КЕВР реши, че цената на парното няма да бъде увеличавана до края на годината

Снимка: БГНЕС

Цената на парното няма да бъде увеличавана до края на годината, стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На закрито заседание на 29 септември КЕВР ще реши окончателно дали по-ниската цена на природния газ ще влезе в сила от 1 октомври. В началото на септември "Булгаргаз“ внесе предложение в комисията – газът да поевтинее със 7,29% от следващия месец. Ако намалението на цената на газа е под 5%, това няма да се отрази на цените на парното. Въпреки че предложената цена е по-ниска, тя е съпътствана от промяна на мрежовите услуги с влизане в действие на новия европейски входно-изходен тарифен модел. Така оповестените тарифи миналата седмица от "Булгартрансгаз“ предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, но то ще бъде най-голямо към потребители, които имат неравномерно сезонно потребление на природен газ. Така топлофикациите ще са най-силно засегнати, защото те имат потребление на природен газ преди всичко през есенно-зимния сезон, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов:

Изчисленията, които са направени, преди всичко за Софийската топлофикация, но това важи и за останалите, е, че това води до увеличение на разходите за мрежови услуги с повече от два и половина процента, което означава, че сумарното изменение на услугата е под 5% и няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната и на високо ефективната електрическа енергия.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниел Инков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!