Наистина ли слагат чипове на ваксинираните срещу Covid в Швеция

В последните дни в редица социални и традиционни медии популярност набират публикации свързани с чипирането на хора в Швеция. В голяма част от тях се твърди, че имплантирането на NFC чип в ръката е свързано с ваксинирането срещу Covid-19. Конспиративните теории стигат дотам, че редица от коментиращите смятат, че поставянето на чипове е предизвестено още от началото на пандемията, според други това е посегателство върху личния живот, защото е начин за следене.

 

Твърдение: В Швеция започнаха да поставят чипове на ваксинираните срещу Covid-19

В редица публикации в български сайтове в периода след 20 декември се твърди, че в Швеция са започнали да поставят микрочипове на ваксинираните срещу Covid-19, които да се използват като сертификат за имунизация.

Цитират се и създателите на чипа, че процедурата за поставянето под кожата е абсолютно безопасна и безболезнена, като миниатюрните устройства се слагат между лакътя и китката или между палеца и показалеца.

Повечето публикации на български твърдят, че около 6000 души от Швеция са си поставили в ръката подобен чип с размер на оризово зърно, някои обаче отбелязват, че не е ясно колко от имплантите са с Covid сертификат.

Колко ново е чипирането на хора в Швеция

Новите публикации за имплантиране на чип, свързано с Covid-19 се базират на видео, публикувано в www.scmp.com в средата на ноември 2021 г. В него се обяснява как шведска компания разполага с чип, който може да съдържа информация за ваксинационния статут на човека, в чиято ръка е поставен. Във видеото Ханес Сьоблад (Hannes Sjoblad) управляващ директор на компанията DSruptive Subdermals, която е разработила чипа, казва, че става дума да улеснение във всекидневието. Пести се време от търсене на сертификата за имунизация, а и няма как да бъде загубен. Той показва как при докосване на смартфон до мястото на импланта на телефона се появява сертификатът му за ваксинация. Чипът използва технология, която компанията усъвършенства от години.

Технологията NFC (Near Field Communications) е като при безконтактни кредитни карти или мобилни плащания. Тя е създадена за лесно споделяне на информация между различни устройства, които я поддържат. Работи по принципа на радиочестотната идентификация. Имплантираният чип е пасивен - няма батерия или някакво собствено излъчване. За да бъде прочетена информацията в него, четецът, който все по-често е смартфон, трябва да е на разстояние до 4 см. Следователно местоположението на човек с такъв чип не може да бъде определяно дистанционно.

Снимка и илюстрация: DSruptive Subdermals

Всъщност видеото в англоезичния сайт на „Саут чайна морнинг пост“ от миналия месец показва ново приложение на чипиране, което прилагат в Швеция от години, но изглежда не е станало много популярно. Сега обаче покрай Covid пандемията и сертификатите за ваксиниране интересът към темата се завръща. И сериозни медии като Агенция Франс прес направиха нови материали за „шведската компания, която предлага Covid сертификат под кожата“.

Ханес Сьоблад, който впрочем е и сред шефовете на базирания в Стокхолм хъб за стартъп компании „Епицентър“ (Epicenter), казва пред АФП, че чипът струва 100 евро, по-усъвършенстваните са по-скъпи, но могат да се носят 20,30, 40 години. И да бъдат махнати по всяко време. По-рано този месец АФП също пусна видео за новото приложение на чипирането в Швеция.

Всъщност имплантиране на чипове в хора в Швеция се прави още от 2014 г., доста преди появата на Covid-19. Сред новаторите в областта са компаниите в хъба Epicenter. Международният интерес към чипирането в Швеция като че ли бележи пик в периода 2017-2019 г.

В публикация на CNBC от 3 април 2017 г. се казва, че чипове импланти ще служат за отваряне на врати, управление на принтери, дори притежателите им могат да си купят смути с едно махване на ръката.

През 2018 г. Business Insider публикува друга статия, с прикачен видеоклип от АФП, който показва, че националната шведска железница сканира ръцете на пътниците, които имат биометрични чипове, за да разберат платили ли са билета си за пътуване. В друго видео на AFP, публикувано преди 3 години от Business Insider е заснета жена, която отваря вратата си чрез имплантирания в ръката си чип, дори влиза във фитнес зала. Дойче веле също не пропусна интересната тема през 2018 г.

Микрочиповете са описани и от Моа Патерсен в книгата The Swedish Chipping Phenomenon, публикувана от университета в Лунд през 2019 г. В нея авторката споменава, че „Швеция е уникален пример за страна, в която микрочипирането е прието на социално ниво“. В книгата е описано, че в периода от 2014 г. до 2018 г., близо 5500 шведи са поставили чипове в ръцете си.

Новинарският сайт eufactcheck.eu също публикува свой материал за микрочипове в Швеция. В публикацията с последна актуализация на 15 май 2020 г. журналистката Паскал Дейвис пише, че „хиляди хора в Швеция поставят малки микрочипове под кожата си“. Тя констатира, че чиповете могат да заменят традиционните ключове, карти, лични документи и дори билети за влак. Описва и „партита за имплантиране“, организирани още през 2014 г. от шведската група за биохакинг Bionyfiken. В статията се цитира съоснователка на шведска компания, специализирала се в поставянето на импланти, според която най-голям е бил интересът към поставяне на чипове в периода 2014-2016 г., като след това е намалял.

Заключение

Твърдението „В Швеция започнаха да поставят чипове на ваксинирани срещу Covid-19“ е ПОДВЕЖДАЩО. Чип може да си постави всеки, не само ваксинираните, което е валидно през последните 7 години. Целта е улеснение в ежедневните дейности на хората, като отваряне на врати, разплащане в магазини, закупуване на превозни документи, включително и информацията за Covid статуса на човека. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

СЗО не се е обявявала против зелените сертификати

Според публикация в множество български медии Световната здравна организация се е обявила против зелените сертификати и настоява Covid пропуските да бъдат премахнати. Публикацията получи широк отзвук и коментари и в социалните мрежи. Твърдение: СЗО е против неефективните зелени сертификати Статията посочва, че това е станало на..

публикувано на 25.01.22 в 07:05

Арестувана ли е жена в Германия заради липса на зелен сертификат?

От началото на януари български потребители в социалната мрежа Facebook разпространяват видео от чужбина, в което възрастна дама е арестувана на улицата от група полицаи. Според автора на публикацията, причина за задържането е това, че жената разхожда домашния си любимец без зелен сертификат. Видеото е споделяно хиляди пъти, а коментиращите са предимно..

публикувано на 22.01.22 в 07:05

Вярно ли е, че пушачите са по-защитени от Covid-19

От началото на пандемията от Covid-19 пък и след това учените си блъскаха главите заради изненадващи резултати от проучвания, според които пушачите изглежда са по-защитени от заразяване с коронавируса. Твърдение: Пушачите са по-защитени от Covid-19 През 2020 г. това бе съобщено първо на основата на наблюдения на пациенти в Китай, където..

обновено на 20.01.22 в 16:38

Германски химик не е убит заради „разкрития“ за Covid ваксина

Съдържанието на ваксините срещу Covid-19 е сред сериозно експлоатираните, коментирани и будещи интерес, страхове, сензации и интерпретации теми. И то от различни ъгли. Едно от последните твърдения, които циркулират и се споделят в социалните мрежи, е за смъртта на доктор, дни след като разпространява видеозапис с „разкрития“ за графенов оксид в..

публикувано на 11.01.22 в 07:05
Доц. д-р Атанас Мангъров

Мангъров не е казвал, че РНК ваксините удрят половите органи на децата

В публикация, споделена хиляди пъти само във Фейсбук , се твърди, че инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров, е изказал мнение, че РНК ваксините засягат половата система на децата. Твърдение: РНК удря половата система на децата В публикацията пише, че „не се казва истината, а РНК има страничен ефект като удряне на половите органи на..

публикувано на 08.01.22 в 07:05

Не е вярно, че смъртните случаи на пилоти са се увеличили с 1700% заради Covid ваксините

Споделяна многократно в социалните медии статия от български уебсайт  твърди, че американско списание е публикувало „шокираща“ информация, според която тази година има „невероятен“ ръст в смъртността на пилоти в сравнение с 2020 г. и това се дължи ваксините срещу Covid-19. Твърдение: Смъртните случаи на пилоти са се увеличили с 1700% в сравнение..

публикувано на 04.01.22 в 07:05

В Словения не са разкрити „тайни“ съставки на Covid ваксини

"Скандал с ваксините в Словения!" - така започва широко разпространявана публикация във Facebook , в която потребители разказват за слухове в Словения, "които ако се потвърдят, ще предизвикат невъобразима световна реакция". Става дума за история, според която на 20 ноември главната медицинска сестра на Университетския медицински център, Люблянски..

публикувано на 23.12.21 в 14:55
Covid отделението на болница в Сафед, Северен Израел, 12 август 2021 г.

Вярно ли е, че 95% от критично болните с Covid-19 са били ваксинирани

Публикация в български сайт , споделяна множество пъти в социалните мрежи, съдържа твърдение, че ваксините срещу Covid-19 не дават очакваната защита срещу заболяването, даже напротив. Твърдение: 95% от критично болните пациенти са ваксинирани „ЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО!  Европейската консултативна група към Световната здравна организация по..

публикувано на 20.12.21 в 07:15

Омикрон не означава "Не на Коледа"

След обявяването на името на новия вариант на Covid-19 Омикрон (Omicron B.1.1.529) редица постове в социалните мрежи повдигнаха въпроси относно определянето на наименованието му от Световната здравна организация. Според една от конспиративните теории терминът Омикрон сигнализира осуетяването на коледните празници за 2021 г. Твърдение: Омикрон..

публикувано на 18.12.21 в 07:15

Вредна ли е ваксинацията за инвитро процедурите

Един от най-често срещаните доводи против ваксинацията срещу Covid-19 е, че препаратите причиняват стерилност. В социалните мрежи циркулират различни коментари и мнения, които не почиват върху никакви научни доказателства или изследвания, че след имунизация няма как да имаме деца. Потребители във фейсбук разказват посочени като..

публикувано на 15.12.21 в 07:05
Подкасти от БНР