Наистина ли в горещото време с маска се разболяваме по-бързо?

Снимка: БГНЕС

С увеличаването на заболелите от Covid-19 в страната и бързото разпространение на заразата в поредната вълна се породиха нови конспиративни теории или се събудиха стари. В публикация, разпространена в различни Фейсбук групи, се цитира проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН да призовава хората да не носят маски, тъй като са вредни за здравето им. В публикацията се твърди, че в горещото време предпазните маски могат да бъдат пагубни. И че е по-добре хората да бъдат глобени в градския транспорт, отколкото да се разболеят.

В статията е използвана снимка с логото на Нова с внушението, че именно там е казано твърдението.

Твърдение: Носенето на маска в жегата е пагубно, разболяваш се по-бързо

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с проф. Андрей Чорбанов, за да разбере дали наистина е изразил това мнение. Той категорично отрече да е казвал подобно нещо.

"Не, не, такова нещо точно не съм казал. Не би следвало човек да призовава хората да правят неща, които в този момент биха били незаконни, що се отнася до правилата. Става дума за Правилника за прилагане на Закона за здравето, който беше приет преди няколко месеца в Народното събрание. Там би следвало, този Правилник да упоменава точно в какви случаи се слагат маски и в какви случаи се слагат ограничения", каза проф. Чорбанов. Той уточни, че лично той е против носенето на маска, защото, според него те не предпазват.

Какво показват фактите за защитните маски?

Потърсихме пулмолога д-р Александър Симидчиев, който обясни, че защитните маски основно се използват, за да се създаде бариера между дихателните пътища и околната среда, с цел респираторни капкови инфекции или аерозолни инфекции да се намалят.

"Хирургичните маски намаляват такива инфекции от хирурзите или стоматолозите към пациентите, т.е. те са с абсолютно доказан ефект в тези случаи. Няма значение в коя част на годината се ползват, защото хирурзите не спират да носят маски през лятото, защото е по-горещо. Притеснение, че маските могат да навредят определено са неоснователни, няма доказателства в тази посока", каза д-р Симидчев.

Александър Симидчиев

По думите му хирургичните маски намаляват с 20% предаването на заразата, а маските FFP2 и FFP3 намаляват предаването на инфекцията до 45-50% в едната или в другата посока.

"Когато и двете страни ги носят, т.е. и човекът, който би могъл да зарази, и човекът, който може да бъде заразен, се акумулира този защитен процент и с хирургични маски те стават 40% - по 20% от всяка една от страните, а когато се носят маски FFP2 и FFP3 стигат по 45% от двете страни или 90% общо намаляване вероятността от заразяване, така че те са ефективно средство за контрол на епидемията. Много лесни са за употреба и не носят рискове, дори при горещо време", добави д-р Александър Симидчиев.

От началото на пандемията са направени редица изследвания, които доказват ефикасността на маските. Изследване, направено от учените от института “Макс Планк” в Гьотинген, от екипа на германския физик Еберхард Боденшац доказва, че при носене на маски FFP2 или FFP3, рискът от заразяване се сваля дори под 1%. Ако лицето е ваксинирано, рискът е още по-нисък, дори в затворено помещение. Важно условие е маската да е поставена правилно – да покрива плътно устата и носа. Без маска и без спазване на дистанция, рискът от заразяване е почти 100% в затворено помещение, се казва в изследването.

Заключение

Твърдението, че защитните маски са пагубни в горещото време и с тях се разболяваш по-бързо, е НЕВЯРНО. При носене на плътна маска FFTP2 и FFTP3 рискът от заразяване на закрито е минимален. Без маска в закрито помещение рискът от инфектиране с Covid-19 е почти 100%

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Платена публикация ли е интервюто на Кирил Петков за "Таймс"?

Публикации в онлайн медии твърдят, че неотдавнашното интервю на премиера в оставка Кирил Петков за британския вестник "Таймс" е платена публикация. "Интервюто на Петков пред "Таймс" е платена публикация, кой я платил?", "Платено ли е интервюто на Кирил Петков пред "The Times" и кой е дал парите?" са заглавията на въпросните публикации (може..

публикувано на 08.08.22 в 07:00

Ваксините срещу коронавирус не причиняват маймунска шарка

С разпространяването на случаите на маймунска шарка в Северна Америка и Европа се появиха конспиративни теории, които твърдят, че има връзка между заразяването с нея и ваксините срещу Covid-19. Според редица постове на потребители в Telegram, Twitter, Facebook, 4Chan, Instagram и TikTok ваксините на различните производители отслабват имунната система..

публикувано на 01.08.22 в 07:00
Мики Рурк носи тениска с лика на Владимир Путин, но през август 2014 г. в Москва, когато имаше друго отношение към президента на Русия.

Не е вярно, че Мики Рурк се появява в тв интервю с фланелка с лика на Путин

Публикация в социалните мрежи, която е копирана и в различни  сайтове , като този тук и тук се твърди, че на 12 юли 2022 г, в телевизионно интервю, излъчено във Великобритания, холивудският актьор Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин. В статиите пише, че актьорът е наречен "агент на Путин", но "на него му е все едно..

публикувано на 29.07.22 в 07:00
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Няма данни Шойгу, ген. Кирилов и Кирил Петков да са говорили за биолаборатории в България

Темата за наличието на тайни биолаборатории, контролирани от СЗО или САЩ, или и двете, продължава да циркулира под различни форми в социалните мрежи.  В едни от последните публикации по темата се цитират руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор..

публикувано на 26.07.22 в 07:00

Вярно ли е, че средният коефициент на интелигентност на българите е на ръба на дебилността

Един текст за коефициента на интелигентност на българите (IQ) обиколи социалните мрежи и предизвика стотици коментари и споделяния. Става въпрос за това, че ние, българите, не сме сред най-интелигентните на света, а дори напротив – IQ-то ни е притеснително ниско. Ето и онази част от публикацията, в която се цитират цифри: "Ако има някаква..

публикувано на 22.07.22 в 07:00

Присвояват ли си Кирил Петков и баща му части от Черноморието?

От години родното Черноморие е арена на ожесточени борби на хора с различни интереси. От едната страна са инвеститорите, които търсят всяко свободно кътче земя за застрояване, а от другата – екологичните организации, гражданите, които искат да запазят крайбрежието и биоразнообразието му. Напрежението често се подклажда от разпространяването на неверни..

публикувано на 18.07.22 в 07:05

Снимка от "селско въстание" в Нидерландия е отпреди 3 години

„Селско въстание от невиждан мащаб с над 30 000 души в Нидерландия бива посрещнато с бронетранспортьори от правителството. Европа ще се събуди, неизбежно е.“ Това съобщение, публикувано от български профил във фейсбук на 5 юли и споделено от над 500 души, е илюстрирано със снимка на безчет фермери, блокирали с тракторите си магистрала в..

публикувано на 12.07.22 в 07:05

Незаконно ли е отзоваването на 70 руски дипломати от страната ни?

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че отзовава 70 руски дипломати от страната ни . Причината – службите ни са ги идентифицирали като хора, които са работили срещу интересите на България. Темата измести останалите проблеми в държавата и зае челна позиция във всички медии. В част от тях се появиха и заглавия, че гоненето на..

публикувано на 07.07.22 в 07:00

Наистина ли 25 юни е Ден на славянското единство?

Публикации във Фейсбук групи и в новинарски уебсайтове на български и руски език твърдят, че 25 юни е Ден на славянското единство (День дружбы и единения славян).  "Всяка година на днешната дата славяните по целия свят - а това са над 500 милиона души, отбелязват Деня на славянската дружба и единение. Този празник е мост на духовната близост..

публикувано на 05.07.22 в 07:00

Губи ли България суверенитет, ако приеме еврото?

В своя публикация в социалната мрежа Фейсбук депутатът от политическа партия "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че "приемането на еврото ще прехвърли всички монетарни политики от БНБ към Европейската централна банка, с което ще загубим възможността да управляваме собствените си пари".  В поста от 07.06.2022 г. политикът допълва, че става дума за това..

публикувано на 28.06.22 в 07:00