Москва пусна подвеждащо видео за българска връзка при износ на зърно от Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова качи във Фейсбук профила си кратък видеоклип, за който твърди, че показва български, литовски и латвийски камиони, които изнасят зърно от Украйна. Според описанието, което съпътства публикацията, клипът е заснет по пътя от френския град Ница към границата с Италия. Той е споделен близо 1000 пъти, а коментарите са почти 2000.


Tвърдение: Български камиони са се включили в износ на храна от Украйна, на първо място зърно

Като доказателство говорителят на руското външно министерство публикува видеоклип с лошо качество, изпратен й от нейни познати, за който се твърди, че е заснет по пътя от Ница до границата с Италия.

В публикацията от 18 май 2022 г. говорителят на руското външно министерство пише на руски език: "Току-що ми го изпратиха познати. Така изглежда пътят от Ница до границата с Италия. Солидни камиони. Колоната се простира на 40 километра. Латвийски, литовски, български номера. Какво носят? Храна от Украйна. На първо място зърно. То, според тях, е необходимо на Европа, а не за нещастните бойци от въоръжените сили на Украйна, които бяха изоставени и предадени от всички. И сега няма да има какво да се яде". Каченият видеоклип НЯМА АВТОР И ДАТА НА ЗАСНЕМАНЕ.

Постът на Мария Захарова е отразен и от български медии. Публикацията в Дир.бг е прочетена над 42 хиляди пъти.

Какво се вижда на видеото и може ли посочената от Захарова информация да бъде потвърдена?

43-секундният видеоклип е заснет от движещ се лек автомобил на път, който прилича на магистрала. Виждат се две колони от тежкотоварни камиони вдясно, някои от които са спрели, а други се движат бавно. Автомобилът, от който се снима, също не се движи бързо, а бавно изпреварва камионите. В края на видеото колата спира зад друг автомобил заради образувалата се тапа.

Проверката на фактите обаче не дава никакви доказателства за посочените от Захарова твърдения.

На видеоклипа не се виждат регистрационните номера на тежкотоварните камиони. Те са заснети от разстояние, в движение, и няма как да бъдат разчетени, както и да се определи националността им. Могат да се преброят около 20 тира. На по-голямата част от тях няма надписи или търговски марки с изключение на четири камиона.

На два от тези четири се чете „Antunes Figueiras“, което след проверка отвежда към португалската транспортна фирма „Transportes Antunes Figueiras, S.A.“ и “Tir Iberica”, който пък се свързва с италианска транспортна фирма. Надписите на другите два камиона не могат да бъдат разчетени. 

На много от тировете има надпис “Schmitz”, което е немски производител на полуремаркета, ремаркета и камиони. Също така по нищо не личи заснетите камиони да пренасят храни и в частност зърно от Украйна. Без да се извърши физическа проверка, не може да се установи какво има в ремаркетата.

Не става ясно и каква е българската връзка, тъй като не могат да бъдат ясно различени и идентифицирани български регистрационни табели или имена на български компании, които да са изписани върху камионите. Също така не става категорично ясно и не може да се каже дали камионите са празни, пълни или пък какво е съдържанието на техния товар.

Неясна локация на видеото

Колоната от камиони, според публикацията, “се простира на 40 км“ и са заснети на път, който свързва Ница и границата на Франция с Италия. Липсват обаче всякакви обозначителни табели или надписи, които да подсказват на кой път и в коя държава е снимано видеото.

Географските особености на района също не дават конкретика за мястото. Трилентовите пътища с две платна, разделени с мантинела, и в близост до висока растителност, са характерни за редица държави в Европа.

Справка в “Google maps” показва, че пътят, по който се стига от Ница до Италия, е по автомагистрала “А8“, която обаче в този участък е с по-малка дължина от цитираните в публикацията 40 километра. Според картата разстоянието е точно 33,9 км.

Заключение

Твърдението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че български тирове изнасят храни от Украйна е ПОДВЕЖДАЩО, тъй като не почива на никакви ясни доказателства.

На заснетия видеоклип НЕ СЕ ВИЖДАТ РЕГИСТРАЦИОННИТЕ ТАБЕЛИ НА КАМИОНИТЕ, ПРЕДСТАВЯНИ ЗА БЪЛГАРСКИ, ЛИТОВСКИ И ЛАТВИЙСКИ. Превозните средства нямат отличителни белези, по които може да се съди за националността на собственика им с изключение на два, които са свързани с португалска и италианска транспортна фирма. Твърдението, че видеоклипът е заснет на пътя Ница – Италия, също остава непотвърдено. От видеото не става ясно какъв е товарът в камионите - храна, на първо място зърно, както пише Захарова, както и че този товар идва от Украйна. Авторът на видеото и неговият автор също остават неизвестни.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00