Огнян Кованджиев: Ситуацията около Каймакчалан не е резултат от негативното обществено мнение в Македония

Каймакчалан
Снимка: БТА

Ситуацията около Каймакчалан и потрошената плоча не е резултат от негативното обществено мнение в Македония, а е непознаване на историята, това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Огнян Кованджиев, внук на Захари Огнянов Кованджиев – участник в боевете на Каймакчалан през септември и октомври 1916 година:

Колкото повече се вдига шум, толкова по-голямо удоволствие носи това на подобни елементи. Аз смятам, че това не е мнението на обществото в Македония и в Сърбия, затова може би трябва да се организира една неформална инициатива, да се съберем хора от трите държави, даже и от Гърция, да се качим горе и да направим още едно честване, само че заедно, макар и не на държавно ниво, за да покажем, че не е това общественото мнение. Аз не съм усетил негативни нагласи. Имам контакти в Македония и не съм усетил никаква злоба към мен или към историята. По-скоро съм видял, че историята не се познава.

Консерваторът и реставратор Йордан Цветков каза:

Подкрепям идеята на г-н Кованджиев за параклис на Каймакчалан. Би трябвало да се направи параклис, за да може все пак, като се отиде там, да има къде хората да влязат. Плочата трябва да се възстанови и наистина да се съберем с гърците, сърбите, с македонците и отново да се проведе тържеството, което беше поругано. Всички паметници, които сме възстановили в Македония, са с проекти. Всичко ще си бъде законно.

Цялото интервю с Огнян Кованджиев и Йордан Цветков можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!