СЗО не се е обявявала против зелените сертификати

Снимка: БГНЕС

Според публикация в множество български медии Световната здравна организация се е обявила против зелените сертификати и настоява Covid пропуските да бъдат премахнати. Публикацията получи широк отзвук и коментари и в социалните мрежи.

Твърдение: СЗО е против неефективните зелени сертификати

Статията посочва, че това е станало на десетата среща на Комитета за спешни ситуации на СЗО за пандемията от коронавирусно заболяване (Covid-19).

„Експертите заявиха необходимостта от „отмяна или облекчаване на зеления сертификат“, тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните“, се посочва в текста, чието съдържание с леки вариации е едно и също в различни български медии. Статия може да бъде прочетена тук, тук, тук и тук.

Скрийншот на една от публикациите

Справка на сайта на СЗО показва, че действително на 13 януари т.г. в Женева е имало среща на този комитет на здравната агенция на ООН.

Но публикуваното на сайта на организацията становището от десетата среща на комитета засяга съвсем косвено зелените сертификати и то тези, които важат за пътуване в чужбина.

В действителност Комитетът на СЗО е обсъждал „предизвикателствата и възможностите за хармонизиране на национални и глобални усилия за отговор в контекста на синхронни огнища на варианта на Covid-19 Омикрон; включително с оглед на международните пътувания“. Които международни пътувания се споменават и в българската статия по темата, но без в нея да се уточнява изрично, че става въпрос за „облекчаване на пътуващите в чужбина“.

Така в своите временни препоръки СЗО препоръчва премахване или облекчаване на забраните за международния трафик, „тъй като те нямат добавена стойност и продължават да допринасят за икономическия и социален стрес, изпитва от страните от организацията“.

„Неуспехът на ограниченията за пътуване, въведен след установяването на варианта Омикрон да ограничи разпространението на Омикрон демонстрира неефективността на подобна мярка. Пътни мерки (напр. маски, тестове, изолация/карантина и ваксинация) трябва да бъдат базирани на оценка на риска и да избягват финансово бреме за международните пътуващи“, се казва още в публикувания на сайта на СЗО текст.

Скрийншот/Who.int

Друга препоръка на Комитета на СЗО е „да не се изисква доказателство за ваксинация срещу Covid-19 за международни пътувания като единствен начин или условие, позволяващо международно пътуване с оглед на ограничения достъп и несправедлива дистрибуция на ваксините срещу Covid-19. Необходим е базиран на риска подход към облекчаването на международното пътуване с вдигане или промяна на мерките като тестване и/или карантина, когато е нужно, в съответствие с напътствията на СЗО“. 

Заключение

Твърдението, че СЗО се е обявила против „неефективните“ зелени Covid сертификати е НЕВЯРНО.

Всъщност организацията зове за облекчаване на мерките, ограничаващи международния пътнически трафик заради пандемията, сред които е и доказателство за ваксинация срещу Covid-19.

Но по никакъв начин СЗО не се е обявявала против зелените сертификати по принцип, нито и за пълната им отмяна при извършване на международни пътувания. А и не става въпрос за зелен сертификат, а за доказателство за ваксинация срещу Covid-19. Според Европейската комисия цифровият Covid сертификат на ЕС се издава и на преболедувалите, и на лицата, получили отрицателен резултат от тест.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус с руския президент Владимир Путин, архив от 2017 г.

Не е вярно, че Русия напуска СЗО

Популярна в социалните мрежи публикация в български уебсайт с посочен източник на информацията агенция ТАСС твърди, че Русия заедно с Беларус и Турция, напускат Световната здравна организация, тъй като трите страни били на мнение, че именно СЗО създава пандемии. Публикацията е споделена в десетки Фейсбук групи, откъдето е пресподелена от..

публикувано на 23.05.22 в 07:05

Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна

Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни, събуди размисли, настроения и спомени, свързани с родната казарма. Макар и вече от години да е в историята, темата за задължителната наборната военна служба все още предизвиква вълнение и различни мнения дали е трябвало да остане или не. Причината за започване на настоящата..

публикувано на 16.05.22 в 07:00

Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от..

публикувано на 12.05.22 в 07:00

Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред.  Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България..

публикувано на 09.05.22 в 07:00
Снимка: Стопкадър от видео във Фейсбук профила на Костадин Костадинов

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци

В публикация в профила във Фейсбук на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се казва "те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше,..

публикувано на 06.05.22 в 07:00

Няма данни за ограбени от украински бежанци възрастни българи

Публикации в уебсайтове, разпространявани в социалните мрежи, съдържат неверни твърдения за ограбени от украински бежанци възрастни българи. Информациите с тези твърдения за ограбени и дори бити наши сънародници може да бъдат прочетени тук , тук   и тук . Твърдение: Украински бежанци ограбват възрастни българи "Семейство..

публикувано на 04.05.22 в 07:00

Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „ Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна “ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди. Освен..

публикувано на 01.05.22 в 07:00
Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков

Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят..

публикувано на 21.04.22 в 07:05

Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито никакво потвърждение. Твърдение: Висш генерал от НАТО е пленен в Мариупол В публикациите (може да бъдат видени  тук   и тук ) се..

публикувано на 18.04.22 в 07:05