Костадин Марков: Изцяло мажоритарна система никога не е устройвала СДС

Цветан Цветанов: Мажоритарната система трябва да бъде въведена така, както са поискали хората на референдума

Костадин Марков
Снимка: БГНЕС


Депутатите коментират възможността да има правителство, излъчено от този парламент.

Според Костадин Марков от Реформаторския блок, подготовката за председателството на ЕС и приемането на промените в изборното законодателство са силни аргументи за продължаване на живота на сегашния парламент. Изцяло мажоритарна система обаче никога не е устройвала СДС, каза Марков:

Определено сигналите, които дойдоха от изказването на премиера от Брюксел, дават по-голям шанс за съставяне на правителство. Това е безспорно. Сега да видим точно за какво става дума, защото вариантът с изцяло мажоритарна система така, както беше гласувана в референдума, на нас не ни импонира. Предполагам обаче, че става дума за някакъв смесен вариант с повече или по-малко мажоритарен елемент, който, разбира се, може да се обсъди. В момента мога да кажа само моето лично мнение. Аз лично трудно ще отида на вариант сто процента мажоритарна система. Сега какво ще решат колегите, не мога да кажа.

Според Цветан Цветанов от ГЕРБ мажоритарната система трябва да бъде въведена така, както са поискали хората от референдума: Цветан Цветанов

Ако евентуално се стигне до съставяне на правителство, това може би ще бъде един от основните ни мотиви, че в рамките на предстоящите месеци да може действително да се направи Избирателен закон, който действително да бъде съответстващ на това, което се случва, и това, което обществото очаква. Към настоящия момент няма нито едно решение, което да може да ни консолидира всички.

Цветанов каза, че на срещите в Брюксел на Бойко Борисов е била посочена необходимостта от продължаване на политиките:

Лидерите в Съвета на министър-председателите искат да продължи това, което е правено досега в България. Бяха дадени изключително високи оценки за политиката на правителството и други европейски лидери си задават въпроса, защо, при положение че финансовите и икономическите показатели на страната ни са едни от най-добрите в ЕС, ние вървим към предсрочни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!