Ирландската националистическа партия "Шин Фейн" избира официално новия си лидер

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Ирландската националистическа партия "Шин Фейн" избира официално днес новия си лидер - 48-годишната Мери Лу Макдоналд. Това става след като в края на миналата година досегашният лидер Джери Адамс се оттегли след 34 години на поста. Амбицията на Мери Лу Макдоналд е да вкара националистическата партия в управлението и от двете страни на бъдещата БРЕКЗИТ граница.


Пред "Хоризонт" професорът от университета в Бирмингам Матю Уайтинг коментира:

"Шин Фейн“ бе партия, причислявана към ИРА и асоциирана с ИРА. Тя обединява много млади хора предимно в Северна Ирландия с крайнолеви убеждения, както и хора от Ирландия, които са по-консервативни, но всички те убедени в идеята за обединена Ирландия. Днес, 20 години след началото на мирния процес, "Шин Фейн“ привлича не само хората, които искат Ирландия да се обедини, но само с мирни средства и без насилие, но и хора, които споделят левичарската политика на съпротива срещу строгите икономически мерки, така че днес това са хора, които се борят повече за социално равенство, а това привлича много млади привърженици от целия остров.

През 80-те години "Шин Фейн“ бе типична националистическа партия, която бе крайно скептична към ЕС, който, според нея, не приема идеята за национализма и националния суверенитет. Идеята за европеизация тогава бе срещу разбиранията за национална валута или за национална армия, но хората в "Шин Фейн“ са много прагматични, особено тези на ръководно ниво, което пролича най-вече при Джери Адамс и Мартин Макгинес. Те съзряха как ЕС може да бъде използван за две неща, за да се преследват интересите на партията. Първото, да се промени схващането за граници между Великобритания и Ирландия чрез общия пазар и митническия съюз и по този начин да се стигне до обединение на Северна Ирландия с Юга. И второто, подобно на много други леви партии в Европа, "Шин Фейн“ започна да осъзнава, че може да използва ЕС за защита на правата на работниците, за по-добро качество на живот.


Цялото интервю с Матю Уайтинг можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!