Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия.

Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на руския пазар, като Daimler, Ferrari, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota, Volkswagen и Volvo. Този бойкот в резултат на руското нахлуване в Украйна и наложените сурови западни санкции затрудниха доставките на ключови компоненти в Русия, в това число и за автомобилната индустрия.

На този фон продължава да има твърдения, че се планират евтини коли, руско производство, включително за българския пазар.

Твърдение: Пускат нова "Лада" за 7000 лв.

Според публикации в социалните мрежи и редица сайтове (тук, тук, тук, тук, туктук, и тук), руският автомобилостроител "АвтоВАЗ" се очаква да пусне на пазара нов икономичен и бюджетен автомобил, който ще се предлага на цена от 7 хил. лв.


Има ли такъв модел и каква е неговата цена?

В почти идентичните публикации - някои сравнително нови, други отпреди години, се посочва, че новият модел ще е базиран върху бюджетния модел Kwid на Рено, "предназначен за бедния индийски пазар". Колата ще е с 0,8-литров бензинов мотор с мощност от 54 конски сили.

Проверяваме в индийската секция на официалния сайт на Renault. Да, предлагат се автомобили от модела Kwid с тази конфигурация на двигателя. Този вариант е най-евтиният от предлаганата гама.

Според текстовете "адаптираната Lada ще разполага с друг мотор, както и с различно окачване, но идеята е да бъде запазена същата цена. За целта се предвижда локализирана сборка на възлите и агрегатите, които също ще се правят в Русия. Все още не е ясно кога ще бъде задвижен проекта, но е ясно, че цената ще бъде съвсем приемлива за бедните пазари“.

Нека видим каква е цената на Renault Kwid в Индия. По логиката на текста – новата "Лада" ще струва толкова, тъй като целта е да бъде запазена същата ниска цена на съответния модел.

В индийската версия на официалния сайт на Renaultе е посочена ценова листа за различните конфигурации на двигатели за модела Kwid. Този, който е посочен в статията е и най-евтиния вариант – RXL 0.8, като цената му е ₹464 400 индийски рупии, равняващи се на 5852,78 евро. Така в български левове цената става - 11 381,90 лв. Далеч не е 7000 лв., нито е между 7 и 10 хил. лв., както се твърди в някои публикации.Кой е първоизточникът на твърдението?

Под различни форми, но със същото съдържание статии, в която се твърди, че "АвтоВАЗ" подготвя нов бюджетен автомобил, който ще унищожи конкуренцията, се разпространява от 2016 г. до август тази година, като периодично се „освежава“. Ето как се разпространява тя през годините.


Свързахме се с българското сдружение Lada Club Bulgaria, което има близо 4 хил. последователи, силно отдадени и обичащи марката, познаващи нейната история и следящи всичко, което се случва около "Лада" и "АвтоВАЗ".

Оттам определиха тези публикации, като отдавна разпространяващ се слух, чиято цел е генериране на кликове, а не предоставянето на вярна и коректна информация.

Ето и самият отговор от Lada Club Bulgaria.


Посочената като вероятен първоизточник на последвалите информации статия в сайта "За рулем" извежда своята новина на база споделена по време на събитие идея в неясното бъдеще, а не официално взето решение за започване на разработки на такъм модел от страна, както на компанията "АвтоВАЗ", така и на Renault.Според публикацията ръководителят на "АвтоВАЗ" Нокола Мор е казал:

„Такава кола — добра, красива и евтина, беше направена от Renault в Индия. И ако това може се случи в Индия, не виждам причина защо да не направим такава и в Русия.“

Изказването на Мор, според публикацията, е направено по време на разговор между него и пълномощника на президента на Руската федерация в Приволжкия федерален окръг Михаил Бабич по време на младежки форум.

Всичко това се случва през 2016 г. За времето от 6 години тази споделена идея така е не намира реализация.

Особено в настоящата ситуация. През март Renault обяви, че спира своята дейност в Русия, а през май прехвърли собствеността си в руската "АвтоВАЗ" (67,69 на сто от компанията, която произвежда Lada) на Руската федерация и правителството на Москва. Renault обаче е запазила опция в бъдеще отново да изкупят акциите.

Заключение

Твърденията, че "АвтоВАЗ" разработва нов бюджетен модел на Lada, който ще струва на българския пазар 7000 лв., е НЕВЯРНО, тъй като няма от изложеното по-горе се вижда, че няма никакви данни, които да го потвърждават.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00