Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят доказателства.

Поредният пример е публикация, която може да бъде открита в най-малко три сайта и в която се посочва, че представител на българското правителство настоява за незабавно изземване на руски имоти по морето в полза на украински бежанци.

Твърдение: Началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, е казала, че трябва да се национализират руски имоти по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци

Идентичните публикации  с това твърдение не посочват източник на информацията. В нея се казва още, че Лена Бориславова "се дивяла пред колегите си" на информации от медиите, че руските имоти в България като апартаменти и къщи били 500 000 на брой, като те трябвало да станат незабавно собственост на българската държава.

 

Същите твърдения се разпространяват и във Фейсбук


БНР отправи следните въпроси към правителствената пресслужба:

- Казвала ли е г-жа Бориславова публично или неофициално, че трябва да се национализират руските имоти по морето и да се настант в тях украински бежанци?

- Правителството има ли планове за "национализация на руски имоти"?

- Къде дългосрочно се планира да бъдат настанявани украинските бежанци в България?

- Следният цитат принадлежи ли на г-жа Бориславова и заключението в публикацията отговаря ли на истината (правописът на цитата е запазен в оригинал - бел. ред.): "Агресора Путин разрушава домовете на украинците, ние трябва да покажем на всички руснаци, че само и единствено той е виновен за това което се случва в Украйна. Мярката може и да е крайна, но трябвало според Лена да се предприеме, защото само така руснаците със собственост по родното Черноморие ще се надигнат срещу агресора завладял тяхната страна"?

От правителствената пресслужба категорично отрекоха твърденията и заявиха, че написаното в статиите не отговаря на истината.

Журналистическа проверка също показва, че подобно намерение за изземване на частни имоти на руски граждани в полза на държавата не е съобщавано публично както  от началника на кабинета Лена Бориславова, така и от нито един представител на изпълнителната власт. 

По данни на портала ukraine.gov.bg, който непрекъснато се актуализира, към 21 април влезлите в страната украински бежанци са над 198 хиляди. От тях повече от половината са напуснали страната, а над 92 хиляди са останали в България. Близо 51 хиляди души са настанените, предимно в хотели и къщи за гости. Най-голям брой украински бежанци има по Черноморието.  

От правителствената пресслужба не отговориха на въпроса на БНР къде дългосрочно ще бъдат настанени украинските бежанци, след като изтече тримесечният период - до края на май тази година, в който те могат да пребивават в хотели и места за настаняване, за което собствениците им получават по 40 лева на ден.

В интервю за "Нова телевизия" на 16 април 2022 година вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова коментира този въпрос. На 14-ата минута от интервюто тя обяснява, че правителството планира след този период бежанците да бъдат настанявани трайно в държавни бази и общежития:

 "От първия ден ние сме казали и това не се е променило, че тази мярка приключва на 31 май. Това, което имаме като програма с хотелите, е в рамките на тези 3 месеца и точно преди сезона ще приключи. В момента подготвяме доста сценарии за трайно настаняване на хората, които не са успели все още да си намерят  работа, не са успели да си стъпят на краката, да се изнесат на квартира. Тя е базирана основно на държавни бази, общежития, места държавни, които имат капацитета за настаняване на повече хора и за по-трайно, като се опитваме след това да настаним хората, които бягат от войната и които са потърсили временна закрила, из цялата страна и да го съобразим с отворените работни места, така че те да могат да бъдат успешно интегрирани в обществото".

За разлика от България, в която темата за национализацията не е на дневен ред, в други части на Европа въпросът стана изключително актуален.  

На 4 март германското правителство обяви, че национализира дъщерното дружество на руския газов гигант "Газпром" в Германия, като го поставя временно под контрола на федералния енергиен регулатор.

През март украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за принудително изземване на имоти в Украйна, които са собственост на Русия или на нейни граждани.

От своя страна преди месец Русия обяви, че планира национализация на чуждестранните компании, които са напуснали страната в отговор на войната в Украйна. Беше съобщено и за изземване на имоти, притежавани от чужденци в анексирания Крим.

Заключение

Твърдението, че началникът на кабинета Лена Бориславова, е казала, че трябва да се национализират руски имоти по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци, е НЕВЯРНО. Това потвърдиха от правителствената пресслужба. Журналистическа проверка също показва, че подобно намерение не е изказвано публично от нито един представител на изпълнителната власт.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00