Константин Константинов: Няма манипулации при търговията на ток на борсата

Снимка: БГНЕС

Няма манипулации при търговията на ток на борсата, а по-високите цени в някои от дните през последните седмици се дължат по-скоро на липсата достатъчно опит на част от търговските участници. Това каза в интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Анализът, който са направили, показва, че през същия период има поскъпване и на европейските пазари. У нас пък един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт. Част от търговците са имали дългосрочни договори за доставка на ток от централата, които са изтекли в средата на септември. Това ги е накарало да купуват и продават електроенергията по по-високи цени, каквито са цените на електроенергията при краткосрочните сделки, обясни Константинов:

"Правилно или не това поведение не е опит за манипулация. То по-скоро е на определени търговски участници да заместят електрическата енергия и да попълнят тази празнота в периода на доставка под двустранните си договори. Повечето търговски участници нямат голям опит в борсовата търговия с електрическа енергия и може би затова се получава недотам добро предвиждане какво ще стане, когато по средата на месеца поради планов годишен ремонт са прекратят определени доставки".

Цялото интервю с изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!