ВАС отхвърли жалбата на "Топлофикация" - София по делото на омбудсмана

| обновено на 06.12.17 в 12:09
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

5-членен състав на Върховния административен съд ще решава длъжна ли е "Топлофикация" София да информира омбудсмана Мая Манолова как се харчат парите за юрисконсултски възнаграждения, събирани от абонатите на компанията по дела срещу тях. Тричленният състав на ВАС днес не даде ход на делото, което Манолова заведе срещу дружеството, защото има пропуски в касационна жалба на "Топлофикация". Жалбата е срещу решението на Административен съд -София-град, който през март се произнесе в полза на искането на Манолова. 

Делото е заради отказа на дружеството да предостави информация за събираните от него вземания по съдебен път.

Конкретният повод са събраните през 2015 година около 15 милиона във вид на юрисконсултски възнаграждения и начинът, по който те са похарчени. Изброени са множество абсурдни аргументи от страна на "Топлофикация" защо не дават тази информация на гражданите, като основният аргумент е, че "Топлофикация" не е длъжна да го прави, каза Манолова. 

Казусът - дали "Топлофикация" е длъжна, или не е да предостави исканата от Манолова информация, има освен правни, и морални измерения, посочи омбудсманът:

Гражданите имат право да знаят как функционира тяхната собственост, тъй като "Топлофикация" е собственост на столичани.

Мая Манолова иска информация от "Топлофикация" за какво харчи парите за юрисконсултските възнаграждения, събирани от абонатите й през октомври миналата година. От дружеството отказаха да предоставят данни с аргумента, че законът не ги задължава да го направят.

От "Топлофикация" - София обясниха за "Хоризонт", че предстои да решат дали ще обжалват днешното определение на ВАС.

Повече по темата чуйте от звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!