ГЕРБ и РБ ще обсъждат евентуално правителство след връчването на мандата на реформаторите

| обновено на 06.12.16 в 16:19
Снимка: БГНЕС
ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) ще обсъждат евентуално правителство в рамките на 43-тия парламент само след като бъде връчен мандата на реформаторите. Тази обща позиция стана ясна след разговора на реформаторите с ГЕРБ, продължил два часа и половина.

Менда Стоянова от ГЕРБ посочи след срещата, че за подобни разговори е рано, при положение че все още не е връчен вторият мандат на БСП.

Нека да видим БСП ще бъде ли отговорната партия, която настояваше да има предсрочни парламентарни избори, настояваше да не се хвърля страната в хаос и да приеме мандата и направи правителство. И когато третата избрана от президента парламентарна партия получи мандата, ние можем да водим официални разговори.

От ГЕРБ призоваха новоизбрания президент Румен Радев да поеме отговорността за това, да участва в съставянето на служебно правителство.
По-рано през деня Петър Москов каза, че разговорите трябва да бъдат проведени преди връчването на мандата. Москов заяви, че реформаторите биха взели мандата от президента Росен Плевнелиев единствено ако стане ясно от разговорите, че е възможно съставянето на правителство в рамките на този парламент. В противен случай те биха върнали мандата:

Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, което гарантира продължаване и задълбочаване на реформите. Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, Реформаторският блок ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в такова правителство.

От звуковия файл може да чуете целия репортаж на Добромир Видев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!