Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна“ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди.

Освен солидарност, помощ и подкрепа за бежанците от Украйна, в обществото ни се появяват съмнения, опасения и страхове за това какво ще донесат у нас бягащите от военния конфликт. Тези настроения се подклаждат с различни постове, коментари и твърдения в социалните мрежи.

Твърдение: Голяма част от влизащите в България украински бежанци са заразени със СПИН и това създава предпоставки за избухване на епидемия

Според едно от твърденията, циркулиращи във Фейсбук, 25% от влезлите у нас украински бежанци са със СПИН или други полови предавани болести. Твърдението е от публикация в профила на Константин Качулев.


Свързахме се по телефона с г-н Качулев, който казва, че е магистър фармацевт, за да разберем откъде разполага с посочените от него данни. Той отговори, че ги има от свой източник, който не желае да бъде споменаван.

Информацията ми е дадена устно и няма как да я докажа. Затова съм писал и съм се извинил след това, че не мога да задоволя аудиторията с писмен документ. Не съм искал да всявам смут... .“.. 

Във Фейсбук циркулират немалко постове, съдържащи опасения, твърдения и коментари по темата с внушения за нарастваща опасност на база пренесени наизуст данни, които се разминават с действителните.




Какво казва Министерство на здравеопазването

В хода на проверката изпратихме официално запитване до Министерство на здравеопазването с въпроси по темата:

Въпрос № 1: Министерство на здравеопазването разполага ли с данни за здравния статус на влизащите в страната ни бежанци от Украйна и по-конкретно за тези от тях, които са болни от СПИН?

Отговор: Министерство на здравеопазването не разполага с данни за здравния статус на влизащите лица на територията на страната, независимо от тяхната народност или държава на пристигане.

Съгласно Заповед № 01-151/28.03.2022 г. на министъра на здравеопазването, считано от 28.03.2022 г. лицата пристигащи от Украйна, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС се изследват при възможност от органите на граничния здравен контрол с бърз антигенен тест.

Въпрос № 2: Има ли такива данни колко от украинските бежанци у нас носят вируса на ХИВ, правят ли им се тестове за СПИН?

Отговор: Към 01 април 2022 г. в Националната референтна потвърдителна лаборатория по HIV към НЦЗПБ има диагностицирани украински граждани с HIV инфекция. Всички те са били диагностицирани още в Украйна, с назначена антиретровирусна терапия.

Министерство на здравеопазването е изготвило информационни материали, които да бъдат предоставяни на всички лица, пристигащи от Украйна, съдържаща информация за Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) към Регионалните здравни инспекции, в които могат да си направят изследване за ХИВ.

Въпрос № 3: Има ли голям брой украински бежанци болни от СПИН, които заради лечението си у нас затрудняват здравната ни система?

Отговор: Не няма. Лечението на лица, се прилага след получен потвърдителен резултат за ХИВ-инфекция от Националната референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ (НРПЛ) към Националния център по заразни и паразитни болести, съгласно Наредба № 47 от 11 декември 2009 г. за условията и реда за изследване, съобщаване и отчет на заразеност с вируса на синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Въпрос № 4: Има ли опасност за населението ни заради идващите у нас украински бежанци, които са болни от СПИН?

Отговор: ХИВ е вирусът на човешкия имунен дефицит, който отслабва имунната система на човека и тя става уязвима към всяка инфекция, с която един здрав организъм би се преборил без проблем. Вирусът се съдържа в повечето телесни течности на инфектирания човек, но единствено в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяването. Инфектиране с ХИВ може да стане при директен контакт с някоя от тези течности на човек – носител на вируса.

Данни на терен

„Това са измислени проценти на някой, който е чел статистика за Украйна и я е интерпретирал по много лаишки начин. Той вижда официално регистрираните лица в Украйна – 250 хиляди, вижда колко са дошли у нас и прави някакви предположения“, казва Десислава Божидарова от Фондация „И” осъществява дейност в подкрепа на хората, живеещи с ХИВ в България. Фондацията поддържа консултативни кабинети в градовете София и Варна.

„Официално имаме двама души, които са преминали през нас (в София). На тях им е изписана първата рецепта и тя вече е взета. Т.е. те вече са с правата на всички останали граждани с проследяване и получаване на ежемесечна терапия, включително и мониторинг. Запознати са със системата, интегрирани са. Има и трима, които очакват протоколите си“, казва Десислава Божидарова, говорейки за ситуацията в столицата..

Д-р Даниела Йорданова, председател на фондация „И”, която следи обстановката със заразените с ХИВ във Варна казва: "Имаме спокойна обстановка. Досега само двама души са потърсили помощ. При това не съм убедена дали са бежанци или вече живеещи отдавна тук. Няма наплив при нас във Варна". 

Колко са заразените в самата Украйна

По данни на UNAIDS (Съвместната програма на ООН за ХИВ и СПИН) към 2020 г. живеещите с ХИВ в Украйна са между 210 и 330 хиляди души при население на страната 44 млн. души. Факт е, че Украйна държи едно от най-високите нива по нарастване на случаите на ХИВ/СПИН в Източна Европа и най-високо разпространение на ХИВ извън Африка.

Десислава Божидарова: „Проблемът на Украйна е, че там ХИВ се разпространява от години с инжекционната употреба на наркотици. Това е големият проблем. И там болшинството са мъже, а в момента в България преобладават жени и деца. Проблемът е за останалите ХИВ позитивни в Украйна. Те са и на метадонова програма, която е прекъсната. Това е много по-фатално за тях, отколкото ХИВ лечението. Не очаквам тук да има някакъв бум или някаква бройка, която да задмине нашите. В България има около 20-30 новорегистрирани на месец. В никакъв случай не очаквам украинските граждани да имат някакъв превес.“

Как се предава СПИН и рискови фактори

ХИВ е вирусът на човешкия имунен дефицит, който отслабва имунната система на човека и тя става уязвима към всяка инфекция, с която един здрав организъм би се преборил без проблем. Вирусът се съдържа в повечето телесни течности на инфектирания човек, но единствено в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяването. Инфектиране с ХИВ може да стане при директен контакт с някоя от тези течности на човек – носител на вируса, обяснява Министерството на здравеопазването.

Основните пътища за предаване на инфекцията са три: сексуален, кръвен и вертикален (от майка на нейното дете). ХИВ може да се предава чрез обмен на различни телесни течности от заразени хора - като кръв, кърма, сперма и вагинални секрети. Хората не могат да се заразят чрез обикновен ежедневен контакт като целувки, прегръдки, ръкостискане или споделяне на лични предмети, храна или вода.

Рисковото поведение, което може да доведе до инфектиране с ХИВ е: инжектиране на наркотици, необезопасен сексуален контакт, сексуални контакти с много партньори, сексуален контакт с лица с рисково поведение (употребяващи инжекционно наркотици, проституиращи)

Рисковите фактори са: използване на общи игли и инструменти за инжектиране, алкохолна зависимост, използване на крак или кокаин, дори и без инжектиране, бездомност, експозиция на човешка кръв или телесни течности и тъкани.

От Световната здравна организация обясняват повече за самия вирус и как той може да се предава, като отбелязват, че хората с ХИВ, които приемат съвременната антиретровирусна терапия и по този начин вирусът е потиснат, не предават ХИВ на своите сексуални партньори. Така ранният достъп до тази терапия и подкрепата за продължаване на лечението са от решаващо значение не само за подобряване на здравето на хората с ХИВ, но и за предотвратяване на предаването на вируса.

Заключение

Няма голям брой заразени с ХИВ и болни от СПИН украински бежанци, които са влезли в България и живеят тук. Посочените от потребители в социалните мрежи проценти не са потвърдени или подплатени с доказателства. Няма и данни за висок брой заразени и болни украински бежанци, отговориха на нашето запитване от Министерството на здравеопазването. Същото се потвърди и от данните на работещите на терен във Варна и София. Следователно няма данни и предпоставки за избухването на епидемия от СПИН в България.

Вирусът се предава изключително по полов и кръвен път и живеещите с ХИВ не представляват пряка заплаха за обществото ни. Още повече, че огромният брой украински бежанци у нас са майки с деца.

В заключение може да се каже, че твърденията за масова зараза с ХИВ на бягащи от войната и за голям брой болни от СПИН украинци влезли у нас е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00