Няма корица на списание Vogue с Хитлер и Ева Браун

Фотосесията на украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска за известното модно списание Vogue предизвика разнопосочни коментари и доведе до различни критични отзиви, поставяйки въпроса дали е етично да се прави в момент, когато хиляди украински войници умират по бойните полета, а стотици градове са бомбардирани от руските сили.

В средите на подкрепящите инвазията на Русия в Украйна циркулира колаж, съпоставящ кадър от фотосесията на Зеленски и съпругата му и черно-бяла снимка на Адолф Хитлер и неговата съпруга Ева Браун.

Твърдение: През 1939 г. Хитлер и Ева Браун са снимани за корицата на сп. Vogue, подобно на фотосесията на украинския президент Зеленски и жена му Олена

Вероятната цел на подобна съпоставка е подкрепа за руските обвинения към Зеленски и властта в Украйна в нацизъм и за мотива за започване на войната - "денацификация", сочен от Кремъл, като една от целите на руската инвазия. Твърдение, което трудно намира почва, най-малкото заради еврейския произход на самия Зеленски.

Къде се разпространява?

В една от публикациите, които споделят изображението, се казва: "Две сатанински двойки станаха първи страници на Vogue. Нима убиването на собствения си народ е толкова меритократично? (бел.авт. – меритокрация – политическа система, при която властта се възлага на индивиди въз основа на талант, усилия и постижения, а не на богатство или социален статус). Те трябва безкрайно да се срамуват". Профилът, който според описанието е базиран в Неапол, Италия, публикува и споделя всекидневно постове с антиукраинско и проруско съдържание. Също така в текста на поста имената на Ева Браун, Володимир Зеленски и Олена Зеленска са изписани грешно. Правилното изписване на имената е Eva Braun, Volodymyr Zelenskyy и Olena Zelenska.


Друг италиански профил споделя снимката в Туитър с текст: "Това не е случайност. Мислили ли сте някога, че руският "касапин" може да се окаже прав? Съветският съюз (Русия) имаше решаваща роля в поражението на нацизма повече от САЩ. Трябва да се познава миналото, за да се съди. Зеленски във Vogue напомня на Хитлер." 

И този потребител бълва всекидневно огромно количество подобно съдържание. Самият той споделя снимката от пост на бразилска журналистка. Текстът е един и същ.


Сериозно разпространение има в руските мрежи, поддържащи и разпространяващи официалните позиции на Кремъл.

Ето един пример за това:


Руски потребител, който публикува всекидневно огромно количество проруско и антиукраинско съдържание, пуска въпросната снимка в Telegram с текст към нея "Американците, виждам, не могат да се спрат" очевидно с препратка към сп. Vogue. Постът е видян над 80 хил. пъти, а въпросният потребител има над 101 хил. последователи.

НЯМА подобна снимка в архива на Vogue

В постовете се твърди, че въпросната снимка е била корица на "Vogue" през 1939 г. 

На официалната страница на списанието има публикуван подробен архив на кориците през годините. В раздела с корици от 1939 г. няма подобна снимка.

Снимката е манипулирана и не е от 1939 г.

По-задълбочена проверка на снимката показва, че всъщност тя е фотомонтаж. Оригиналното изображение е манипулирано, като от него умишлено е премахнат човек.


Откриваме изображението на сайта Bridgeman Images.,който е един от световните източници за снимки и видеа от света историята, културата и изкуството. Правата за снимката се държат от Tallandier / Bridgeman Images. Разбираме и кой е премахнатият човек от кадъра. От описанието на снимката става ясно, че на нея е Адолф Хитлер, г-жа Морел (съпругата на личния лекар на Хитлер) и Ева Браун. Фотосът е правен около 1940 г. в Бергхов, домът на Хитлер, разположен в Баварските Алпи близо до Берхтесгаден.

Историческо несъответствие

Историческите сведения показват, че към 1939 г. Хитлер и Ева Браун официално не са двойка. До 1936 г. тя е част от домакинството на Хитлер в неговия дом Бергхоф. Част е от най-близкия му социален кръг, но не посещава публични събития с него до средата на 1944 г. През април 1945 г. Ева Браун и Адолф Хитлер се женят, докато съветските войски си пробиват път към правителствения квартал на Берлин. 40 часа по-късно двамата се самоубиват в бункера, където живеят.

Заключение

Твърдението, че през 1939 г. Адолф Хитлер и Ева Браун са снимани за корицата на американското модно сп. Vogue e НЕВЯРНО, тъй като тази или подобна снимка НИКОГА НЕ Е БИЛА корица на списанието, става ясно от официалния архив на изданието. Освен това снимката е манипулирана, тъй като е изрязан човек, присъстващ на оригиналния кадър. Посочената година 1939 г. в кадъра с Хитлер и Ева Браун не е вярна фактологически за връзката между Хитлер и Ева Браун, защото по това време двамата не са официално двойка и нямат общи публични прояви. Следователно може да се и изводът, че опитите за сравнение на Владимир Зеленски с Адолф Хитлер чрез корици на списание Vogue са МАНИПУЛАТИВНИ.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00