Украйна не гори книги на тази снимка, тя е от проруски митинг в Крим през 2010 г.

Публикация в сайт, разпространявана и във Фейсбук, твърди, че Украйна планира да премахне от библиотеките "идеологически вредната литература с антиукраинско съдържание". Тя е със заглавие "Украйна гори книги" и е илюстрирана със снимка на изгаряне на книги. 


Твърдение: Украйна гори книги

Твърдението е публикувано от сайта "Поглед инфо" на 26 май 2022 г. и се разпространява в различни Фейсбук групи. В социалната мрежа има 120 реакции, 56 коментара и 92 споделяния.

Датата на публикацията, заглавието "Украйна гори книги" и снимката внушават, че горенето на книги, което се свързва с мракобесни времена от миналото и на цензура и потискане на свободата на словото, се извършва след инвазията на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

В самия текст на статията НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА, че Украйна гори книги, няма източник на снимката, нито кога и къде е заснета. Текстът всъщност цитира изказване на Александра Ковал, директор на Украинския институт за книгата, която съобщава (не се упоменава къде или пред коя медия), че се подготвят регулаторни документи, с които пропагандната, идеологически вредната литература от съветски времена, включително руска литература с антиукраинско съдържание, да бъде премахната от украинските библиотеки. 

Александра Ковал наистина е директор на Украинския институт за книгата, става ясно от официалната страница на института.

Няколко медии цитират нейни изказвания за плановете на въпросния институт, който е част украинското министерство на културата, да премахне над 100 милиона пропагандни книги от библиотеките в страната, в това число и руски класици. Публикация от руската редакция на Polskie Radio от 23 май


Медията цитира интервю на Ковал пред Интерфакс – Украйна, което очевидно е първоизточник за публикацията в българския сайт.

Никъде в интервюто не става дума каква ще е съдбата на книгите, още по-малко за горене, ако бъдат реализирани плановете за изтегляне на пропагандните руски книги от от библиотеките в Украйна.

Очевидно заглавието "Украйна гори книги" не отговаря на истината. Да видим какъв е произходът на другия елемент на публикацията с потенциал за внушение за изгаряне на книги - снимката.

ОТКЪДЕ Е СНИМКАТА НА ГОРЯЩИТЕ КНИГИ?

За да потърсим първоизточника на снимката и да проверим къде и как циркулира, използваме инструмента на Google за търсене по изображение. Резултатите от това търсене показват, че кадърът в българския сайт е част от по-голяма снимка (виж долу).


Резултатите от търсенето показват, че снимката фигурира и във фотогалерията в пост в сайта на украинската медия TV 24, публикуван на 7 януари 2014 г. Оттам цитират сайта ЦЕНЗОР.НЕТ

Според Цензор.нет източник на снимките е потребител в блог платформата Живой Журнал, който в пост се възмущава, че по време на националистическо руско факелно шествие, освен исторически книги, е бил изгорен и учебник по физика. От сайта Цензор.нет установили, че акцията по изгаряне на учебници и украинска история и литература, се е състояла през март 2010 г., а селекцията от снимки е от факелни шествия, провели се през различни години.

Търсенето в Гугъл на ключови думи "Украйна", "Крим", "учебници", "горене" и "2010" (за откриване евентуално най-ранна дата на снимката) на руски език показва резултат от украинската агенция УНИАН, и по-конкретно фоторепортаж от 14 март 2010 г. в Симферопол, на който са били изгаряни учебници по най-нова история на Украйна на митинг на активисти на проруската Прогресивна социалистическа партия на Украйна на Наталия Витренко.


В снимките от репортажа на УНИАН липсва кадърът, използван от българския сайт, но кориците на книгите, плакатите и паважът на площада на митинга (пл. "Ленин" в Симферопол) са същите. Което навежда на извода, че използваната снимка е от същото събитие от 14 март 2010 г.

Заключение

Твърдението, че "Украйна гори книги" е НЕВЯРНО, а снимката, която допълва това внушение не е от събития, станали след руската инвазия, поради което е ПОДВЕЖДАЩА.

Интересното е, че снимки от горенето на учебници в Симферопол през 2010 г. се използва в настоящата ситуация с войната, като внушението, е че това се горенето на книги се прави от нахлулите в Украйна руски части. Украинската медия Укринформ информира, че британският посланик в Украйна Мелинда Саймънс е пуснала снимката в своя туитър профил с текст към поста: „Горенето на украински исторически книги не е денацификация. Това е точно обратното“. Пост в Туитър на Карл Билд също имаше подобни внушения, но той го изтри.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Губи ли България суверенитет, ако приеме еврото?

В своя публикация в социалната мрежа Фейсбук депутатът от политическа партия "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че "приемането на еврото ще прехвърли всички монетарни политики от БНБ към Европейската централна банка, с което ще загубим възможността да управляваме собствените си пари".  В поста от 07.06.2022 г. политикът допълва, че става дума за това..

публикувано на 28.06.22 в 07:00
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Наистина ли Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка

Две инициативи, свързани с образа на украинския президент Володимир Зеленски, станаха повод за разпространение на манипулативни твърдения в социалните мрежи. Твърдения: Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка Такава например е информацията, че в САЩ е пусната монета с лика на Зеленски. Не са малко коментарите и..

публикувано на 24.06.22 в 07:00
Снимка от електронен микроскоп на вирион на маймунска шарка от клинична проба от заразата през 2003 г. в САЩ, свързана с прерийни кученца.

Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория

С появата на случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка фалшиви новини с неверни твърдения, които бяха разпространявани за Covid-19, бяха копирани и използвани за маймунската шарка.  В онлайн общности в Telegram, Twitter, Facebook, BitChute, 4Chan и TikTok, в които са се разпространявали най-абсурдните конспиративни теории за..

публикувано на 20.06.22 в 07:00
Кенет Мъртън

Номинацията на нов US посланик в България не е свързана с политическия раздор у нас

На 8 юни т.г. Белият дом обяви номинации на президента Джо Байдън , една от които е за нов посланик у нас. Държавният глава на САЩ предлага дипломатът Кенет Мъртън да замени на поста настоящата посланичка Херо Мустафа. Кандидатурата на Мъртън обаче трябва да бъде одобрена от Сената. Същия ден - 8 юни 2022 г., лидерът на партия "Има такъв..

публикувано на 17.06.22 в 07:00
Президентът Румен Радев говори пред журналисти

Подкрепял ли е Румен Радев тест за инфантилност на депутатите?

Информационни сайтове цитират изказване на президента Румен Радев за поведението на народните представители и показания среден пръст от депутата Христо Петров - Ицо Хазарта . Твърдение: Радев е казал, че има резон нapoднитe пpeдcтaвитeли дa бъдaт пoдлaгaни нa тecт зa инфaнтилнocт  Статиите с това твърдение се откриват в групи във Facebook (виж..

публикувано на 11.06.22 в 07:00

Фалшиво социологическо проучване вдига двойно одобрението за "Възраждане"

Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо допитване сред 5000 българи за електоралните им нагласи. Като източник на данните в "анкетата" в публикуваната графика е посочен "БНМ Рисърч груп". А датата е "05.2022". Твърдение: Социологическо проучване пренарежда коренно политическия пейзаж в България..

публикувано на 07.06.22 в 07:00

В Индия няма 26 училища, кръстени на Г. С. Раковски

Една малка, родолюбива публикация за Георги Сава Раковски във Фейсбук събра над 4 хиляди споделяния. Твърдения: В Индия има 26 училища, кръстени на Раковски; Верди му е посветил опера, която през 1962 г. дирижирал пред българина и Гарибалди; Раковски е ходил в Тибет и Сеул Макар и Раковски действително да е бил далеч от "просто овчарче"..

публикувано на 05.06.22 в 07:00

Не е вярно, че само Русия е поздравила България за 24 май

Популярен пост във Фейсбук, който е споделян и пресподелян стотици пъти, изказва твърдение, че само Русия е поздравила България за 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Твърдение: Само Русия е поздравила България за 24 май Русия , представена от..

публикувано на 03.06.22 в 07:00

Москва пусна подвеждащо видео за българска връзка при износ на зърно от Украйна

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова качи във Фейсбук профила си кратък видеоклип , за който твърди, че показва български, литовски и латвийски камиони, които изнасят зърно от Украйна. Според описанието, което съпътства публикацията, клипът е заснет по пътя от френския град Ница към границата с Италия. Той е споделен близо 1000..

публикувано на 31.05.22 в 07:00

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05