Родители на деца с увреждания излизат на протест с настояване за реформи

| обновено на 07.12.16 в 10:14
Снимка: БГНЕС


За пореден път родители на деца с увреждания се готвят за протест пред парламента, с искане за по-добра държавна политика към хората с увреждания и приемане на Закон за личната помощ. 
Представители на 20 неправителствени организации ще направят "жива верига" около сградата на Народното събрание. В тяхно писмо до премиера и до министрите на труда и социалната политика и на здравеопазването се посочва, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите им всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени
Красимира Обретенова, която е една от протестиращите, заяви пред "Хоризонт": 
Нямаме реформа в ТЕЛК. Нямаме механизъм, с който да се определя индивидуалната нужда на човека. Отново влизаме в "параграф 22". Сега ще се увеличи корупционният натиск върху експертните комисии, защото всеки родител се стреми да получи колкото е възможно по-висок процент инвалидност в експертното решение. От друга страна, експертните комисии ще се стараят да намаляват процента увреждане, за да се направят икономии на този бюджет.

Сред поводите за недоволство е проект на социалното министерство децата с увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от догодина, но само докато навършат 18 години. Родителите обаче подчертават, че грижата за децата им е за цял живот, а не само до навършването на пълнолетие.

Исканията на протестиращите са едни и същи, заяви в „Преди всички“ Ива Маринова, един от организаторите на днешния четвърти национален протест на хора с увреждания:

Да не забравяме, че е страшен батак и в системата с ТЕЛК, че няма никаква реформа в тази система, няма регистър за тези хора, не знаем колко са децата, болни от ДЦБ, не знаем колко са децата, болни от епилепсия, от един куп заболявания. Има някакви предполагаеми регистри, с които разполагат ТЕЛК… Изобщо системата е изцяло за реформа.

Аз не искам повече да ме лъжат с работни групи, с кръгли маси – абсолютни безумия, които практически не ни помагат.

Маринова прикани всички хора да подкрепят родителите на деца с увреждания, както и хората с увреждания, защото това е проблем на цялото общество.

Протестиращите настояват да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лицата с увреждания, по заболявания. Друго искане е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет. Настоява се право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот, причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Веселина Миланова с Ива Маринова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!