Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери тук и тук) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ за Киев. Като източник е посочена руската информационна агенция РИА Новости, която пък се позовава на публикация в италианския сайт Il Messaggero.

Твърдение: Италия замразява военната помощ за Украйна


Публикацията в сайта на Il Messaggero, която може да бъде прегледана само ако потребителят има платен абонамент, е от 1 ноември тази година, а същата статия, отпечатана във вестника, е от 2 ноември. Преводът, публикуван в "РИА Новости", също е от 2 ноември. Публикациите в българските сайтове са направени почти веднага след това - на 2-ри и от 3 ноември, в дните, в които в българския парламент беше обсъдено и прието решението за изпращане на военна помощ на Украйна. 

Откъде идва твърдението за "замразяването"?

В оригиналната публикация в Il Messaggero са посочени три причини за замразяването на указа за нова военната помощ за нападнатата страна. Първата, според изданието, са поисканите от украинския външен министър Дмитро Кулеба зенитни ракети земя-въздух SAMP-T, от които Италия разполага с малка бройка и ако даде част от тях, рискува да загуби отбранителна способност. Вторият проблем е, че до момента се изпълняват поръчките от 4-тия и 5-ия пакет помощи, а 6-ият засега не може да бъде подготвен, защото новото правителство все още не е създало необходимата за това комисия. Третият препъникамък е "необходимостта от консултации с НАТО, по време на които обещават да разгледат подробно военните искания и нужди на Украйна". 

Като източник на твърденията не се посочва конкретна личност, а се цитира неназован източник от италианското министерство на отбраната. В статията обаче изрично се отбелязва, че Италия ще продължи да подкрепя Украйна във военно отношение и това не се подлага на съмнение. В текста така и не става ясно по категоричен начин защо щом 4-jият и 5-ият пакет са в процес на изпълнение и се изразява намерение за продължаване на подкрепата, се говори за "замразяване", тоест спиране, на нов пакет военната помощ. 

В преводните публикации от РИА Новости в българските сайтове липсват втората и третата причина за хипотетичното замразяване на новия пакет, като е посочена само първата, т.е. искането на Украйна на SAMP-T. Обсъждането на един или друг тип оръжия обаче е конфиденциално и списъкът с оборудване, изпратено от Италия е класифициран.

Без замразяване на доставките на италианско оръжие за Киев

На 3 ноември италианските медии съобщават за онлайн разговор между министъра на отбраната Гуидо Крозето с украинския му колега Олексий Резников, в който Крозето изразява дълбоката солидарност с украинския народ.

"Италия ще продължи да подкрепя Украйна и нейните въоръжени сили с убеденост и решителност. Ние ще бъдем готови да продължим усилията си толкова дълго, колкото е необходимо. Няма да ви оставим сами в тази война в защита на ценностите на демокрацията и свободата, защото те са принципите, на които се основава съвместното съществуване и сътрудничеството между държавите."

Министър Крозето отбеляза още, че 5-ият указ за военна помощ се изпълнява в рамките на договорения срок и след това потвърждава готовността си да оцени всички допълнителни искания на Украйна.

В допълнение, на следващия ден, 4 ноември, италианската ansa.it съобщава, че министърът на отбраната Гуидо Крозето е обявил, че Италия ще изпрати 6-и пакет военна помощ за Украйна.

"В такава сложна ситуация, в която се намираме, единственото нещо, което не можем да си позволим, е да загубим контакт с нашите съюзници, ЕС и НАТО и следователно има само един начин да постъпим - ако ситуацията в Украйна няма да се промени, ще има шести указ за ново изпращане на военна помощ“.


Разликата между оригиналната статия и интерпретацията ѝ

В оригиналната статия в италианското издание Il messaggero се споменават бившият италиански премиер Силвио Берлускони и лидерът на крайнодясната партия "Лига" и вицепремиер Матео Салвини, които станаха известни с близките си отношения с Москва. Отбелязва се, че Салвини продължава да призовава за мирна конференция и край на намесата на Италия в украинския конфликт, а Берлускони е цитиран с думите, че само ако Украйна разбере, че вече не може да разчита на оръжия, а на средства за възстановяване, Зеленски може да се съгласи да седне на маса за преговори. Статията завършва с позицията на правителството на премиера Джорджа Мелони, което дойде на власт след парламентарните избори през септември, че ще продължи политиката на военна помощ за Киев. 

Преводният на материала в руската РИА Новости завършва с пропагандната позицията на Русия спрямо войната.

"Москва многократно е заявявала, че доставките на оръжия само удължават конфликта, а транспортирането на оръжие се превръща в законна цел за руските военни. Както подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, действията на Запада ще имат само негативен ефект." Така завършва и публикацията в Glasove.com, докато в Pogled.info - официалната позиция на Русия - отсъства.

Заключение

Твърдението, че Италия замразява военната помощ за Украйна, е НЕВЯРНО и не почива на факти.

Няма доказателства, че Рим спира доставките за Киев, а дори напротив. Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето обяви, че 5-ият пакет се изпълнява в срок и изрази готовност Италия да продължи да подкрепя Украйна и нейните въоръжени сили.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00