Европейските сили за отбрана - повече въпроси, отколкото отговори

Германският ген. Петер Борер и американският му колега ген. Бен Ходжис
Снимка: EPA/BGNES

Европейската сигурност и отбрана беше една от основните теми на проведения в Брюксел през седмицата Европейски съвет. Повечето експерти очакват след излизането на Великобиртания от Европейския съюз пред въпросите на сигурността да се поставят нови предизвикателства -  най-вече в областта на отбранителния потенциал и икономическия ръст. Според други експертни мнения развитието на европейската отбрана и сигурност ще зависи не само от конфликтите около Европейския съюз, но и от подготвеността на страните-членки да предприемат конкретни действия, свързани за сигурността и отбраната.

Засега в Европа се говори само за европейска отбрана, не и за обща армия. Наскоро върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини очерта и направленията за европейската отбрана - използването на батальонните бойните групи, обединен генерален щаб в Брюксел, общи ресурси за инвестиции, както и възможността за прилагане на член от Лисабонския договор, който да разрешава на малка група държави да поставят задачата и да предприемат военни действия по поръчение на целия Европейски съюз. 
Дебатът на европейско равнище тепърва започва. Според Вернер Фаслабенд от австрийския Институт за европейска политика Франция и Германия имат шанс да бъдат активни двигатели на политиките, след като Великобритания излезе от Европейския съюз: 
Тук не става въпрос за Украйна, Даеш или кибератаките, а за това кой ще напише правилата във втората половина на 21-ви век. Дали отбранителната политика ще бъде правена по правила, установени от Западния свят, или от други, които ръководят недемократични системи. Хората в Европа започват да разбират това. 
Убеден съм, че трябва да има обединен щаб, за да не си прави всеки каквото си иска. Съединените щати от една страна настояват Европа да поеме по-голяма отговорност за сигурността си, но от друга не са големи подръжници на отделно от НАТО европейско управление. Тези въпроси все още остават за решаване. Знаем обече, че това са си европейски проблеми за решаване.
Вицеадмиралът от резерва Емил Люцканов, който е с опит като военен представител на България във Върховното главно командване на НАТО, все още вижда противоречивите послания на Европа: 
Звучат две послания едновременно: да изграждаме обща европейска отбрана и второто е да изграждаме европейска армия в системата на НАТО. Имаме българска отбрана и тя е дефинирана в нашите документи, в това число и в Северноатлантическия съюз.
Евродепутатът Андрей Ковачев обяснява, че възможната причина се крие в неяснотата доколко европейските държави са готови да отдадат компетенции за сигурността на целия Европейски съюз.
Повече по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!