Български кораб не е взривен в Украйна. Снимката е от Шри Ланка

Снимка: ВВС на Шри Ланка/Асошиейтед прес

Най-малко два сайта публикуваха една и съща статия, в която се твърди, че българският кораб „Царевна“, блокиран на пристанището на обсадения украинския град Мариупол, е взривен. В публикацията се твърди, че моряците на борда са загинали, както и че информацията е потвърдена от Министерството на отбраната на България. Статиите бяха многократно споделяни във Фейсбук.   Твърдение: Български кораб е взривен от нацистите от "Азов" и всички моряци са загинали


Отговорът на институциите 

На 3 април на официалната Фейсбук страница на Министерството на отбраната беше публикуванo опровержение: 

„Информацията, не отговаря на истината. Това е фалшива новина, която е част информационната война, която се води в момента и цели да всее паника в обществото. Използваната в публикацията снимка е от друг инцидент, на друго място по света. Компетентните институции са сезирани. 

Във връзка с българските моряци, блокирани в Украйна, институциите имат план за тяхното изваждане и работят това да се случи максимално бързо.  

Съветваме всички граждани да проверяват източниците си на информация и да се доверяват само на медии с утвърден обществен и професионален профил и да не допускат те самите да стават разпространители на дезинформация.“ 

Пред кореспондента ни във Варна Даниела Стойнова Севда Калоянова - колега на моряците, съобщи, че фирмата собственик на кораба има връзка с капитана и по нейна информация, екипажът на борда е добре. 

„От фирмата опитват да се свържат с капитана, но това е конфиденциална информация, да, имат връзка с капитана. Всички са добре. Това, което се е писало по разни сайтове, е измишльотина“.

Чия е снимката

Снимката, която придружава публикациите и има за цел да покаже взривения кораб, е фалшива. Тя не е на кораба „Царевна“, а е на горящ контейнеровоз, превозващ химикали край Шри Ланка. При обратно търсене на снимката в Гугъл излизат десетки съвпадения, придружени от публикации, свързани с инцидента край Шри Ланка. В публикация на Асошиейтед прес за пожара на кораба се посочва, че снимката е направена от ВВС на Шри Ланка на 25 май 2021 г.


В допълнение, според сайта за следене на корабния трафик „vesselfinder.com“, „Царевна“ не е променил местонахождението си и продължава да е блокиран до Мариупол. 

За кораба  

„Царевна“ е собственост на българската фирма „Шипман“ със седалище във Варна. От нахлуване на Русия в Украйна – 24 февруари, корабът е блокиран на пристанището в Мариупол в Азовско море. На борда му има 17 българи и трима украинци. 

Корабът „Царевна” e блокиран в пристанището на Мариупол. Снимка: Архив

Преди малко повече от седмица премиерът Кирил Петков заяви, че властите са в постоянен контакт с екипажа, имат провизии, а евакуация няма да се предприема, докато условията не позволяват безопасното ѝ провеждане.

Български моряци са блокирани и в друг кораб - "Рожен“, който се намира край Черноморск във водите на Черно море. На 4 април президентът Румен Радев призова турския си колега Реджеп Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи.

Кой е батальонът „Азов“

В лаконичния текст на двете публикации, който, както и заглавията им, е идентичен, се посочва като виновник за така наречения „взрив" на кораба „бойците на нацистката групировка „Азов”.  Украинското подразделение „Азов“ е в центъра на пропагандната война от началото на руската инвазия в Украйна. Неговите членове са наричани „неонацисти“ от Москва и обвинявани в различни престъпления, включително и за взривяването на театъра в Мариупол, в който се укриваха стотици цивилни. Украинските власти държат отговорни за атаката на сградата, до която беше изписано „деца“, Русия. „Азов“ е сред основните аргументи на Москва за нахлуването в Украйна. 

Батальонът е част от Националната гвардия на Украйна и от началото на войната съсредоточава усилията си в обсадения Мариупол, където се водят тежки улични боеве. Подразделението се смята за едно от най-добре обучените. Батальонът има противоречива слава и често влиянието му е надценявано. „Азов“ е създаден от националисти през 2014 година и тогава се включва в битките, с които украинците си възвърнаха Мариупол от проруските сепаратисти. По западни оценки преди войната, започнала на 24 февруари, войсковата част е наброявала около 1000 членове. Негови представители създадоха партия, но на последните избори тя не успя да влезе в 450-местния украински парламент. 

Заключение

Твърдението, че български кораб е взривен от нацистите от „Азов" и всички моряци са загинали, е НЕВЯРНО. Това не се потвърждава от нито една българска институция. Корабът „Царевна“, който от началото на войната в Украйна е блокиран на пристанището в Мариупол продължава да е там заедно с екипажа си.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00