Няма данни за ограбени от украински бежанци възрастни българи

Публикации в уебсайтове, разпространявани в социалните мрежи, съдържат неверни твърдения за ограбени от украински бежанци възрастни българи.

Информациите с тези твърдения за ограбени и дори бити наши сънародници може да бъдат прочетени тук, тук и тук.

Твърдение: Украински бежанци ограбват възрастни българи

"Семейство Украинци са пребили и ограбили стари хора в Хасковска област"; "Дядо Стоян:Украинци ми взеха цялата пенсия и избягаха..исках просто да помогна"; "Баба Петка:Приютих Украинки ,а те ми взеха цялата пенсия и избягаха", гласят заглавията на тези информации (правописът е запазен – б.р.)


Само последната от публикациите за ограбената баба Петка е споделена в над 30 групи във Фейсбук, откъдето на свой ред е пресподелена стотици пъти.

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с Министерството на вътрешните работи, откъдето заявиха, че "нямат данни" за извършени подобни престъпления.

Снимката на информацията за "баба Петка" може да бъде открита в много рускоезични сайтове, включително от 2017 г. А сайтът няма посочен собственик или екип. За сметка на това е публикувал "уговорката", че "Всяка прилика с реални лица е напълно случайна".

Скрийншот от сайта

По същия начин стоят нещата и с информацията "семейство украинци пребили и ограбили стари хора в Хасково". Снимката най-вероятно е взета от публикации в хасковски медии (виж скрийншота по-долу), които съобщават за настанено семейство в хотелски комплекс в с. Радиево. Но не и за извършени престъпления от тях. И отново с уговорката, че "Всяка прилика с реални лица е напълно случайна".


Публикуваната снимка на "дядо Стоян", който бил ограбен от украинци, пък е взета от репортаж на Нова телевизия от миналата година, посветен на телефонна измама. На публикувания скрийншот от репортажа е 82-годишният Стефан Стефанов.

Скрийншот от сайта, разпространяващ информацията за ограбения дядо Стоян

Скрийншот от сайта на Нова телевизия


Заключение

Твърденията за бити и ограбени възрастни хора от украински бежанци у нас са НЕВЕРНИ. Няма достоверна информация за подобни случаи, нито съобщения на институции. Министерството на вътрешните работи също няма данни за такива инциденти.

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна

Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни, събуди размисли, настроения и спомени, свързани с родната казарма. Макар и вече от години да е в историята, темата за задължителната наборната военна служба все още предизвиква вълнение и различни мнения дали е трябвало да остане или не. Причината за започване на настоящата..

публикувано на 16.05.22 в 07:00

Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от..

публикувано на 12.05.22 в 07:00

Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред.  Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България..

публикувано на 09.05.22 в 07:00
Снимка: Стопкадър от видео във Фейсбук профила на Костадин Костадинов

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци

В публикация в профила във Фейсбук на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се казва "те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше,..

публикувано на 06.05.22 в 07:00

Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „ Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна “ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди. Освен..

публикувано на 01.05.22 в 07:00
Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков

Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят..

публикувано на 21.04.22 в 07:05

Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито никакво потвърждение. Твърдение: Висш генерал от НАТО е пленен в Мариупол В публикациите (може да бъдат видени  тук   и тук ) се..

публикувано на 18.04.22 в 07:05

Путин не е казвал, че за него България е като Русия

Споделяна хиляди пъти публикация от българска фен страница на Владимир Путин в социалната мрежа Фейсбук заблуждава потребителите с невярно изказване на руския президент. Текстът на поста (може да бъде прочетен тук ) предава предполагаемо интервю с Владимир Путин, в което той уж отговаря на въпроса дали ще воюва някой ден срещу България...

публикувано на 08.04.22 в 07:05
Снимка: ВВС на Шри Ланка/Асошиейтед прес

Български кораб не е взривен в Украйна. Снимката е от Шри Ланка

Най-малко два сайта публикуваха една и съща статия, в която се твърди, че българският кораб „Царевна“, блокиран на пристанището на обсадения украинския град Мариупол, е взривен. В публикацията се твърди, че моряците на борда са загинали, както и че информацията е потвърдена от Министерството на отбраната на България. Статиите бяха многократно споделяни..

публикувано на 05.04.22 в 09:20

Тази снимка е направена преди 29 години във Великобритания, а не в небето над Украйна

Снимка, за която в десетки публикации се твърди, че е от свалянето от страна на украински военнослужещи на шест руски самолета на 24 февруари, е споделяна многократно през последния месец в социалните мрежи. Тя е публикувана и като фотография в местни и чужди сайтове , с текст който гласи, че снимката е заснета по време на свалянето на един от..

публикувано на 28.03.22 в 07:05