В Словения не са разкрити „тайни“ съставки на Covid ваксини

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

"Скандал с ваксините в Словения!" - така започва широко разпространявана публикация във Facebook, в която потребители разказват за слухове в Словения, "които ако се потвърдят, ще предизвикат невъобразима световна реакция".

Става дума за история, според която на 20 ноември главната медицинска сестра на Университетския медицински център, Люблянски клиничен център, която се занимава с администрирането на флакони с ваксини, е напуснала работата си и е показала на журналисти кодовете на флаконите, всеки с крайните числа 1, 2 или 3. 

Според нея значението на тези числа е следното: "Номер 1 е плацебо (физиологичен разтвор). Номер 2 е класическата иРНК ваксина. Номер 3 е РНК стик, съдържащ ONC гена, свързан с аденовирус, който допринася, наред с други неща, за развитието на рак".

Твърдение: Главна медицинска сестра в Словения разкри код, според който в едни ваксини има плацебо, а в други - ген, предизвикващ рак

Твърдението за скандал с ваксините в Словения подсилва съмненията на хората в качеството и прилагането на ваксините срещу Covid-19. Текстът от публикацията е разпространяван в множество групи и страници, а коментарите показват предимно доверие в написаното (виж долу).

 

Видео с твърденията на посочената за медицинска сестра се разпространява в социалната мрежа още от края на юли. Източник е словенската страница "STOP Lažnivim Medijem" ("Стоп на фалшивите медии"). Facebook вече класифицира видеото като фалшива информация след проверки на хърватския уебсайт за проверка на фактите - Faktograf.hr и колумбийския новинарски уебсайт La Silla Vacía.

 

Ето какво установи и проверка на екипа на БНР:

От преглед на страницата "STOP Lažnivim Medijem" става ясно, че жената, която говори във видеото, се казва Вера Каналец - активист срещу ваксинирането срещу Covid-19. Тя участва в редица публикувани видеа по темата за ваксините.


Пред словенската новинарска агенция 24ur говорител на Медицинския център на Университета в Любляна отрича Вера Каналец да работи или да е работила някога като медицинска сестра там.

„Отричаме тази история и всички нейни версии. Жената във видеото не е главната медицинска сестра на Университетския медицински център. Дамата от видеото не работи в Центъра и никога не е. Подобно събитие не се е случило в нашата институция.“

Справка в сайта на Медицинския център показва, че главната медицинска сестра се казва Зденка Мрак. Снимката потвърждава, че тя не е човекът, който говори в публикуваното видео.

Главната медицинска сестра Зденка Мрак (вляво) и жената от видеото Вера Каналец, която невярно е представена за такава.

На 22 ноември в личния си профил във Facebook Вера Каналец предупреждава, че за нея се разпространява невярна информация, но все пак уточнява, че е медицинска сестра, макар и пенсионирана. В един от коментарите тя също така посочва, че това, което казва във видеото, е различно от това, което се разпространява.


Факт е, че във видеото Вера Каналец никъде не казва, че е участвала във ваксинирането срещу Covid-19, нито че е работила в Медицинския център в Любляна, както се твърди в публикациите.

Какво е значението на кодовете на флаконите с ваксини?

Във видеото Вера Каналец твърди, че "кодът" на ваксините може да се открие в дигиталния сертификат, издаден в страните-членки на ЕС. От публикации в социалните мрежи (във Facebook и Twitter) се предполага, че номерът се намира в т. нар. уникален идентификатор на сертификата, т.е. непосредствено след буквите "URV: UVCI:".


Този номер обаче няма нищо общо с вида на ваксината. UVCI (Unique Vaccination Certificate/Assertion Identifier) е средство за проверка достоверността на сертификата според приетите от Европейската комисия и държавите от ЕС насоки относно подлежащите на проверка сертификати за ваксинация.

„Уникалният идентификатор на сертификат за ваксина (UVCI) има еднаква структура във всички страни-членки, така че да може да бъде разпознат от хора и компютри и адаптиран за онлайн употреба. (...) UVCI не трябва да съдържа лични данни, тъй като основната му цел е да бъде уникален "първичен ключ", който позволява на здравните власти на държавите-членки да проверяват ваксинационния статус на дадено лице“, се казва в документа.

Заключение

Проверката показва, че разпространената информация за скандал в Словения с ваксините заради "код", според който в едни Covid ваксини има плацебо, а в други ген, който предизвиква рак, е НЕВЯРНА.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус с руския президент Владимир Путин, архив от 2017 г.

Не е вярно, че Русия напуска СЗО

Популярна в социалните мрежи публикация в български уебсайт с посочен източник на информацията агенция ТАСС твърди, че Русия заедно с Беларус и Турция, напускат Световната здравна организация, тъй като трите страни били на мнение, че именно СЗО създава пандемии. Публикацията е споделена в десетки Фейсбук групи, откъдето е пресподелена от..

публикувано на 23.05.22 в 07:05

Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна

Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни, събуди размисли, настроения и спомени, свързани с родната казарма. Макар и вече от години да е в историята, темата за задължителната наборната военна служба все още предизвиква вълнение и различни мнения дали е трябвало да остане или не. Причината за започване на настоящата..

публикувано на 16.05.22 в 07:00

Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от..

публикувано на 12.05.22 в 07:00

Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред.  Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България..

публикувано на 09.05.22 в 07:00
Снимка: Стопкадър от видео във Фейсбук профила на Костадин Костадинов

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци

В публикация в профила във Фейсбук на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се казва "те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше,..

публикувано на 06.05.22 в 07:00

Няма данни за ограбени от украински бежанци възрастни българи

Публикации в уебсайтове, разпространявани в социалните мрежи, съдържат неверни твърдения за ограбени от украински бежанци възрастни българи. Информациите с тези твърдения за ограбени и дори бити наши сънародници може да бъдат прочетени тук , тук   и тук . Твърдение: Украински бежанци ограбват възрастни българи "Семейство..

публикувано на 04.05.22 в 07:00

Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „ Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна “ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди. Освен..

публикувано на 01.05.22 в 07:00
Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков

Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят..

публикувано на 21.04.22 в 07:05

Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито никакво потвърждение. Твърдение: Висш генерал от НАТО е пленен в Мариупол В публикациите (може да бъдат видени  тук   и тук ) се..

публикувано на 18.04.22 в 07:05