Арестувана ли е жена в Германия заради липса на зелен сертификат?

От началото на януари български потребители в социалната мрежа Facebook разпространяват видео от чужбина, в което възрастна дама е арестувана на улицата от група полицаи. Според автора на публикацията, причина за задържането е това, че жената разхожда домашния си любимец без зелен сертификат. Видеото е споделяно хиляди пъти, а коментиращите са предимно възмутени.


Както в описанието, така и в самото видео, няма информация кога и къде е станал арестът, какво е предизвикало скандала и последващите действия на полицаите.

Какво установи Екипът за проверка на фактите на БНР

От кадри във видеото се вижда, че спорът се случва в близост до Wipper Backerei - верига сладкарници, намиращи се в Кемптен (Kempten), Алгой (Allgäu), курортен регион в Югозападна Бавария. От проверка в Google Maps става ясен и точният адрес на сладкарницата, пред която се извършва арестът - Salzstraße 33.

Стоп кадър от видеото

Снимка от сайта на сладкарницата

Заради присъствието на журналисти във видеото проверихме за информация в регионалните медии в Бавария.


Случаят е отразен от телевизионния канал allgäu.tv на 19 април 2021 г. Репортаж е публикуван в профила на телевизията във Facebook, както и в официалния сайт на медията. Информация има и в местния сайт https://www.all-in.de/, онлайн изданието на Bild и Allgaeuer Zeitung.

Оказва се, че на 17 април 2021 г. е планирана демонстрация на движението Querdenker ("Thinking Outside the Box", на български е превеждано като „Инакомислещи") с над 8000 регистрирани участници. Движението се обявява против ограничителните мерки, въведени в Германия. Протестът не е разрешен от местните власти заради очаквания му мащаб на фона на разпространението на коронавируса и риска от заразяване. Въпреки забраната, около 1000 души се опитват да проведат демонстрации в различни райони на центъра на града, а полицията възпрепятства събирането на групи от хора. Много от присъстващите привърженици на Движението (наричани още "латерални мислители") нарушават изискването за носене на маска и спазване на разстояние. Видео от забранения протест е публикувано в YouTube.

В този ден се случва и арестът на възрастната жена, който още тогава е силно критикуван в социалните мрежи. От полицията обаче обясняват, че жената, за която дори не е ясно дали е участвала в демонстрациите, е обидила служителите на реда. При тяхна молба да предостави документ за самоличност, тя е отказала. От видеото се чува как жената отрича обвинението, че е обидила полицаите: "Не съм ви обиждала, не съм казала, че сте луди!" Казаното от нея "Това е лудост" ("Das ist doch bekloppt") тя отнася към цялостната ситуация в града в този ден.

Във видеото, разпространено в социалните мрежи, се вижда как в течение на спора между жената и полицаите, тя удря по ръката един от служителите на реда. След удара се стига до свада. По информация на германската обществена радиостанция BR24 полицаите са поставили белезници на ръцете жената, но за кратко. Не е и пострадала.

По данни на https://www.all-in.de, в информация, разпространена от полицията на 19 април, е посочено, че "жената не се е съобразила с ограниченията в града, произхождащи от забраната за провеждане на демонстрация, а след това е обидила полицейските служители". Тя е била задържана заради неподчинение. След като ситуацията се е успокоила, полицейските служители са премахнали белезниците, а самоличността й е била установена. 

След инцидента прокуратурата в Кемптен е образувала наказателно производство за обида и съпротива на служители на реда. Действията на полицията са считани за законосъобразни. 

На 19.01.2022 г. стана ясно, че Районният съд в Кемптен е осъдил жената с глоба от 4000 евро. Присъдата е издадена заради съпротива на служителите на реда, но и за  "използване на неверни здравни сертификати". Оказва се, че в съда жената признава, че е имала фалшиво удостоверение, изтеглено от интернет, което я освобождавало от задължението да носи маска.

Няма информация обаче задържането и присъдата да са свързани с наличието или липсата на зелен сертификат. Освен това към 17.04.2021 г. на територията на Германия не действат противоепидемични мерки, които да изискват използването на зелен сертификат за достъп до публични събития на открито. Информация за ограничителните мерки, валидни до 18.04.2021 г., е налична тук.

В този смисъл твърдението, че възрастна жена е арестувана заради липсата на зелен сертификат, докато разхожда кучето си, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус с руския президент Владимир Путин, архив от 2017 г.

Не е вярно, че Русия напуска СЗО

Популярна в социалните мрежи публикация в български уебсайт с посочен източник на информацията агенция ТАСС твърди, че Русия заедно с Беларус и Турция, напускат Световната здравна организация, тъй като трите страни били на мнение, че именно СЗО създава пандемии. Публикацията е споделена в десетки Фейсбук групи, откъдето е пресподелена от..

публикувано на 23.05.22 в 07:05

Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна

Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни, събуди размисли, настроения и спомени, свързани с родната казарма. Макар и вече от години да е в историята, темата за задължителната наборната военна служба все още предизвиква вълнение и различни мнения дали е трябвало да остане или не. Причината за започване на настоящата..

публикувано на 16.05.22 в 07:00

Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от..

публикувано на 12.05.22 в 07:00

Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред.  Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България..

публикувано на 09.05.22 в 07:00
Снимка: Стопкадър от видео във Фейсбук профила на Костадин Костадинов

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци

В публикация в профила във Фейсбук на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се казва "те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше,..

публикувано на 06.05.22 в 07:00

Няма данни за ограбени от украински бежанци възрастни българи

Публикации в уебсайтове, разпространявани в социалните мрежи, съдържат неверни твърдения за ограбени от украински бежанци възрастни българи. Информациите с тези твърдения за ограбени и дори бити наши сънародници може да бъдат прочетени тук , тук   и тук . Твърдение: Украински бежанци ограбват възрастни българи "Семейство..

публикувано на 04.05.22 в 07:00

Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „ Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна “ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди. Освен..

публикувано на 01.05.22 в 07:00
Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков

Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят..

публикувано на 21.04.22 в 07:05

Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито никакво потвърждение. Твърдение: Висш генерал от НАТО е пленен в Мариупол В публикациите (може да бъдат видени  тук   и тук ) се..

публикувано на 18.04.22 в 07:05