Български кораб не е взривен в Украйна. Снимката е от Шри Ланка

Снимка: ВВС на Шри Ланка/Асошиейтед прес

Най-малко два сайта публикуваха една и съща статия, в която се твърди, че българският кораб „Царевна“, блокиран на пристанището на обсадения украинския град Мариупол, е взривен. В публикацията се твърди, че моряците на борда са загинали, както и че информацията е потвърдена от Министерството на отбраната на България. Статиите бяха многократно споделяни във Фейсбук.   Твърдение: Български кораб е взривен от нацистите от "Азов" и всички моряци са загинали


Отговорът на институциите 

На 3 април на официалната Фейсбук страница на Министерството на отбраната беше публикуванo опровержение: 

„Информацията, не отговаря на истината. Това е фалшива новина, която е част информационната война, която се води в момента и цели да всее паника в обществото. Използваната в публикацията снимка е от друг инцидент, на друго място по света. Компетентните институции са сезирани. 

Във връзка с българските моряци, блокирани в Украйна, институциите имат план за тяхното изваждане и работят това да се случи максимално бързо.  

Съветваме всички граждани да проверяват източниците си на информация и да се доверяват само на медии с утвърден обществен и професионален профил и да не допускат те самите да стават разпространители на дезинформация.“ 

Пред кореспондента ни във Варна Даниела Стойнова Севда Калоянова - колега на моряците, съобщи, че фирмата собственик на кораба има връзка с капитана и по нейна информация, екипажът на борда е добре. 

„От фирмата опитват да се свържат с капитана, но това е конфиденциална информация, да, имат връзка с капитана. Всички са добре. Това, което се е писало по разни сайтове, е измишльотина“.

Чия е снимката

Снимката, която придружава публикациите и има за цел да покаже взривения кораб, е фалшива. Тя не е на кораба „Царевна“, а е на горящ контейнеровоз, превозващ химикали край Шри Ланка. При обратно търсене на снимката в Гугъл излизат десетки съвпадения, придружени от публикации, свързани с инцидента край Шри Ланка. В публикация на Асошиейтед прес за пожара на кораба се посочва, че снимката е направена от ВВС на Шри Ланка на 25 май 2021 г.


В допълнение, според сайта за следене на корабния трафик „vesselfinder.com“, „Царевна“ не е променил местонахождението си и продължава да е блокиран до Мариупол. 

За кораба  

„Царевна“ е собственост на българската фирма „Шипман“ със седалище във Варна. От нахлуване на Русия в Украйна – 24 февруари, корабът е блокиран на пристанището в Мариупол в Азовско море. На борда му има 17 българи и трима украинци. 

Корабът „Царевна” e блокиран в пристанището на Мариупол. Снимка: Архив

Преди малко повече от седмица премиерът Кирил Петков заяви, че властите са в постоянен контакт с екипажа, имат провизии, а евакуация няма да се предприема, докато условията не позволяват безопасното ѝ провеждане.

Български моряци са блокирани и в друг кораб - "Рожен“, който се намира край Черноморск във водите на Черно море. На 4 април президентът Румен Радев призова турския си колега Реджеп Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи.

Кой е батальонът „Азов“

В лаконичния текст на двете публикации, който, както и заглавията им, е идентичен, се посочва като виновник за така наречения „взрив" на кораба „бойците на нацистката групировка „Азов”.  Украинското подразделение „Азов“ е в центъра на пропагандната война от началото на руската инвазия в Украйна. Неговите членове са наричани „неонацисти“ от Москва и обвинявани в различни престъпления, включително и за взривяването на театъра в Мариупол, в който се укриваха стотици цивилни. Украинските власти държат отговорни за атаката на сградата, до която беше изписано „деца“, Русия. „Азов“ е сред основните аргументи на Москва за нахлуването в Украйна. 

Батальонът е част от Националната гвардия на Украйна и от началото на войната съсредоточава усилията си в обсадения Мариупол, където се водят тежки улични боеве. Подразделението се смята за едно от най-добре обучените. Батальонът има противоречива слава и често влиянието му е надценявано. „Азов“ е създаден от националисти през 2014 година и тогава се включва в битките, с които украинците си възвърнаха Мариупол от проруските сепаратисти. По западни оценки преди войната, започнала на 24 февруари, войсковата част е наброявала около 1000 членове. Негови представители създадоха партия, но на последните избори тя не успя да влезе в 450-местния украински парламент. 

Заключение

Твърдението, че български кораб е взривен от нацистите от „Азов" и всички моряци са загинали, е НЕВЯРНО. Това не се потвърждава от нито една българска институция. Корабът „Царевна“, който от началото на войната в Украйна е блокиран на пристанището в Мариупол продължава да е там заедно с екипажа си.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт . Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира". Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на..

публикувано на 22.03.23 в 06:00

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00

Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

В публикация , споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това". ТВЪРДЕНИЕ:  Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у  нас Екипът за проверка на факти потърси отговор от..

публикувано на 17.03.23 в 06:00
Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.

Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин. Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България"  датира от 8 февруари т.г. и включва  видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във..

публикувано на 15.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро" , The Sofia Times , Bulgarian Newspaper, списание "Зора" . Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни..

публикувано на 11.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00

Иван Вазов не е автор на стихотворението “Аз мога“

През последните няколко години мотивиращо стихотворение, за което се твърди, че е написано от Иван Вазов, е публикувано и споделено хиляди пъти от потребители в социалните мрежи и в различни сайтове. Творбата е озаглавена „Аз мога“. Стихотворението се публикува периодично, а само един от първите постове през 2015 г. има над 3400 споделяния...

публикувано на 04.03.23 в 06:00

Не, тестовете за Covid-19 не изменят човешката ДНК

Публикация в сайта Obedineni.com обяснява, че истинската опасност се крие не във Covid ваксините, а в тестовете за заболяването, които изменяли човешкото ДНК. Публикацията е споделяна в множество групи в социалните мрежи.  Ето цитат от статията без редакторска намеса: "В Тестовете за ковид (а не във ваксините!) се съдържа вещество..

публикувано на 02.03.23 в 06:00