Учени протестират в защита на българската наука

| обновено на 01.11.17 в 15:20
Снимка: БГНЕС

В Деня на народните будители стотици учени от БАН и от Селскостопанската академия излязоха на протестен митинг-шествие в столицата. Те поискаха увеличение на заплатите им и повече пари за наука в Бюджет 2018. Предупредиха, че ще протестират дори по време на Българското европредседателство, ако исканията им не бъдат чути.


Протестното шествие на учените премина по централни столични булеварди. Те носеха плакати с надписи "Не на демагогията", "Време е за увеличение на заплатите ни" и "Без нас и без наука – България е без бъдеще".

Протестиращите поискаха да се дадат 75 милиона лева допълнително за наука в "Бюджет 2018", за да може средният размер на заплатата им да достигне нивото на средното трудово възнаграждение за страната, което сега е малко над хиляда лева. Средната заплата на един доцент в момента е около 750 лева, даде пример Здавчо Здравчев от КТ "Подкрепа", които заедно с КНСБ организираха протеста:

Нашите искания са да бъде прекратен 10-годишният геноцид над науката в България. Голяма част от висшистите взимат основна заплата, равна на минималната работна заплата за страната. Докъде са докарани хората? Това не може да продължава така.

Учените поискаха до 2020 година финансирането на науката да достигне 1% от брутния вътрешен продуктг при предвидени 0,18 процента за следващата  година.

Ако исканията не бъдат изпълнени, следват серия от протести, заплашиха учените. Проф. Даниела Ковачева от Института по обща и неорганична химия към БАН коментира:

Това недофинансиране… Един докторант, неговата стипендия е 450 лева, която е под минималната заплата… Какъв стимул ще има един млад човек със завършено висше образование да започне докторантура, когато чистачките взимат по-големи заплати?

Декларация с искания на протестиращите беше внесена в Министерството на финансите, в Министерския съвет и в Народното събрание.

Подробности можете да чуете в репортажа на Андрей Борисов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!