Жителите на граничното село Киреево за мигранския поток

село Киреево
Снимка: Радио Видин

От няколко дни мигранти не са влизали в граничното село Киреево, показа репортерска проверка на "Хоризонт". Районът е известен с масираното присъствие на мигранти, върнати от сръбската граница.

Отвъд новинарските заглавия хората в селата близо до българско-сръбската граница имат свой прочит на случващото се с мигрантската вълна. През изминалите месеци и особено последните седмици предимно млади мъже преминават през село Киреево, което е на 2 километра до граничната бразда. Срещите оставят противоречиви мисли в самотно живеещите стари хора. Магазинът в центъра на Киреево е мястото, където след прекараната нощ жителите му споделят страхове, опасения и правят изводи. Една от жителките разказва:
Къщата ни е открая. Без съпруга си не смея да се кача на втория етаж. То по цял свят е такова чудо. На мен ми се струва, че не бягат от войната само. Най ми е интересно тези жени, с тези деца къде са тръгнали? Даже на мен ми е жал, като ги гледам така, ама от друга страна, де да ги знам тия млади момчета...


Повече от разказите на местните жители чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!