Незаконно ли е отзоваването на 70 руски дипломати от страната ни?

Снимка: БГНЕС

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че отзовава 70 руски дипломати от страната ни. Причината – службите ни са ги идентифицирали като хора, които са работили срещу интересите на България.

Темата измести останалите проблеми в държавата и зае челна позиция във всички медии. В част от тях се появиха и заглавия, че гоненето на дипломатите от България е незаконно, тъй като документите за отзоваването на руски високопоставени служители са подписани от зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, а това имала право да направи само външният министър Теодора Генчовска. По това време Генчовска е на срещата на върха на НАТО в Мадрид.


За ден темата за „незаконното отзоваване на 70 руски дипломати“ беше копирана от редица медии, както може да бъде видяно туктуктук и тук.

Във Фейсбук новината също беше споделена хиляди пъти. Твърдение: Отзоваването на 70 руски дипломати е незаконно

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с дипломата Марин Райков, бивш служебен премиер и външен министър на България, в момента посланик на страната в Обединеното кралство. Той обясни, че процедурата по отзоваване на дипломати не е разписана в отделен нормативен документ. 

Марин Райков

"Във всички страни тя се подчинява на една и съща логика, решенията се взимат на най-високо правителствено равнище, най-често на ниво министър-председател. Такова решение не може да бъде взето без да стои зад това министър-председателят. Той взима тези решения въз основа на конкретна фактология, която му се предлага във вид на доклад от съответните специализирани служби. Когато в тези доклади има недвусмислени сигнали за всеки един конкретен дипломат, той на тази основа и базирайки се на чл. 9 от Виенската конвенция от 1961 г., взима решение да бъдат обявени за персона нон грата съответните дипломатически служители или да бъдат обявени за неприемливи тези служители на посолството, които не са дипломати, но са административно-технически състав и които биха могли, според съответните доклади, също да са извършили несвойствена за тяхната мисия дейности на съответната друга държава", каза Марин Райков.

Той допълни, че след това Външно министерство изпълнява съответните решения и указания.

"Дали ще е министър, дали ще е заместник външен министър, той получава указания да извика посланика и да го информира. В конкретния случай, това което аз зная е, че има доклад, който единствено касае баланса в бройката на българските дипломати в Москва и на руските в България. На основата на този доклад, единствено е можело да се влезе в режим на някакви разговори, преговори с руската страна, с оглед баланс на бройките. Но темата за персона нон грата, т.е. чл. 9 от Виенската конвенция е различна и не е непременно обвързана с установяването на паритет", добави дипломатът.

- Има ли право заместник министърът на външните работи да подпише документ за отзоваване на дипломати?

"Разбира се, че зам.-министърката има право да подпише. Аз лично съм го правил два пъти и съм бил свързан с реализацията на подобни акции. Да, разбира се, никой не може да упрекне заместник-министърката, затова че е свършила това, което ѝ е било наредено", каза Марин Райков.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Твърдението, че отзоваването на 70 руски дипломати е незаконно, е НЕВЯРНО. В чл. 9 от Виенската конвенция се казва, че "приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е персона нон грата или че кой да е друг член от персонала на представителството е неприемлив. В такъв случай изпращащата държава трябва съответно да отзове въпросното лице или да прекрати неговите функции в представителството". Подписването на документите по отзоваването може да се извърши от заместник-министъра на външните работи.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00

Няма корица на списание Vogue с Хитлер и Ева Браун

Фотосесията на украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска за известното модно списание Vogue предизвика разнопосочни коментари и доведе до различни критични отзиви, поставяйки въпроса дали е етично да се прави в момент, когато хиляди украински войници умират по бойните полета, а стотици градове са бомбардирани от..

публикувано на 18.08.22 в 07:00
Лех Валенса

Призовал ли е Лех Валенса към изтребление на руснаци?

Публикация в сайта "Лентата" с автор Мартин Карбовски (може да се прочете тук ) коментира изказване на Лех Валенса - президент на Полша от 1990 до 1995 г. и носител на Нобеловата награда за мир за 1983 г., който призовал "Русия да бъде депопулирана до 50 милиона човека" от настоящите около 145,5 млн. души (по данни на Росстат към 1 януари 2022..

публикувано на 15.08.22 в 07:00