Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19 за бременни и кърмещи?

Снимка: Pixabay

По време на бременност жените са изложени на риск от по-тежко протичане на респираторни заболявания и в условията на пандемията на коронавирус от особена важност е те да разполагат с възможно най-правилната информация за това как да предпазят себе си и бебето си от заболяване и евентуални усложнения, настъпили заради него.

В социалните мрежи под една или друга форма се разпространяват твърдения за вредата и страничните ефекти от ваксините срещу Covid-19 при бременни и кърмещи жени.

Твърдение: Ваксините срещу Covid-19 са вредни за бременни и кърмещи жени

В постове се твърди, че ваксините са вредни за бременни и кърмещи жени, както и че те могат да доведат до спонтанен аборт, мъртво раждане, вродени дефекти.

За да представим проблемите в дълбочина, прегледахме множество проучвания и се свързахме с трима международно признати специалисти, за да внесат допълнителна яснота за ваксините срещу Covid-19, как функционират, какво въздействие имат при жени, които са бременни, възнамеряват да забременеят или кърмят, както и какви са причините за дезинформацията, свързана с тази част от населението.

Доктор Катрин Грей е специалист по майчино и ембрио-фетално здраве към болница „Бригам и женско здравеопазване“ в Бостън. Тя е един от авторите на първото групово проучване за ефекта от ваксините с информационна РНК (иРНК) срещу Covid-19 върху бременни и кърмещи жени, което беше публикувано през март 2021 г.

Доктор Рут Фейдън е американски учен, професор по биоетика и основател на Института „Бърман“ по биоетика към Университета „Джонс Хопкинс“, който изследва биомедицинската наука, здравеопазването и политиките в областта на общественото здраве.

Доктор Кристина Адамс-Уолдорф е професор по акушерство и гинекология и хоноруван професор по глобално здраве в Медицинския факултет на Университета Вашингтон, както и председател на Отдела за изследване на акушерството и на биологията на майката и плода към Националните институти по здравеопазване на САЩ. Създател е на сайта „Една ваксина, два живота“ (“OneVaxTwoLives”), който предоставя информация за ваксините срещу Covid-19 и тяхното действие при бременност и кърмене.


Как действат ваксините срещу Covid-19 при бременни и кърмещи жени и могат ли да предизвикат спонтанен аборт или мъртво раждане

Най-новото проучване по темата беше оповестено от Европейската агенция по лекарствата на 18.01.2022 г. и сочи, че ваксините срещу Covid-19 с информационна РНК не причиняват усложнения за бременните жени и техните бебета. Изследването е обхванало около 65 хиляди бременности на различни етапи и не е установило повишен риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане или нежелани ефекти след ваксинация. Данните сочат, че ваксините, поставени на бременни, са еднакво ефективни за намаляване на риска от болнично лечение и смърт както за бременни, така и за останалата част от населението.

Най-често срещаните странични ефекти също са съвпадали с тези при останалите хора, като включват болка на мястото на поставената ваксина, умора, зачервяване, подуване на мястото, боли в мускулите, като те отшумяват до няколко дни след имунизацията.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ също препоръчват поставянето на ваксина срещу Covid-19, както и на бустерна доза при бременни и кърмещи жени, а също и при жени, които наскоро са били бременни или се опитват да забременеят, защото имунизацията предпазва от тежко протичане на заболяването.

Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) също са за пристъпване към ваксинация, защото бременните са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване, причинено от COVID-19, като има също и риск за преждевременно раждане при заразяване с вируса.

Изследването от март 2021 г., на което доктор Грей е един от авторите, беше първото групово проучване, което установи, че ваксините с информационна РНК водят до солиден имунен отговор при бременните и кърмещите, сходен с този, който се наблюдава при жените, които не са бременни и не кърмят.

„Имаме много опит в САЩ с ваксинирането на бременни и кърмещи жени. Нямаме никакви притеснения за реакцията при тях, нито за странични ефекти, нито за ефекти, които да са по-различни в сравнение с което и да било друго лице“, обяснява специалистът по майчино и фетално здраве.

„Бременните имат сходни реакции при ваксинирането и ваксините са еднакво ефективни. Освен това е налице допълнителното предимство, че когато са бременни, техните антитела, не от ваксината, а самите защитни антитела преминават през плацентата към бебето и смятаме, че предоставят някаква степен на защита на бебето след раждането“, допълни доктор Грей.

Конкретно за ваксините, които са налични в България – ваксината на „Пфайзер“; препаратът „Ковишийлд“, който беше преименуван на „Ваксзеврия“, на „АстраЗенека“; този на „Модерна“ и на „Янсен“/„Джонсън и Джонсън“, професор Рут Фейдън обясни, че най-много информация има по отношение на бременност за „Модерна“ и „Пфайзер“, т.е. за ваксините с информационна РНК. Препаратите на „АстраЗенека“ и „Янсен“/„Джонсън и Джонсън“ са векторни ваксини, които използват вариант на безвреден вирус.

„Има стотици хиляди жени, които са си поставили тези ваксини (на „Модерна“ и „Пфайзер“) по време на бременността, подчерта тя. В няколко държави има създадени регистри и досега няма никакви показания, че има какъвто и да било проблем по време на бременността, т.е. за самата бременна жена, за бременността, или за новороденото след поставяне на ваксините. За другите две ваксини, които са налични в България (на „АстраЗенека“ и „Янсен“/„Джонсън и Джонсън“), имаме малко по-малко информация. Това не означава, че те не са безопасни по време на бременност, а просто, че знаем повече за другите“, допълни професорът по биоетика.

„По отношение на изхода от бременността наблюдаваме регистъра на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Жените, които са си сложили ваксината, могат да посочат, че са бременни и изходът от бременността им се следи“, обясни как работи в САЩ системата с регистрите доктор Грей.

„Тези изследвания не са показали никакви сигнали във връзка с безопасността, което означава, че няма повишен риск от спонтанен аборт, мъртво раждане, преждевременно раждане, фетални аномалии. Няма никакви неблагоприятни ефекти за бременността и крайния резултат от нея, на които да сме станали свидетели в резултат на поставянето на ваксина по време на бременността“, каза още тя.

„Не сме установили каквито и да било проблеми с бременността, с плода или с новороденото след слагане на ваксина срещу Covid-19“, казва и професор Кристина Адамс-Уолдорф. „Това, което установихме, е, че болестта Covid-19 причинява ужасни проблеми при някои бременни жени, включително хоспитализация, лечение в интензивно отделение. Освен смърт за майката, Covid-19 може да доведе до преждевременно раждане с Цезарово сечение, за да се улесни дишането, което е затруднено от бременността и допълнително усложнено от Covid-19. В някои случаи това води до смърт при новороденото, защото бебето бива родено прекалено рано“, посочва професорът по акушерство и гинекология.

Безопасни ли са ваксините при кърмене

Снимка: Алами/Ройтерс

„Вече имаме много информация за безопасността при кърмене“, подчерта доктор Катрин Грей. „Като цяло ваксините са безопасни при кърмене. Няма причина да се смята, че тези ваксини не са“, уточни тя и припомни, че първоначално някои хора са имали притеснения, че самата ваксина преминава в кърмата. „Учени взеха проби от кърмещи жени буквално часове или в рамките на първите дни след поставянето на ваксината. В кърмата нямаше ваксина“, обясни доктор Грей. Увеличават се изследванията, които сочат, че при ваксинация на кърмещи жени антителата, произведени от майката, могат да преминат в кърмата в значителни количества, налични са там за период до 6 седмици след поставянето на ваксината и предоставят някаква степен на защита и на бебето.

Преболедуване или ваксиниране?

„Много хора смятат, че защитават бременните жени, като им отказват ваксината или им препоръчват да не си я слагат, защото смятат, че изборът е между това да се ваксинираш с някакъв потенциален риск и това да не се ваксинираш. Изборът, пред който сме изправени... е между това да се ваксинираме или да се заразим. В този случай поемаме всички рискове и опасности от дълъг Covid, тежко протичане на болестта, хоспитализиране, интензивно отделение, както и смърт”, разясни професор Адамс-Уолдорф.

Проучване на Университета на Единбург, публикувано на 13 януари 2022 г., установи, че преждевременните раждания, мъртвите раждания и смъртните случаи при новородените са по-често срещани при жени с Covid-19 особено в периода, когато остават 28 дни или по-малко преди датата на термина.

Вече има и натрупани достатъчно данни, според които рисковете при разболяване от Covid-19 при бременност, сред които смърт при раждане, мъртво раждане или преждевременно раждане, значително надвишават риска от ваксинация. Въпреки това процентът на ваксинирани бременни остава по-нисък от средния процент ваксинирани в повечето страни.

Колебание за ваксинация в началото поради липса на данни и проучвания

„Имаше прекалено много двусмисленост и объркване в началото. Твърде много притеснения. Всичко това беше породено от факта, че нямаше доказателства за противното, включително нямаше данни, които можеше да бъдат събрани и публикувани още в началото“, каза професор Фейдън, която се бори за това бременните жени да не бъдат изключвани от изпитвания на лекарства и ваксини.

Тя настоява производителите на ваксини и лекарства да имат план от самото начало за това как ще съберат доказателствата, които са необходими, за да вземат добро решение за използването на дадена ваксина или лекарство по време на бременност.

Доктор Катрин Грей също смята, че липсата на данни в началото е създала объркване и е допринесла за разпространяването на конспиративни теории. „Част от причината нашето изследване да бъде толкова високо оценено беше, че до този момент нямаше никакви данни за бременните“, споделя доктор Грей.

Професор Адамс-Уолдорф разказа, че тя и много други акушер-гинеколози, занимаващи се с наука, са били много разгневени, че бременните и кърмещите жени не са били включени в ранните изпитвания. 

На този етап данните са толкова много в полза на това, че имаме безопасност (след ваксиниране - б.р.) при бременност, че е по-добре за бебето да получи повече антитела, които преминават към него, няма никакво увеличение при усложненията. Всички нива на спонтанен аборт, мъртво раждане, родилни дефекти са абсолютно същите като тези, които бихме очаквали при която и да било бременна жена, която не е била ваксинирана. Те са идентични. На този етап, имайки предвид всички рискове, които са ни известни във връзка с Covid-19 по време на бременността, би било безотговорно и неетично който и да било да казва, че дадена жена не трябва да се ваксинира“, обясни професор Адамс-Уолдорф.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че ваксините срещу Covid-19 са вредни за бременни и кърмещи жени, защото могат да доведат до спонтанен аборт, мъртво раждане, вродени дефекти е НЕВЯРНО. Изброените проблеми могат да настъпят вследствие на болестта Covid, а не поради ваксиниране срещу вируса.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00