Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от длъжност

| обновено на 02.12.16 в 20:43
Снимка: БГНЕС

Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от длъжност.
Генерал Попов е определил оставката си като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на новоизбрания президент Румен Радев
С оставката генералът предоставя възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи за развитието на Българската армия.
По време на военната си кариера генерал Константин Попов е преминал през всички длъжности от младши пилот на изтребител до началник на отбраната на Република България.

Министърът на отбраната Николай Ненчев смята, че оставката е заради несъгласието на Попов с избрания президент Румен Радев. Ненчев каза, че е бил в течение и е очаквал тази оставка. 
Ненчев съобщи, че е разпоредил да бъде свикан Съветът по отбрана през идната седмица. По думите му, най-вероятно тогава ще бъде обсъдена и номинацията за нов началник на отбраната, след оставката на ген. Константин Попов.
Много високо оценявам моралните подбуди, заради които генерал Попов подаде тази оставка. Да изразя отличните си впечатления от неговата работа, от професионализма. Още в следващата седмица съм разпоредил свикване на Съвет по отбрана, на който ще приемем оставката на генерал Попов и вероятно ще обсъдим възможности за нов началник на отбраната, ако има подходящ за тази длъжност.


Неприемливи и неподходящи са мотивите и обясненията за оставката на началника на отбраната генерал Константин Попов. Такава е позицията на ПГ на "БСП лява България". Поведението му е несъвместимо с отговорностите на човек, заемащ най-високата като длъжност и звание позиция в Българската армия. Действията му са в разрез с неутралността, която трябва да съблюдава по закон един началник на отбраната, се казва още в позицията.

В предаването "Хоризонт за вас" заместник-председателят на Комисията по отбрана в НС Янко Янков от ДПС заяви:

Ситуацията с непоисканите оставки в България започва да става тенденция, започва да става система. От тази гледна точка възниква веднага въпросът този процес случаен ли е, или е координиран? Ако това е въпрос координиран и субординиран, това е изключително неприятен момент за страната.

Аз също съм офицер от резерва. Виждал съм изключително много примери как в кариера на офицерите човек, който е бил подчинен, при повишаване в звание се повишава в длъжност, заема висока длъжност и т.н. Изобщо, от никаква гледна точка не може да бъде проблем, че генерал Попов е бил началник на сегашния президент. Освен това сегашният президент по никакъв начин не е изказвал някакви негативи относно дейността на началника на отбраната! Напротив! Аз смятам, че има синергия по отношение на тяхното виждане за евроатлантическия път на България и ролята на въоръжените сили. Аз обаче се съмнявам дали това са истинските мотиви за напускането на генерал Попов.

Бившият министър на отбраната и настоящ член на Комисията по отбрана в НС Ангел Найденов от БСП заяви, че намира мотивите за оставката на Попов "за напълно неприемливи и неподходящи":

Смятам, че неговото поведение е несъвместимо с отговорностите на човек, който заема най-високата като позиция, професионална позиция, длъжност в Българската армия, най-старшото звание. Това в някаква степен е пряко нарушаване на неутралността, която трябва да пази началникът на отбраната. А оставката му намирам за неуместна.

Ако няма други причини за оставката на ген. Попов, според Найденов, в случая "доминира неговото себелюбие".

Председателят на Комисията по отбрана в  НС ген. Михо Михов изтъкна, че "българската армия е устойчива система" и рапортът за напускане на висш офицер не може да внесе трусове в нея:

Българската армия е устойчива система и напрежение с такъв рапорт в нея не може да се очаква. Напротив! Всички командири имат своите заместници, както и генерал Попов, които ще изпълняват задълженията си съвестно, по устав. Между впрочем, това, че е подал рапорт, не означава, че той е приет и е напуснал поста си. Напротив. Той е войник и си остава на поста дни, месеци. Никой не знае как ще бъде решен този рапорт! Защото неговото деяние, дори морално да бъде, се доминира и определя от отговорности, отговорността пред Българската армия и българския народ.

Той не е напуснал армията и се чака процедура, която би утвърдила или неутвърдила неговия рапорт.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев припомни, че е бил критичен към назначаването на Попов за Началник на отбраната.

Може би предстои нещо от тук нататък в неговата дейност и затова е подал този рапорт. Той е заявил, че това е въпрос на морал и чест. Ако е така, аз го приветствам за това. Но, аз съм един от неговите критици и още преди да бъде назначен за началник на отбраната, бях изключително против той да бъде такъв, тъй като през петте години, докато той управляваше Военновъздушните сили, те стигнаха до този колапс, в който се намират и сега, и фактически се получи така, че този, който не си вършеше задълженията, беше издигнат в по-висока длъжност.

Предполагам, че има някакви опасения за това, което ще се случи оттук нататък, в смисъл, че могат да бъдат извадени някои неща, от неговия професионален път, искам да уточня, които не са толкова лицеприятни. Освен това в общественото съзнание остана съмнение за неговото здравословно състояние, което той не се опита да разсее, но всеки има право на личен избор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!