Няма данни Шойгу, ген. Кирилов и Кирил Петков да са говорили за биолаборатории в България

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Темата за наличието на тайни биолаборатории, контролирани от СЗО или САЩ, или и двете, продължава да циркулира под различни форми в социалните мрежи. 

В едни от последните публикации по темата се цитират руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов, които разкриват наличието и локацията на подобри лаборатории.

Твърдение

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов твърдят, че в България има биолаборатории, в които се извършват експерименти с български граждани и се създават вируси и патогени. Според информацията те дори посочват къде са разположени. Премиерът Кирил Петков потвърждава информацията за наличието на лабораториите, но казва, че те са само за експерименти, не за заразяване

Повод за проверката даде разпространяващата се в социалните мрежи статия от сайта vsekidenbg.eu (от известно време сайтът е изпразнен от съдържание - б.р.)


А ето и целия текст на публикацията:


Като източник на информацията се посочва агенция РИА Новости. Липсват обаче подробности кога, как, къде, на какво събитие е казал това Сергей Шойгу. Няма дори и линк към статията на агенцията.

Въпросната публикация циркулира в различни фейсбук групи (ТУК, ТУК и ТУК) и набира сериозна популярност там.

Седмица по-късно на същия сайт vsekidenbg се появява още една публикация по темата – биолабораториите вече са 4. Като автор на изказването е посочен началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов. А като източник на информацията отново е посочена агенция РИА Новости. Отново липсват подробности къде, кога и как е направено изказването, както и в какъв контекст.


Ето и текстът на публикацията. В него се припомня и предишната статия с изказването на Шойгу. Отново липсва контекст на изказването, както и къде е направено. За повече въздействие и скандалност е добавено, че една от локациите на биолабораторите е в  "БАЗАТА В НОВО СЕЛО НА САЩ".


В същия ден – 8 юни, темата получава развитие, като се цитира изказване по темата на българския премиер Кирил Петков.


Според публикацията премиерът признава за наличието на подобни лаборатории, но внася известно успокоение, че "те са само за експерименти", "не се заразява" и "няма опасност за народа".


Липсва източник на информацията и къде, как, защо е направен коментарът на премиера. Но за повече ексклузивност е добавено, че го е казал "преди минути".

Изпратихме официално запитване до Министерския съвет, за да разберем дали, кога и къде Кирил Петков е правил подобно изказване. Отговорът е, че Петков не е правил такова изказване.


За да проверим посочения като източник на информацията написахме и официално писмо до РИА Новости, придружено с линкове към въпросните публикации, за да ги попитаме дали медията е отразявала и публикувала подобни коментари и изказвания на Сергей Шойгу и Игор Кирилов.

От РИА Новости отрекоха да са публикували и да имат налични в системата им подобни публикации и изказвания. Отговорът на запитването, придружено с линк към публикациите и подробно описание на съдържанието им, получихме от Василий Владимирович Пушков, директор на Дирекция Международно сътрудничество в агенцията.
Според отговорите на г-н Пушков - няма никакви подобни изказвания и публикации в ресурсите на РИА Новости, както и в цялата медийна група.

Заключение

Няма НИКАКВИ данни за това, че Сергей Шойгу и Игор Кирилов са правили изказвания за наличие на биолаборатории в България. Информацията е опровергана от посочената като първо източник медия РИА Новости. Публикуваното от същия сайт изказване на премиера Кирил Петков, според което той потвърждава наличието на биолаборатории у нас, е опровергано официално от Министерския съвет. Оттам отричат Петков да е правил подобно изказване.

Заключението е, че твърденията са НЕВЕРНИ.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Платена публикация ли е интервюто на Кирил Петков за "Таймс"?

Публикации в онлайн медии твърдят, че неотдавнашното интервю на премиера в оставка Кирил Петков за британския вестник "Таймс" е платена публикация. "Интервюто на Петков пред "Таймс" е платена публикация, кой я платил?", "Платено ли е интервюто на Кирил Петков пред "The Times" и кой е дал парите?" са заглавията на въпросните публикации (може..

публикувано на 08.08.22 в 07:00

Наистина ли в горещото време с маска се разболяваме по-бързо?

С увеличаването на заболелите от Covid-19 в страната и бързото разпространение на заразата в поредната вълна се породиха нови конспиративни теории или се събудиха стари. В публикация , разпространена в различни Фейсбук групи, се цитира проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН да..

публикувано на 04.08.22 в 07:00

Ваксините срещу коронавирус не причиняват маймунска шарка

С разпространяването на случаите на маймунска шарка в Северна Америка и Европа се появиха конспиративни теории, които твърдят, че има връзка между заразяването с нея и ваксините срещу Covid-19. Според редица постове на потребители в Telegram, Twitter, Facebook, 4Chan, Instagram и TikTok ваксините на различните производители отслабват имунната система..

публикувано на 01.08.22 в 07:00
Мики Рурк носи тениска с лика на Владимир Путин, но през август 2014 г. в Москва, когато имаше друго отношение към президента на Русия.

Не е вярно, че Мики Рурк се появява в тв интервю с фланелка с лика на Путин

Публикация в социалните мрежи, която е копирана и в различни  сайтове , като този тук и тук се твърди, че на 12 юли 2022 г, в телевизионно интервю, излъчено във Великобритания, холивудският актьор Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин. В статиите пише, че актьорът е наречен "агент на Путин", но "на него му е все едно..

публикувано на 29.07.22 в 07:00

Вярно ли е, че средният коефициент на интелигентност на българите е на ръба на дебилността

Един текст за коефициента на интелигентност на българите (IQ) обиколи социалните мрежи и предизвика стотици коментари и споделяния. Става въпрос за това, че ние, българите, не сме сред най-интелигентните на света, а дори напротив – IQ-то ни е притеснително ниско. Ето и онази част от публикацията, в която се цитират цифри: "Ако има някаква..

публикувано на 22.07.22 в 07:00

Присвояват ли си Кирил Петков и баща му части от Черноморието?

От години родното Черноморие е арена на ожесточени борби на хора с различни интереси. От едната страна са инвеститорите, които търсят всяко свободно кътче земя за застрояване, а от другата – екологичните организации, гражданите, които искат да запазят крайбрежието и биоразнообразието му. Напрежението често се подклажда от разпространяването на неверни..

публикувано на 18.07.22 в 07:05

Снимка от "селско въстание" в Нидерландия е отпреди 3 години

„Селско въстание от невиждан мащаб с над 30 000 души в Нидерландия бива посрещнато с бронетранспортьори от правителството. Европа ще се събуди, неизбежно е.“ Това съобщение, публикувано от български профил във фейсбук на 5 юли и споделено от над 500 души, е илюстрирано със снимка на безчет фермери, блокирали с тракторите си магистрала в..

публикувано на 12.07.22 в 07:05

Незаконно ли е отзоваването на 70 руски дипломати от страната ни?

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че отзовава 70 руски дипломати от страната ни . Причината – службите ни са ги идентифицирали като хора, които са работили срещу интересите на България. Темата измести останалите проблеми в държавата и зае челна позиция във всички медии. В част от тях се появиха и заглавия, че гоненето на..

публикувано на 07.07.22 в 07:00

Наистина ли 25 юни е Ден на славянското единство?

Публикации във Фейсбук групи и в новинарски уебсайтове на български и руски език твърдят, че 25 юни е Ден на славянското единство (День дружбы и единения славян).  "Всяка година на днешната дата славяните по целия свят - а това са над 500 милиона души, отбелязват Деня на славянската дружба и единение. Този празник е мост на духовната близост..

публикувано на 05.07.22 в 07:00

Губи ли България суверенитет, ако приеме еврото?

В своя публикация в социалната мрежа Фейсбук депутатът от политическа партия "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че "приемането на еврото ще прехвърли всички монетарни политики от БНБ към Европейската централна банка, с което ще загубим възможността да управляваме собствените си пари".  В поста от 07.06.2022 г. политикът допълва, че става дума за това..

публикувано на 28.06.22 в 07:00