Ваксините срещу коронавирус не причиняват маймунска шарка

Снимка: Pexels/Thirdman

С разпространяването на случаите на маймунска шарка в Северна Америка и Европа се появиха конспиративни теории, които твърдят, че има връзка между заразяването с нея и ваксините срещу Covid-19. Според редица постове на потребители в Telegram, Twitter, Facebook, 4Chan, Instagram и TikTok ваксините на различните производители отслабват имунната система и предизвикват появата на маймунска шарка като страничен ефект на имунизационните препарати.

Твърдение: Ваксините срещу коронавирус компрометират имунната система и водят до заразяване с маймунска шарка

За ваксините срещу коронавирус се твърди, че потискат имунната система, правят я по-податлива на заразяване с маймунска шарка и дори водят до развиването на синдром на придобита имунна недостатъчност. 

Името е сходно със синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН), причиняван от ХИВ (човешки имуннодефицитни вируси или на английски - HIV– Human Immunodeficiency Viruses).


Ролята на всички ваксини, включително на тези срещу SARS-CoV-2, е да помогнат на организма да се пребори с патогена, за  който са предназначени, обяснява Световната здравна организация. Ваксините тренират имунната система, която е мрежа от клетки, тъкани и органи, така че да работят заедно и да справят с инфекцията, допълват от Британското общество за имунология. Ваксините подобряват функцията на имунната система, а не я отслабват. 

В същото време синдром на имунна недостатъчност, придобита заради ваксини, не съществува

"Това не е реален синдром", посочва пред агенция Ройтерс Дона Фарбър, професор по микробиология и имунология в Колумбийския университет. 

Търсене в базата данни за биомедицинска литература PubMed показва, че няма открити резултати за термина синдром на имунна недостатъчност, придобита заради ваксини. Открива се само информация за СПИН, ХИВ или за имунитет, изграден вследствие на поставяне на ваксини. Резултати за подобна болест няма и в онлайн библиотеката за медицинска литература на "Кеймбридж". 

Конкретно за ваксината на "Пфайзер" има обвинения, че води до автоимунно заболяване с проблеми за кожата и мехури, като това кожно автоимунно заболяване е всъщност маймунска шарка.

"Произходът на вируса на маймунската шарка е добре документиран и няма абсолютно никаква връзка с автоимунно заболяване" на кожата с мехури, категорична е пред Ройтерс професор Хайди Ларсън от Лондонското висше училище по хигиена и тропическа медицина.

Маймунската шарка "не е автоимунно заболяване, а инфекциозно", разяснява пред Ройтерс и доктор Амеш Аджала, експерт по инфекциозни болести към Университета „Джонс Хопкинс“.

Освен че не е автоимунно заболяване, маймунската шарка не е и херпес зостер, който да е страничен ефект от ваксините срещу Covid-19. Херпес зостер се причинява от вируса варицела зостер, който води до варицела. Варицела зостер спада към херпесните вируси, а маймунската шарка към поксвирусите (Poxviridae), т.е. херпес зостер и маймунската шарка се причиняват от вируси, които са от различни вирусни семейства, обяснява Дон Вин, преподавател в Университета "МакГил" пред Ройтерс.

"Доколкото ми е известно, няма странични ефекти от която и да било от ваксините, които да изглеждат като херпес зостер. А и херпес зостер не изглежда като маймунска шарка“, посочва имунологът Винийта Бал.

Според някои разпространители на конспиративни теории случаите на маймунска шарка са специфичен резултат от ваксинирането с "АстраЗенека/Оксфорд" (ChAdOx1-S) или с "Янсен" на "Джонсън и Джонсън" (Ad26.COV2.S).

Тези две ДНК векторни ваксини използват безопасен вирус, за да доставят протеини, които водят до имунна реакция, без да причиняват болест, както посочва Световната здравна организация.

Как действат този вид ваксини можете да видите и на инфографиката, изготвена от Съвета на Европейския съюз, Генерален секретариат.


Потребители в социалните мрежи смятат, че аденовирусът на шимпанзе, използван при ваксината на "АстраЗенека/Оксфорд" води до маймунска шарка. Същото се твърди и за ваксината на "Янсен", въпреки че при нея се използва човешки аденовирус тип 26.

"Аденовирусите са аденовируси, те не са поксвируси (маймунската шарка е поксвирус). Те са напълно различни семейства и нямат никаква връзка помежду си", обяснява пред Асошиейтед прес доктор Марк Слифка, експерт по микробиология и имунология и професор в Националния институт за изучаване на приматите в Орегон.

Аденовирусът, използван във ваксината на "АстраЗенека" и други подобни ваксини, не е в състояние да разболее хората по никакъв начин, подчертава и доктор Дейвид Фрийдман, професор по инфекциозни заболявания и председател на Американското общество за тропическа медицина и хигиена.

Освен това е напълно погрешно да се свързва маймунската шарка с аденовируса на шимпанзе.

От една страна, маймуните и шимпанзетата са различни групи примати.

От друга страна, маймунската шарка всъщност не се разпространява от маймуни. Нарича се маймунска заради това, че е установена за първи път през 1958 г. в лаборатория в Дания при маймуни, използвани за медицински изследвания. В природата обаче вирусът на маймунската шарка най-често бива откриван при гризачи. Нито маймуните, нито шимпанзетата са естествен гостоприемник за вируса на маймунската шарка, обяснява доктор Фрийдман.

Заключение:

Няма данни ваксините срещу коронавирус да причиняват като страничен ефект маймунска шарка. Освен това имунизационните препарати не отслабват имунната система и не водят до автоимунни заболявания, които предизвикват кожни заболявания. Твърдението, че ваксините срещу коронавирус са причина за маймунска шарка, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Платена публикация ли е интервюто на Кирил Петков за "Таймс"?

Публикации в онлайн медии твърдят, че неотдавнашното интервю на премиера в оставка Кирил Петков за британския вестник "Таймс" е платена публикация. "Интервюто на Петков пред "Таймс" е платена публикация, кой я платил?", "Платено ли е интервюто на Кирил Петков пред "The Times" и кой е дал парите?" са заглавията на въпросните публикации (може..

публикувано на 08.08.22 в 07:00

Наистина ли в горещото време с маска се разболяваме по-бързо?

С увеличаването на заболелите от Covid-19 в страната и бързото разпространение на заразата в поредната вълна се породиха нови конспиративни теории или се събудиха стари. В публикация , разпространена в различни Фейсбук групи, се цитира проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН да..

публикувано на 04.08.22 в 07:00
Мики Рурк носи тениска с лика на Владимир Путин, но през август 2014 г. в Москва, когато имаше друго отношение към президента на Русия.

Не е вярно, че Мики Рурк се появява в тв интервю с фланелка с лика на Путин

Публикация в социалните мрежи, която е копирана и в различни  сайтове , като този тук и тук се твърди, че на 12 юли 2022 г, в телевизионно интервю, излъчено във Великобритания, холивудският актьор Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин. В статиите пише, че актьорът е наречен "агент на Путин", но "на него му е все едно..

публикувано на 29.07.22 в 07:00
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Няма данни Шойгу, ген. Кирилов и Кирил Петков да са говорили за биолаборатории в България

Темата за наличието на тайни биолаборатории, контролирани от СЗО или САЩ, или и двете, продължава да циркулира под различни форми в социалните мрежи.  В едни от последните публикации по темата се цитират руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор..

публикувано на 26.07.22 в 07:00

Вярно ли е, че средният коефициент на интелигентност на българите е на ръба на дебилността

Един текст за коефициента на интелигентност на българите (IQ) обиколи социалните мрежи и предизвика стотици коментари и споделяния. Става въпрос за това, че ние, българите, не сме сред най-интелигентните на света, а дори напротив – IQ-то ни е притеснително ниско. Ето и онази част от публикацията, в която се цитират цифри: "Ако има някаква..

публикувано на 22.07.22 в 07:00

Присвояват ли си Кирил Петков и баща му части от Черноморието?

От години родното Черноморие е арена на ожесточени борби на хора с различни интереси. От едната страна са инвеститорите, които търсят всяко свободно кътче земя за застрояване, а от другата – екологичните организации, гражданите, които искат да запазят крайбрежието и биоразнообразието му. Напрежението често се подклажда от разпространяването на неверни..

публикувано на 18.07.22 в 07:05

Снимка от "селско въстание" в Нидерландия е отпреди 3 години

„Селско въстание от невиждан мащаб с над 30 000 души в Нидерландия бива посрещнато с бронетранспортьори от правителството. Европа ще се събуди, неизбежно е.“ Това съобщение, публикувано от български профил във фейсбук на 5 юли и споделено от над 500 души, е илюстрирано със снимка на безчет фермери, блокирали с тракторите си магистрала в..

публикувано на 12.07.22 в 07:05

Незаконно ли е отзоваването на 70 руски дипломати от страната ни?

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че отзовава 70 руски дипломати от страната ни . Причината – службите ни са ги идентифицирали като хора, които са работили срещу интересите на България. Темата измести останалите проблеми в държавата и зае челна позиция във всички медии. В част от тях се появиха и заглавия, че гоненето на..

публикувано на 07.07.22 в 07:00

Наистина ли 25 юни е Ден на славянското единство?

Публикации във Фейсбук групи и в новинарски уебсайтове на български и руски език твърдят, че 25 юни е Ден на славянското единство (День дружбы и единения славян).  "Всяка година на днешната дата славяните по целия свят - а това са над 500 милиона души, отбелязват Деня на славянската дружба и единение. Този празник е мост на духовната близост..

публикувано на 05.07.22 в 07:00

Губи ли България суверенитет, ако приеме еврото?

В своя публикация в социалната мрежа Фейсбук депутатът от политическа партия "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че "приемането на еврото ще прехвърли всички монетарни политики от БНБ към Европейската централна банка, с което ще загубим възможността да управляваме собствените си пари".  В поста от 07.06.2022 г. политикът допълва, че става дума за това..

публикувано на 28.06.22 в 07:00