Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

Снимка: Pixabay

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата.

Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB (Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden), с подател администрацията на библиотеката и контакт на генералния директор на SLUB - Катрин Стумп.


Ето и целият текст:

"Уважаеми, читатели! Справянето с руската агресия е наша обща кауза. Руската литература няма място на вашата лавица. Поради очакваните прекъсвания на отоплението през есента и зимата, Ви молим да дарите книги от руски автори, които да се използват за отопление в библиотеката. По този начин все още може да четете добри книги, дори ако Путин спре доставките на газ.

От управата на библиотеката“.

ТВЪРДЕНИЕ: В библиотеката в Дрезден ще горят книги от руски автори, за да да се отопляват

Само за няколко дни публикацията стана вайръл сред българските потребители във Фейсбук, които се възмущават на "инициативата" на дрезденската библиотека.

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с представители на библиотеката в Дрезден. Оттам категорично заявиха, че новината е фалшива. Поради това от библиотеката са подали официална жалба.

"Като библиотека, ние отстояваме демократичните ценности и достоверната информация!", пишат в отговора си до нас оттам.


Информацията се разпространява от началото на месец септември. Освен официален отговор до Екипа за проверка на факти, в блога си, от библиотеката в Дрезден са публикували опровержение на тиражираната информация:


„От вчера (1 септември 2022 г.) в социалните мрежи се разпространява невярна информация, която призовава от името на SLUB и генералния директор на SLUB Катрин Стумп да дарят руски книги на библиотеката за отопление. Моля, не разпространявайте тази дезинформация!

Подкрепете ни като повишите осведомеността, че това е целенасочена кампания за дезинформация. Книжните зали в Хамбург вече бяха засегнати от подобни атаки през последните няколко дни“.

Генералният директор на библиотеката в Дрезден Катрин Стyмп добавя, че няколко библиотеки вече са били засегнати от "манипулативна дезинформация през последните няколко дни и че организаторите не се стесняват от лични атаки".

"Това още веднъж показва какви опасности крие това за нашето демократично устроено общество. SLUB предприема решителни действия срещу невярна информация като тази и ще продължи да използва събития и изложби, за да повиши осведомеността за това как да се справяме с дезинформацията по отговорен и бдителен начин.“

Заключение

Твърдението, че библиотеката в Дрезден - Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата, е НЕВЯРНО. От библиотеката категорично отрекоха тази информация и добавят, че вече са подали официална жалба по случая.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00