Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят доказателства.

Поредният пример е публикация, която може да бъде открита в най-малко три сайта и в която се посочва, че представител на българското правителство настоява за незабавно изземване на руски имоти по морето в полза на украински бежанци.

Твърдение: Началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, е казала, че трябва да се национализират руски имоти по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци

Идентичните публикации  с това твърдение не посочват източник на информацията. В нея се казва още, че Лена Бориславова "се дивяла пред колегите си" на информации от медиите, че руските имоти в България като апартаменти и къщи били 500 000 на брой, като те трябвало да станат незабавно собственост на българската държава.

 

Същите твърдения се разпространяват и във Фейсбук


БНР отправи следните въпроси към правителствената пресслужба:

- Казвала ли е г-жа Бориславова публично или неофициално, че трябва да се национализират руските имоти по морето и да се настант в тях украински бежанци?

- Правителството има ли планове за "национализация на руски имоти"?

- Къде дългосрочно се планира да бъдат настанявани украинските бежанци в България?

- Следният цитат принадлежи ли на г-жа Бориславова и заключението в публикацията отговаря ли на истината (правописът на цитата е запазен в оригинал - бел. ред.): "Агресора Путин разрушава домовете на украинците, ние трябва да покажем на всички руснаци, че само и единствено той е виновен за това което се случва в Украйна. Мярката може и да е крайна, но трябвало според Лена да се предприеме, защото само така руснаците със собственост по родното Черноморие ще се надигнат срещу агресора завладял тяхната страна"?

От правителствената пресслужба категорично отрекоха твърденията и заявиха, че написаното в статиите не отговаря на истината.

Журналистическа проверка също показва, че подобно намерение за изземване на частни имоти на руски граждани в полза на държавата не е съобщавано публично както  от началника на кабинета Лена Бориславова, така и от нито един представител на изпълнителната власт. 

По данни на портала ukraine.gov.bg, който непрекъснато се актуализира, към 21 април влезлите в страната украински бежанци са над 198 хиляди. От тях повече от половината са напуснали страната, а над 92 хиляди са останали в България. Близо 51 хиляди души са настанените, предимно в хотели и къщи за гости. Най-голям брой украински бежанци има по Черноморието.  

От правителствената пресслужба не отговориха на въпроса на БНР къде дългосрочно ще бъдат настанени украинските бежанци, след като изтече тримесечният период - до края на май тази година, в който те могат да пребивават в хотели и места за настаняване, за което собствениците им получават по 40 лева на ден.

В интервю за "Нова телевизия" на 16 април 2022 година вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова коментира този въпрос. На 14-ата минута от интервюто тя обяснява, че правителството планира след този период бежанците да бъдат настанявани трайно в държавни бази и общежития:

 "От първия ден ние сме казали и това не се е променило, че тази мярка приключва на 31 май. Това, което имаме като програма с хотелите, е в рамките на тези 3 месеца и точно преди сезона ще приключи. В момента подготвяме доста сценарии за трайно настаняване на хората, които не са успели все още да си намерят  работа, не са успели да си стъпят на краката, да се изнесат на квартира. Тя е базирана основно на държавни бази, общежития, места държавни, които имат капацитета за настаняване на повече хора и за по-трайно, като се опитваме след това да настаним хората, които бягат от войната и които са потърсили временна закрила, из цялата страна и да го съобразим с отворените работни места, така че те да могат да бъдат успешно интегрирани в обществото".

За разлика от България, в която темата за национализацията не е на дневен ред, в други части на Европа въпросът стана изключително актуален.  

На 4 март германското правителство обяви, че национализира дъщерното дружество на руския газов гигант "Газпром" в Германия, като го поставя временно под контрола на федералния енергиен регулатор.

През март украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за принудително изземване на имоти в Украйна, които са собственост на Русия или на нейни граждани.

От своя страна преди месец Русия обяви, че планира национализация на чуждестранните компании, които са напуснали страната в отговор на войната в Украйна. Беше съобщено и за изземване на имоти, притежавани от чужденци в анексирания Крим.

Заключение

Твърдението, че началникът на кабинета Лена Бориславова, е казала, че трябва да се национализират руски имоти по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци, е НЕВЯРНО. Това потвърдиха от правителствената пресслужба. Журналистическа проверка също показва, че подобно намерение не е изказвано публично от нито един представител на изпълнителната власт.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00