Цветан Цветанов: Най-правилният извод е да вървим към предсрочни парламентарни избори

ГЕРБ се отказа от идеята да подкрепи ново правителство в рамките на този парламент

| обновено на 30.11.16 в 18:26
Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС



ГЕРБ нямат намерение да подкрепят патриоти и реформатори, ако им бъде връчен мандат. Това е решила парламентарната група, след като стана ясно, че и БСП биха подкрепили предложението на Патриотичния фронт за 200 лева пенсия. ГЕРБ нарекоха предложението популистко, а Цветан Цветанов заяви:
Смятаме, че най-правилният извод е да вървим към предсрочни парламентарни избори. Благодарим на всички, които участват в 43-тия парламент и да не преминаваме границата на невъзможността да си говорим след провеждане на предсрочните парламентарни избори, каза Цветанов. Той увери, че премиерът Борисов е добре информиран за начина, по който върви приемането на бюджета. 
Няма да допуснем едно мнозинство, което подкрепяше правителството две години, да изнудва не само ГЕРБ, а да променя хода на икономическата политика в цялата държава, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Във вторник, след заседанието на КСНС, премиерът в оставка Бойко Борисов посочи, че е възможно да подкрепи евентуално правителство на патриотите и на реформаторите, ако една от формациите получи третия мандат от президента.

В ефира на "Хоризонт" Цветан Цветанов потвърди, че Бюджет 2017 е причината за решението на ГЕРБ:

Смятам, че на брифинга, който беше организиран в парламента днес, дадохме много ясни мотиви защо взимаме това решение на парламентарната група. В днешният ден започна гласуването на бюджетите в пленарна зала, имаше поведение от страна на народни представители, които формираме парламентарното мнозинство, и това по никакъв начин не мога да го приема за нормално -  когато две години заедно обединихме усилията си, за да постигнем тези цели, които днес можем да отчетем като резултати.... И когато гледаме бюджета за 2017 година сами разбирате, че в пленарна зала няма как да си правиш популистка политика на гърба на най голямата парламентарна група -  парламентарна група, която заяви принципната си позиция, че би подкрепила един мандат за съставяне на правителство от Патриотичния фронт или РБ, като ГЕРБ заяви категоричната си позиция, че няма да участва с министерски позиции в един бъдещ кабинет и няма да има предложение за министър-председател, който да  бъде от ГЕРБ. 
Така, че ние сме дали безрезервната си подкрепа за формирането на един кабинет, ако можеше да бъде постигнато това реализиране с мандата на ПФ или на РБ, защото знаем, че третият мандат е решение на президента, а първият и втория, ние сме заявили принципната си позиция и БСП "Лява България" също, че няма да се възползваме от мандат за съставяне на правителство.
По отношение на идеите на Патриотичния фронт за бюджетните параметри Цветанов заяви:
Никъде, по никакъв повод не е упоменавано за конкретни финансови параметри, а само е било анонсирано като възможност повишаване на доходите на българските пенсионери.......
Това, което трябваше да се направи днес, ако бяхме се съобразили с тяхното (на ПФ) искане,  трябваше да търсим финансов ресурс за около 1,5 милиарда лева.  Когато искаш да харчиш, ти трябва да покажеш легитимните източници, откъдето ще дойдат тези пари. 
Председателят на ПГ на ГЕРБ аргументира позицията на своята партия, като защити и програмата за саниране.

Повече по темата чуйте от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!