Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория

Снимка от електронен микроскоп на вирион на маймунска шарка от клинична проба от заразата през 2003 г. в САЩ, свързана с прерийни кученца.
Снимка: Центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

С появата на случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка фалшиви новини с неверни твърдения, които бяха разпространявани за Covid-19, бяха копирани и използвани за маймунската шарка. 

В онлайн общности в Telegram, Twitter, Facebook, BitChute, 4Chan и TikTok, в които са се разпространявали най-абсурдните конспиративни теории за Covid-19, сега фокусът е върху разпространението на маймунската шарка, става ясно от доклад на Института за стратегически диалог

Най-популярната конспиративна теория, е, че настоящото заразяване с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.

Твърдение: Заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.


Маймунската шарка е ДНК вирус, който спада към семейството на поксвирусите (Poxviridae), сочи информация на Световната здравна организация. Тя е открита за първи път през 1958 г. в лаборатория в Дания при маймуни, използвани за медицински изследвания, поради което този вид шарка бива наречена "маймунска". Естественият резервоар за вируса обаче не са маймуни. В природата той най-често бива откриван при катерици и други гризачи.

Първият случай на маймунска шарка при човек е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго при деветмесечно бебе.

Има два щама маймунска шарка, установени чрез геномно секвениране, както е посочено на сайта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Двата щама са съответно западноафрикански, който е с по-леки симптоми, и конгоански.

Пред Би Би Си Фатима Токмафшан, която е специалист по генетика, обяснява, че е възможно да се установи откъде се е появил даден вирус чрез ДНК анализ. 

Генетичните данни за вируса, който се разпространява в момента, сочат, че той е щамът, който обикновено циркулира в Западна Африка. „Това ни казва, че това не е нещо, което е произведено“, допълва Токмафшан.

Първоначалният анализ на проби, взети от пациент в Португалия и от заразено лице в Белгия, сочат генетичната близост на вируса конкретно с щама, изолиран в Нигерия по време на предишното разпространение на болестта през 2018 г. Това обясни доктор Камий Бесомб, специалист по инфекциозни заболявания към френския Институт „Пастьор“ в интервю за изданието “The Conversation”.


През 2021 г. по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен неправителствената организация „Инициатива за ядрена заплаха“ провежда упражнение с въображаем сценарий с разпространение на несъществуващ щам на маймунска шарка. Това е третото годишно събитие, проведено в партньорство с конференцията и целта му е „да привлече международно внимание към спешната нужда за повишаване на биосигурността и готовността за пандемии на държавите“, посочва "Инициативата за ядрена заплаха". 

След като в конспиративни теории беше посочено, че на точно този форум миналата година е било планирано пускането сред населението на щам на маймунска шарка, разработен в лаборатория, в специално прессъобщение организацията обясни смисъла на упражнението и защо е избрала маймунската шарка за него.

"Фиктивният сценарий в нашето упражнение включваше хипотетичен разработен щам на вируса на маймунската шарка, който беше по-заразен и по-опасен от естествения щам на вируса и който се разпространи в световен мащаб", обясняват от неправителствената организация. 

"Нямаме причина да смятаме, че настоящата зараза включва патоген, който е разработен, нито сме видели убедителни доказателства, които биха подкрепили подобна хипотеза", изтъкват още от "Инициативата за ядрена заплаха". 

Те също посочват, че според експерти по обществено здраве настоящите огнища на вируса са със западноафриканския щам на маймунската шарка.

Един от факторите за избора на маймунската шарка е бил смисълът от селектирането на патоген с различни характеристики от коронавируса (SARS-CoV-2), който доведе до световна пандемия. Това е стимулирало участниците да обмислят проблеми, различни от вече откроените вследствие на Covid-19.

„Фактът, че няколко страни в момента преживяват зараза на маймунска шарка, е чисто съвпадение“, подчертават от организацията.

Заключение:

Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория, за първи път е установен при маймуни, използвани за медицински изпитвания през 1958 г. Изследвания сочат, че при настоящите огнища има заразяване със западноафриканския щам на вируса, а не с нов вид щам. Няма никакви доказателства, че става дума за нов щам, който е бил генетично модифициран и създаден в лаборатория. Следователно твърдението, че заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Губи ли България суверенитет, ако приеме еврото?

В своя публикация в социалната мрежа Фейсбук депутатът от политическа партия "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че "приемането на еврото ще прехвърли всички монетарни политики от БНБ към Европейската централна банка, с което ще загубим възможността да управляваме собствените си пари".  В поста от 07.06.2022 г. политикът допълва, че става дума за това..

публикувано на 28.06.22 в 07:00
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Наистина ли Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка

Две инициативи, свързани с образа на украинския президент Володимир Зеленски, станаха повод за разпространение на манипулативни твърдения в социалните мрежи. Твърдения: Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка Такава например е информацията, че в САЩ е пусната монета с лика на Зеленски. Не са малко коментарите и..

публикувано на 24.06.22 в 07:00
Кенет Мъртън

Номинацията на нов US посланик в България не е свързана с политическия раздор у нас

На 8 юни т.г. Белият дом обяви номинации на президента Джо Байдън , една от които е за нов посланик у нас. Държавният глава на САЩ предлага дипломатът Кенет Мъртън да замени на поста настоящата посланичка Херо Мустафа. Кандидатурата на Мъртън обаче трябва да бъде одобрена от Сената. Същия ден - 8 юни 2022 г., лидерът на партия "Има такъв..

публикувано на 17.06.22 в 07:00

Украйна не гори книги на тази снимка, тя е от проруски митинг в Крим през 2010 г.

Публикация в сайт , разпространявана и във Фейсбук, твърди, че Украйна планира да премахне от библиотеките "идеологически вредната литература с антиукраинско съдържание". Тя е със заглавие "Украйна гори книги" и е илюстрирана със снимка на изгаряне на книги.  Твърдение:  Украйна гори книги Твърдението е публикувано от..

публикувано на 15.06.22 в 07:00
Президентът Румен Радев говори пред журналисти

Подкрепял ли е Румен Радев тест за инфантилност на депутатите?

Информационни сайтове цитират изказване на президента Румен Радев за поведението на народните представители и показания среден пръст от депутата Христо Петров - Ицо Хазарта . Твърдение: Радев е казал, че има резон нapoднитe пpeдcтaвитeли дa бъдaт пoдлaгaни нa тecт зa инфaнтилнocт  Статиите с това твърдение се откриват в групи във Facebook (виж..

публикувано на 11.06.22 в 07:00

Фалшиво социологическо проучване вдига двойно одобрението за "Възраждане"

Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо допитване сред 5000 българи за електоралните им нагласи. Като източник на данните в "анкетата" в публикуваната графика е посочен "БНМ Рисърч груп". А датата е "05.2022". Твърдение: Социологическо проучване пренарежда коренно политическия пейзаж в България..

публикувано на 07.06.22 в 07:00

В Индия няма 26 училища, кръстени на Г. С. Раковски

Една малка, родолюбива публикация за Георги Сава Раковски във Фейсбук събра над 4 хиляди споделяния. Твърдения: В Индия има 26 училища, кръстени на Раковски; Верди му е посветил опера, която през 1962 г. дирижирал пред българина и Гарибалди; Раковски е ходил в Тибет и Сеул Макар и Раковски действително да е бил далеч от "просто овчарче"..

публикувано на 05.06.22 в 07:00

Не е вярно, че само Русия е поздравила България за 24 май

Популярен пост във Фейсбук, който е споделян и пресподелян стотици пъти, изказва твърдение, че само Русия е поздравила България за 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Твърдение: Само Русия е поздравила България за 24 май Русия , представена от..

публикувано на 03.06.22 в 07:00

Москва пусна подвеждащо видео за българска връзка при износ на зърно от Украйна

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова качи във Фейсбук профила си кратък видеоклип , за който твърди, че показва български, литовски и латвийски камиони, които изнасят зърно от Украйна. Според описанието, което съпътства публикацията, клипът е заснет по пътя от френския град Ница към границата с Италия. Той е споделен близо 1000..

публикувано на 31.05.22 в 07:00

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05