Временна анкетна комисия в НС ще проверява съмненията за изкривена конкуренция в сектора на горивата

| обновено на 20.10.16 в 11:16
Снимка: БГНЕС

Парламентът създаде две парламентарни комисии. Едната ще се занимава със съмненията за изкривена конкуренция в сектора на горивата от 2008-а до 2016 година. Предложението за комисията е на ГЕРБ. Депутатите не приеха сходното предложение на БСП, които настояваха да се проверява за картел, с мотива, че създаването на картел е само един от елементите при изкривяване на конкуренцията. За последните 11 години. Съмненията са, че при предоставяте на концесия държавата е била ощетена с близо 70 милиона лева. 
Втората комисия ще проверява концесията на рудник "Бабино" на "Мини Бобов дол". 
Мартин Димитров от Реформаторския блок поиска от комисията да отговори на въпроса кои са собствениците на данъчните складове. И да се работи за промени, които да отворят за конкуренция пазара на горива:
Зададохме редица въпроси към сегашният финансов министър и той не отговори на въпроса, кои са собствениците на данъчните складове като капацитет. Този въпрос трябва да бъде разгледан от комисията и тя да направи следващите крачки, за да може чрез ценова конкуренция цените да бъдат сравними спрямо ЕС.

Румен Гечев
от БСП настоя комисията да обмисли законодателна промяна, с която при по-силна конкуренция да има по-високи вноски в бюджета:
Акцизите в България са почти три пъти по ниски върху горивата, отколкото акцизите в една богата държава като Холандия. Това означава, че стотици милиони левове не влизат в хазната на България, както в Холандия и Германия, а влизат в хазната на тези, които продават горивата.

Емил Димитров от ПФ настоя комисията да бъде създадена след изборите. 

За председател на комисията бе избран Валентин Николов от ГЕРБ. Тя ще работи три месеца.

Друга временна комисия ще проверява концесията на рудник "Бабино" на "Мини Бобов дол" 

Парламентът гледа на второ четене и промени в Закона за военната полиция. Едно от предложенията ще разреши служителите на Военната полиция да използват физическа сила и помощни средства, когато това е абсолютно необходимо. В програмата е и първото гласуване на промените в Закона за Селскостопанската академия и второ гласуване на Законопроект за независимия финансов одит. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!