Над 2000 работни места ще разкрие в Плевен най-голямата компания за автомобилни електросистеми в Европа

автомобилните електросистеми
Снимка: БГНЕС

Повече от 2000 нови работни места в следващите две години ще разкрие в Плевен най-голямата компания в Европа в сектора на автомобилните електросистеми и кабели. Инвестицията е за 32 млн. евро. България е спечелила в реална конкуренция и след задълбочено проучване, заявиха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и директорът на компанията за Европа, Ралф Зингман.

България е избрана за най-голямата инвестиция на компанията в Европа за последните няколко години, посочи Ралф Зингман:

"Причината да изберем Плевен беше резултат от доста задълбочено изследване на региона. Това проучване е направено във връзка с проект, който ние ще реализираме за един от най-големите ни клиенти от автомобилния сектор и е германски".

Според плана на инвеститора през септември ще започне строежа на завода, а до края на годината – и някакво производство, но само в определена част от сградата. Максималният си производствен капацитет заводът ще достигне през 2020 година. Значението на инвестицията за града коментира областният управител Мирослав Петров:

"Това е наистина в рамките на последните десет години най-крупната и сериозна инвестиция, която ще бъде направена. 2000 работни места. Наистина ще даде тласък на региона".

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев изтъкна важността на инвестицията в този приоритетен за българското правителство регион, какъвто е Северна България и посочи:

"Очакваме това да промени коренно пазара на труда в региона и се надяваме да има сериозен икономически тласък на региона".

Детайли по темата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!