Няма болни от СПИН деца заради Covid ваксина, няма и връзка между имунизацията и заразяване с ХИВ

Снимка: БГНЕС

В социалните мрежи циркулират различни теории и твърдения за здравословни проблеми, заболявания и аномалии вследствие на ваксините срещу Covid-19. Според една от теориите препаратите срещу коронавирусната инфекция могат да причинят заразяване с ХИВ. Дори са измислили име на този „феномен“ - VAIDS (vaccine acquired immunodeficiency syndrome - синдром на имунодефицит, придобит от ваксина), от съкращението AIDS (СПИН).

Въпреки наличието на проверки на фактите от медии като Ройтерс и Асошиейтед прес, подплатени с медицински факти и становища на експерти по темата, които отричат да има връзка ваксинирането срещу Covid и СПИН, в социалните мрежи продължават спорадично да се появяват постове и публикации, които свързват заболяване от СПИН  с предшестваща имунизация срещу коронавируса.

Повод за настоящата ни проверка даде публикация в определящ се като новинарски сайт и споделена във фейсбук, според която твърди. В която има случаи на заразени със СПИН деца след като са били ваксинирани срещу коронавирус. Информацията за случаите съобщава педиатърът и специлист по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров, известен с позициите си против ваксините и противоепидемичните мерки.

ТВЪРДЕНИЕ: Ваксинацията срещу Covid-19 може да причини срив на имунната система и заразяване с ХИВ. Доц. д-р Атанас Мангъров съобщава за 5 болни от СПИН деца след имунизация срещу коронавируса

Ето и статията, която даде повод за настоящата проверка.


Публикацията е в съществуващия от 7 февруари сайт новини4.eu. Заглавието и текстът към публикацията са написани и оформени извън всякакви журналистически стандарти – без уточнение къде и кога направено изказването, в какъв контекст, откъде и откога са тези случаи, не се споменава думата „ваксина“, а се говори за „отрови“, текстът е написан с правописни и пунктуационни грешки. Публикацията се разпространява във фейсбук групата „Истината днес“ и има над 50 споделяния.

В същия сайт - новини4.eu, има подобна публикация, но качена ден по-рано, на 12 февруари. В нея липсва снимката на доц. Мангъров, въпреки че той отново е посочен като източник на информацията. Съдържанието не звучи като съобщение за конкретни случаи, а по-скоро като предупреждение и трескав призив за изключителната опасност на РНК ваксините. Твърди се, че това е известно още от 2009 г. (години преди да има световна пандемия и налична РНК ваксина срещу Covid-19), като според текста „целта е да има болно население и избиване на младите“.


Тази статия е споделена във фейсбук групата „ПОЧИНАЛИ И СЪС СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ ОТ ВАКСИТЕ“, откъдето е набрала вече над 260 споделяния и има 50 коментара.


„Това с ваксини няма как да стане“

Потърсен за коментар от БНР доц. Атанас Мангъров отрече да е казвал каквото и да е подобно нещо и го определи като фалшива новина:

„Не съм казвал такова нещо. За момента няма данни ваксините да предизвикват СПИН. Това са глупости. Някой с развинтено въображение си измисля.“

На въпрос дали в своята лекарска практика е попадал на подобен случай, при който след поставяне на ваксина срещу Covid-19, да последва заразяване с ХИВ, доц. Мангъров отговори така:

„Не, не. За да се заразите със СПИН трябва да си контактувате с болен от ХИВ, с човек, заразен с вируса на ХИВ, или по някакъв начин да ви се вкара този вирус. Това с ваксини няма как да стане.“

Ясно и категорично отричане от набеденият за източник на информацията в статиите доц. Атанас Мангъров.

Синдромът VAIDS, Люк Монтание и мнението на експертите

Темата с теориите, че ваксините срещу Covid-19 причиняват новото заболяване, наречено VAIDS далеч не се изчерпва с тези две публикации. Във фейсбук има редица постове и колажи, според които бустерната доза от ваксината срещу Covid-19 води до срив на имунната система и причинява подобно на СПИН заболяване. Други пък твърдят, че предупреждението за унищожаването на имунната система след ваксинация е дадено от медици по време на разговор в платформата Zoom. В подкрепа на тези теории се разпространява и цитат от починалия наскоро известен учен вирусолог проф. Люк Монтание, откривател на ХИВ вируса на СПИН.

 

„Ако сте си сложили трета доза, отидете и си направете тест за СПИН. После съдете правителството.“ Този цитат, за който се твърди, че е Люк Монтание се споделя и разпространява широко из социалните мрежи. Няма обаче никакво доказателство, че проф. Монтание някога, някъде е казвал, че бустерна доза от ваксината срещу Covid-19 може да доведе до позитивен тест за ХИВ.

Твърдението, че имунизацията може да причини зараза със СПИН е опровергано от редица чужди медицински експерти.

Д-р Бнар Талабани от университетската болница на Уелс в Кардиф казва пред Ройтерс:„Няма правдоподобен механизъм, по който ваксините срещу Covid-19 (или каквито и да е ваксини) могат да причинят ХИВ или СПИН“.

„Никоя от одобрените за прилагане ваксини срещу COVID-19, не се отразяват на тестовете за ХИВ“, казва пред Ройтерс Амеш Адаля, старши учен в Центъра за здравна сигурност Джонс Хопкинс.

Той допълва: „Нито една от съществуващите в търговската мрежа ваксини не произвежда кръстосана реактивност с тестове за ХИВ, така че няма основание да се смята, че ваксинацията срещу COVID или бустерната ваксина предизвиква фалшиво положителни тестове за ХИВ.

„Заболяването СПИН се дължи на компрометирането в цялото тяло на специфична подгрупа имунни клетки (предимно CD4+ лимфоцити), причинена специално от инфекция с вируса HIV-1“, казва пред Асошиейтед прес д-р Грант Макфадън, директор на Центъра за биодизайн за имунотерапия, ваксини и виротерапия в Държавния университет на Аризона. „Ако имаше такова заболяване като VAIDS, щяхме досега да го засечем“, допълва д-р Макфадън.

Изследване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, които са национален институт за обществено здравеопазване на Съединените щати показват, че ваксините срещу Конид-19 засилват имунния отговор, а не го отслабват.

В частност – информационните РНК ваксини обучават имунната система да разпознава шиповия протеин на повърхността на вируса, който причинява Ковид-19, което му позволява да генерира имунен отговор.

От Съвместната програма на ООН за ХИВ и СПИН (UNAIDS), която е основният защитник на ускорените, всеобхватни и координирани глобални действия срещу това заболяване, са издали официални препоръки и информация за връзката между СПИН и Covid-19.

От UNAIDS дават отговори на въпроси като – „Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19 за болни от ХИВ“ и „Трябва ли болните от ХИВ да бъдат ваксинирани срещу Covid-19“. Сред препоръките на съвместната програма са, че одобрените за поставяне ваксини срещу Covid-19 „значително намаляват риска от тежко заболяване и смърт и се смята, че са безопасни за повечето хора, включително хората, живеещи с ХИВ“. Също така се отбелязва, че „не се съобщава за фармакологични взаимодействия между ваксини срещу Covid-19 и антиретровирусни лекарства, които хората, живеещи с ХИВ, трябва да продължат да приемат и след ваксинация, за да поддържат здравето си.“

Изводът на UNAIDSe, че ваксините срещу Covid-19 са безопасни за болните от ХИВ.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Няма никакви медицински и научни данни, че ваксините срещу Covid-19 могат да предизвикат ХИВ/СПИН или да доведат до рязко отслабване и срив на имунната система, както и до посоченото, като VAIDS заболяване. Не е вярна информацията, че има 5 деца, заболели от СПИН след имунизация срещу Covid-19. Посоченият като автор на тази информация доц. Атанас Мангъров опровергава категорично да е казвал подобно нещо и то да съществува. Твърденията са НЕВЕРНИ.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00