Covid-19 не се причинява от змийска отрова

Снимка: Pixabay

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари. 

Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска отрова.


Видео, разпространявано като "документален филм" с д-р Брайън Ардис – хиропрактик, акупунктурист и медицински изследовател, който твърди за себе си, че е лекувал над 10 000 пациенти от целия свят, стана супер вайръл. Интервюто се води от Стю Питърс. В него Ардис твърди, че Covid-19 е заговор за отравяне на човечеството със змийска отрова. Той е убеден, че новият коронавирус не е респираторен вирус от какъвто и да е вид.

Филмът е разпространен и споделян хиляди пъти, както от български, така и от чуждестранни социални профили и медии, както може да бъде видяно тук и тук.



В някои от публикациите се твърди, че "вирус означава отрова, а коронавирус означава "отровата на папата" или "отровата на кралската кобра". "Докторът" казва, че е работил в продължение на месеци върху изследванията си за змийската отрова и връзката ѝ с коронавируса.


В разпространеното видео, което е с продължителност около 50 минути, се казва още, че "змийската отрова с лабораторни модификации е и във ваксините. Скоро ще бъде и във "ваксините" не само за ковид, но и в другите. А даже и в "противоотровите" против змийски ухапвания" (без редакторска намеса).

Твърди се и че "група учени и експерти по микроскопия" вече са заявили защитата си към оповестеното от д-р Брайън Ардис за наличието змийска отрова и във "ваксините". "В неразредените флакони на Pfizer всъщност се откриват органични следи от змийска отрова, а кръвта на инжектираните през цялото време е показвала ехиноцитоза – пряко свързана с отравяне със змийска отрова. Информацията е от д-р Джейн Руби, която казва още, че д-р Ардис и микробиолозите вече са влезли в директна връзка помежду си", се казва в една от публикациите.


Твърдение: Covid-19 е създаден от змийска отрова

Новият коронавирус е изолиран за първи път през януари 2020 г. от китайски учени. На сайта си Световната здравна организация е публикувала информация за откриването на Covid-19.

Първоначално за заболяването е съобщено на 31 декември 2019 г., когато е информиран и Националния офис на СЗО в Китай. "Китайските власти идентифицираха нов тип коронавирус (nCoV), който беше изолиран на 7 януари 2020 г. Бяха проведени лабораторни тестове на всички предполагаеми случаи, идентифицирани чрез активно откриване на случаи и ретроспективен преглед. Други респираторни патогени като грип, инфлуенца по птиците, аденовирус, коронавирус с тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV), коронавирус на близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV), бяха изключени като причина." На вируса е дадено име - тежък остър респираторен синдром, коронавирус 2 (SARS-CoV-2), е публикувано на сайта на СЗО.

В своето видео Ардис твърди, че повечето змийски противоотрови са моноклонални антитела или поликлонални антитела, а Covid-19 са протеини от змиите китайски крайт и кралска кобра. Той казва, че заразените с коронавирус всъщност са поели отрова, за която се използват синтезирани пептиди и протеини. Във филма си твърди още, че коронавирусът се разпространява чрез водопровода, а когато "докторът" бил гледал филма "Черният списък" на NBC, в който главният герой е отровен със змийска отрова в напитка, е разбрал начинът на разпространение на коронавируса. 


"Те използват отрова от крайт и отрова от кобра, наричайки я Covid-19, вие я пиете, тя навлиза в мозъчния ви ствол и парализира способността на диафрагмата ви да диша", казва Ардис.

Какво представлява змийската отрова

Екипът за проверка на факти се свърза с херпетолога доц. д-р Георги Попгеоргиев от Природонаучния музей при Българската академия на науките. Той обясни, че змийската отрова е микс от белтъци, полипептиди и ензими, които могат да действат неотоксично и хемолитично. 

При кралската кобра отровата се състои от фитотоксини и невротоксини. Фитотоксините разграждат клетките, а невротоксините действат на нервната система. При китайския крайт отровата е съставена от мощни невротоксини. Двете отрови се различават по действието си, каза доц. Попгеоргиев и уточни, че при ухапване от кралска кобра се засяга централната нервна система на жертвата, което води до силна болка, замъглено зрение, световъртеж, сънливост и парализа. При сериозно отравяне прогресира до сърдечносъдов колапс и жертвата изпада в кома. Това зависи от количеството отрова и големината на жертвата, добави херпетологът.

В отровата на крайта се съдържат пресинаптични и постсинаптични невротоксини, които спират трансфера на информация между невроните. Змията е активна основно нощно време.

Змийската отрова се използва в козметиката и фармацията. На база на змийската отрова се приготвя и серум – антидот, каза доц. д-р Георги Попгеоргиев. По думите му да бъде създаден вирус от змийска отрова е невъзможно, а идеята на ваксината е да ни предпази от самия вирус. "За мен е невероятно да бъде използвана змийска отрова за създаването ѝ", каза той.

В информация от 23 август 2021 г. в официалния портал за заболяването в Р България – coronavirus.bg, се казва, че нито една от одобрените ваксини срещу Covid-19 в Европейския съюз не съдържа животински продукти. В публикацията могат да бъдат видeни всички съставки на ваксините срещу коронавируса.

Заключение


Твърдението, че Covid-19 е създаден от змийска отрова е НЕВЯРНО. В разпространеното видео д-р Брайън Ардис си служи с истински факти за отровата на змиите, от които се възползва, за да внуши, че вирусът и ваксината срещу него са създадени от змийска отрова. Доказано е, че нито една от одобрените ваксини срещу Covid-19 в Европейския съюз не съдържа животински продукти, а всичките им компоненти са обект на постоянен контрол.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наистина ли "Тойота" изтегля рекламите си от олимпиадата?

Споделена близо 1000 пъти само за 2 дни публикация във Фейсбук група твърди, че спонсорът на олимпиадата – автомобилният производител "Тойота" е изтеглил рекламите си. Изображението към текста внушава, че решението за това е взето заради церемонията по откриване на Игрите в Париж на 26 юли, която бе подложена на мащабна критика   заради ЛГБТ..

публикувано на 31.07.24 в 06:00
Испански самолет за борба с пожарите се включи в борбата с огъня в района странджанското село Воден.

Румен Радев не е казвал, че съжалява за липсата на руска помощ за борба с пожарите

През последните дни в социалната мрежа Фейсбук се разпространяват публикации с предполагаемо изказване на президента Румен Радев, в което той осъжда правителството за прекъснатите връзки с Русия и невъзможността руски самолети да помогнат за пожарите в България.  "За съжаление днес не можем да поискаме помощ от Русия за гасене на пожари, защото..

публикувано на 29.07.24 в 06:00

Вярно ли е, че в борбата с пожарите е можело да ползваме БТР-ите, дарени на Украйна?

Съгласно множество публикации в онлайн издания и постове в социалните мрежи, както и според председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бронетранспортьорите, дарени от България на Украйна, е можело да се използват за гасене на пожарите, които бушуваха у нас през последните дни. Твърдение: В борбата с пожарите е..

публикувано на 24.07.24 в 06:00
Лидерите на Китай и на Русия Си Цзинпин и Владимир Путин.

Обещал ли е подкрепа за Русия Си Цзинпин при опасност от Трета световна война?

Публикация във Фейсбук приписва изказване на президента на Китай Си Цзинпин, че при опасност от Трета световна война Китай ще помогне на Русия, а "на вас и Бог няма да може да ви помогне", ако решим да помогнем на Москва.  "Стига сте обвинявали Китай . Китай не помага на Русия в момента , но ако реши да помогне Китай на Русия , на вас и Бог няма да..

публикувано на 22.07.24 в 06:00

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00