Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

Снимка: Pexels/Gustavo Fring

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от твърденията са, че подобни инциденти масово се случват в района на Бургас, по Южното Черноморие.

Твърдение: Украински бежанци зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват в магазини за хранителни стоки, без да плащат

По данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към 05.05.2022 г. общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души, съобщи председателят на агенцията Мариана Тошева. В хотели у нас са настанени общо 59 085 души, избягали от военния конфликт в Украйна, допълни тя. Първите украински бежанци пристигнаха в България на 28 февруари и бяха настанени в град Свищов, но потокът от влизащите в България украинци, търсещи закрила, се концентрира основно в района на населените места по Черноморието и в Източна България. 

С увеличаването на броя на украинските граждани по Черноморието и настаняването им в хотели, включително в курорти, се увеличават и слуховете, разпространявани във Facebook за тяхното поведение.

В публикация в социалната мрежа от 27 март се твърди, че украинка е искала да си тръгне от магазин за хранителни стоки по Южното Черноморие с количка, пълна с продукти, без да плати. Касиерката я догонила, жената казала, че е бежанка и няма да плаща. Охраната извикала полиция, за да я накара да плати или да върне стоката. Според потребител, коментирал случая, става дума за инцидент с обект на веригата "Кауфланд" в Ямбол. Потребителят, публикувал първоначалното твърдение, уточнява, че случката е била в магазин на "Лидл" в Царево. Един от потребителите, споделили поста, коментира, че "това не е само там" и украинците "не плащат никъде нищо", но не се посочват конкретни случаи.

Скрийншот от публикация във Фейсбук

Същият текст за украинка, която искала да си тръгне, без да плати, е публикуван на същата дата и от друго лице. То е посочило като местоположение, че е в Австрия.

Два дни по-късно – на 29.03.2022 г. друг потребител пише, че служител на бензиностанция му е разказал, че два пъти автомобили с бежански номера зареждали до горе и не плащали. И двата пъти била викана полиция, но на работещите в бензиностанцията било обяснено, но полицията нищо не може да направи по въпроса.

През април различен потребител пише, че в Приморско украинците нищо не плащат и крадат от магазините.

Скрийншот от публикация във Фейсбук

След това на 3.04.2022 г. „Труд“ публикува статия, която повтаря твърдения, посочени във Facebook, включително и в публикациите, цитирани по-горе. Изданието не посочва конкретни източници с имена, твърди, че информацията се базира на негово проучване, проведено в региона. Статията е озаглавена: „Украинци – гратис на бензиностанциите“. В нея пише, че служителите на бензиностанциите в Бургаско са предупредени да внимават с украинците, защото зареждали и бягали. Посочва се, украинците пазаруват и не искат да плащат.

Текстът от „Труд“ е споделен в групата „Бургас във „Фейсбук“. Освен това е копиран и публикуван в множество сайтове, като някои от тях цитират „Труд“, а други го пускат като собствен материалВ Glasnews.bg статията е озаглавена: „Украинци зареждат бензин и пазаруват, без да си плащат: Бежанци сме, нямаме пари“. На сайта Новини 247 тя вече носи заглавието: „Служителите по бензиностанциите в Бургаско вече са предупредени да внимават“. На сайтовете PressTV, „Пирин прес“, „Български новини“, „1 час“ същата статия вече се казва: „Наглостта на украинските бежанци: Зареждат гориво и бягат, ядат и пият и не плащат“. Текстът остава същият, но заглавието еволюира, като в „Блиц“ то е: „Наглостта на украинските бежанци мина всякакви граници! Това вече е прекалено“. Почти същият текст с леки вариации в заглавието фигурира и в други най-малко 5 сайта.

Какво показва проверката

За да установим дали подобни инциденти са се случвали по Южното Черноморие или на други места в страната, от БНР отправихме запитвания към Областна дирекция на МВР в Бургас, към пет търговски вериги за хранителни и други продукти, както и към шест вериги бензиностанции, т.е. компании, които оперират стотици търговски обекти на територията на страната.

"Не сме имали подобни случаи в нашите магазини", уточниха от "Кауфланд България", чийто магазин в Ямбол е цитиран в поста във Facebook по-горе като място, където украинска бежанка е опитала да си тръгне с количка пълна с продукти, без да плати за тях.


От пресцентъра на "Лидл България" също казаха, че в обектите им не са имали такива инциденти с украински граждани. Магазин на марката в Царево беше посочен в публикациите във Facebook като друго място, където украинска бежанка напълнила количка, не платила и трябвало да бъде спряна от охраната, която повикала полиция, но от компанията изтъкват, че подобни проблеми не са се случвали.

"Не сме се сблъсквали с подобен случай в нашите обекти", заявиха от компанията "Метро Кеш енд Кери България".


"Няма проблемни ситуации с участието на украински бежанци на територията на БИЛЛА магазини в страната", посочиха от търговската верига.


От регионалното представителство на магазини "СВА Болеро", които са популярна верига с няколко търговски обекта в Бургас, информираха, че не са имали такива ситуации в магазините в морския град.

„Няма регистрирани подобни зареждания от украински граждани в мрежата от търговски обекти на Shell в страната“, беше информацията от „Шел България“.

От „НИС Петрол“, които са собственици на верига бензиностанции „Газпром“, писаха, че не разполагат с такава информация“ за зареждане без заплащане на техни бензиностанции на българска територия.

Бензиностанции „Еко“ също заявиха, че не са се срещали с подобни проблеми.

От компания „Петрол“ посочиха, че проверка сред регионалните им мениджъри е показала, че такива инциденти не са случвали при техни бензиностанции в страната.

Представител за връзки с обществеността на компания „ОМВ България“ посочи, че на бензиностанции OMV не са регистрирани проблеми със зареждане без плащане на автомобили на украински бежанци.

Собственикът на бензиностанции „ВМ Петролеум“ Веселин Марешки отговори на въпроса дали е имало случаи украински бежанци да зареждат колите си на негови обекти, без да плащат, с краткото и ясно „Не“ във „Вайбър“.

От Областната дирекция на МВР в Бургас беше посочено, че „не е постъпвал официален сигнал за случаи, в които украински бежанци зареждат автомобилите си на бензиностанции в района на Бургас, без да плащат, както и да пазаруват в магазини за хранителни стоки, без да заплатят продуктите“.

Цветелина Рандева, пресаташе на ОДМВР – Бургас, уточни, че „подобни слухове се разпространяват по Южното Черноморие, но към момента няма жалби или сигнали от собственици на търговски обекти или бензиностанции за осъществено подобно противопоказно поведение от страна на украински граждани“.


Заключение

Вериги бензиностанции заявяват, че не са имали никакви проблеми с украински бежанци, нито с техни автомобили, нито със зареждане от тяхна страна без плащане за горивото. Търговски вериги за хранителни и друг вид стоки, включително „Кауфланд“ и „Лидл“, за които има постове във „Фейсбук“, че са пострадали, ясно казват, че инциденти в техни обекти не са се случвали. От Областната дирекция на МВР в Бургас посочиха, че не е постъпвал сигнал за такива ситуации. От полицията уточниха, че знаят за разпространяването на подобни информации по Южното Черноморие и ги определиха като слухове. Твърдението, че украински бежанци зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват в магазини за хранителни стоки, без да плащат, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна

Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни, събуди размисли, настроения и спомени, свързани с родната казарма. Макар и вече от години да е в историята, темата за задължителната наборната военна служба все още предизвиква вълнение и различни мнения дали е трябвало да остане или не. Причината за започване на настоящата..

публикувано на 16.05.22 в 07:00

Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред.  Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България..

публикувано на 09.05.22 в 07:00
Снимка: Стопкадър от видео във Фейсбук профила на Костадин Костадинов

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци

В публикация в профила във Фейсбук на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се казва "те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше,..

публикувано на 06.05.22 в 07:00

Няма данни за ограбени от украински бежанци възрастни българи

Публикации в уебсайтове, разпространявани в социалните мрежи, съдържат неверни твърдения за ограбени от украински бежанци възрастни българи. Информациите с тези твърдения за ограбени и дори бити наши сънародници може да бъдат прочетени тук , тук   и тук . Твърдение: Украински бежанци ограбват възрастни българи "Семейство..

публикувано на 04.05.22 в 07:00

Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „ Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна “ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди. Освен..

публикувано на 01.05.22 в 07:00
Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков

Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят..

публикувано на 21.04.22 в 07:05

Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито никакво потвърждение. Твърдение: Висш генерал от НАТО е пленен в Мариупол В публикациите (може да бъдат видени  тук   и тук ) се..

публикувано на 18.04.22 в 07:05

Путин не е казвал, че за него България е като Русия

Споделяна хиляди пъти публикация от българска фен страница на Владимир Путин в социалната мрежа Фейсбук заблуждава потребителите с невярно изказване на руския президент. Текстът на поста (може да бъде прочетен тук ) предава предполагаемо интервю с Владимир Путин, в което той уж отговаря на въпроса дали ще воюва някой ден срещу България...

публикувано на 08.04.22 в 07:05
Снимка: ВВС на Шри Ланка/Асошиейтед прес

Български кораб не е взривен в Украйна. Снимката е от Шри Ланка

Най-малко два сайта публикуваха една и съща статия, в която се твърди, че българският кораб „Царевна“, блокиран на пристанището на обсадения украинския град Мариупол, е взривен. В публикацията се твърди, че моряците на борда са загинали, както и че информацията е потвърдена от Министерството на отбраната на България. Статиите бяха многократно споделяни..

публикувано на 05.04.22 в 09:20

Тази снимка е направена преди 29 години във Великобритания, а не в небето над Украйна

Снимка, за която в десетки публикации се твърди, че е от свалянето от страна на украински военнослужещи на шест руски самолета на 24 февруари, е споделяна многократно през последния месец в социалните мрежи. Тя е публикувана и като фотография в местни и чужди сайтове , с текст който гласи, че снимката е заснета по време на свалянето на един от..

публикувано на 28.03.22 в 07:05