Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

Снимка: БГНЕС

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук. Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил на Центъра за градска мобилност. В тях са описани и други промени, като например, че по линии № 280 и № 85 водачите ще продават билет за еднократно пътуване, отпечатан експериментално от фискално устройство, на цена 1,60 лв.

Темата за увеличението на билетите в градския транспорт е от особена важност за потребителите на услугата, затова само за дни публикациите предизвикаха интереса на десетки хиляди потребители.


ТВЪРДЕНИЕ: Вдигат цената на билета в градския транспорт в София

Проверка във Фейсбук профила на Центъра за градска мобилност показва, че съществува пост от 28 ноември, в който има информация единствено за нововъведенията в автобуси № 280 и № 85, но няма информация за поскъпването на билета от 1,60 лева на 2,00 лева. Постът е с час 20.16 мин., а публикациите в медиите са с часове съответно 16.47 и 18.05 часа.


Потърсихме изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който обясни, че цената на билета за градския транспорт в София се запазва на 1,60 лв. и повишение няма да има от 1 януари 2023 г. Той уточни, че на 2,00 лева се увеличава единствено цената на билетите, които се продават от водачите на превозните средства. Дилчев отрече да е имало пост във Фейсбук, в който да пише, че цената на всички билети се повишава от 1,60 лева на 2,00 лева.

„Това е абсурдно! Единственото, което е възможно да е имало и ще има като пост, е уточнение на цената и напомняне, че цената на билета, продаван от водач в градския транспорт ще бъде 2,00 лева, от 1 януари. Останалото е твърде некоректно и откровена лъжа“, каза Димитър Дилчев.

Той допълни, че темата за поскъпването на билетите в градския транспорт не е актуална. Още през месец юли 2022 г. в Столичния общински съвет е приета новата тарифна политика в Столичната община и че значителна част от новата тарифна политика е факт, обясни още директорът на ЦГМ. В тази тарифна политика е записано, че от 1 януари цената на билета, продаван от водача, става от 1,60 лв. на 2 лв.

Свързахме се главния редактор на сайта Expert.bg. Той обясни, че лично е видял поста за поскъпването на билетите във Фейсбук страницата на Центъра за градска мобилност и в него е пишело това, което са отразили в статията на сайта си. Постът в профила във Фейсбук на ЦГМ е бил вграден в статията, но вече не се визуализира, тъй като изглежда е бил премахнат. По-късно обаче добавят уточнение, в което се посочва, че "билетът ще струва 2 лева само ако се купува от шофьора на конкретното превозно средство". В него се казва, че първоначалната публикация в профила на ЦГМ "мистериозно изчезна" и се цитират столичният кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев, които казват, че не поскъпват всички билети, а само продаваните от водача.

Коментари под по-късния пост на ЦГМ също твърдят, че е имало публикация, в която става дума за цена от 2 лева на билет, като в един пише, че е ставало дума именно за увеличение на цената на билетите, които се продават от водачите. А в друг се пита защо е изтрита предната публикация.


Отново се обърнахме към изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. Той пак заяви, че текст, който да гласи, че всички билети се увеличават от 1 януари, не е имало. Но обясни, че първоначалната публикация е била изтрита и е написана нова, тъй като е била качена с грешна снимка.

„Билетът, който бяхме снимали не беше коректен. Колегите се бяха объркали и бяха сложили тестови билет, вместо издаден от рейса. В текста е махната частта, че билетът от водача става 2 лева след Нова година. Прочетох Ви го дословно „От 1 януари 2023, това ще е видът на превозния документ, продаван от водачите на цена 2 лева“, каза Дилчев.

Екипът за проверка на факти успя да получи снимка на първоначалния пост във Фейсбук страницата на Центъра за градска мобилност, от който е видно, че от дружеството изрично са упоменали, че се вдига цената на билета, продаван от водача. Текстът съвпада съвсем точно с текста, който Димитър Дилчев обясни, че е бил написан в оригиналния пост.


Потърсихме какво друго е публикувано по темата с поскъпването на билетите за градския транспорт от 1 януари 2023 г. в различни медии. Оказва се, че на повечето места е уточнено, че цената се увеличава единствено за билетите, които се продават от водачите.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че вдигат цената на билета в столичния градски транспорт е ПОДВЕЖДАЩО, тъй като не поскъпват всички билети, а единствено билетите, продавани от водачите - от 1,60 лв. на 2,00 лв. от 1 януари 2023 г.

----------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Палатка подарък? Не точно

Реклама на Фейсбук страницата "Модерни палатки за вас" загатва на неправилен български за подарък палатка от верига магазини за спортни стоки. "Decathlon предлага 1 палатка на домакинство на български, за да се отървете от излишното  Отговорете на няколко въпроса и вижте дали отговаряте на условията", се казва публикацията, която вероятно е..

публикувано на 19.08.24 в 06:00

"Москвич" е участвал в ралито Лондон-Сидни през 1968 г.

Публикация във Фейсбук отпреди месец, събрала хиляди реакции, включително над 1200 споделяния, твърди, че "Москвич" е участвал и победил реномирани западни автомобилни марки на ралито Лондон – Сидни през 1968 г. "Помните ли рали Лондон- Сидни 1968? Мерцедес, Порше, БМВ, Лотос и мн. други го помнят, защото загубиха от Москвич!", се казва в..

публикувано на 12.08.24 в 06:00

Наистина ли "Тойота" изтегля рекламите си от олимпиадата?

Споделена близо 1000 пъти само за 2 дни публикация във Фейсбук група твърди, че спонсорът на олимпиадата – автомобилният производител "Тойота" е изтеглил рекламите си. Изображението към текста внушава, че решението за това е взето заради церемонията по откриване на Игрите в Париж на 26 юли, която бе подложена на мащабна критика   заради ЛГБТ..

публикувано на 31.07.24 в 06:00
Испански самолет за борба с пожарите се включи в борбата с огъня в района странджанското село Воден.

Румен Радев не е казвал, че съжалява за липсата на руска помощ за борба с пожарите

През последните дни в социалната мрежа Фейсбук се разпространяват публикации с предполагаемо изказване на президента Румен Радев, в което той осъжда правителството за прекъснатите връзки с Русия и невъзможността руски самолети да помогнат за пожарите в България.  "За съжаление днес не можем да поискаме помощ от Русия за гасене на пожари, защото..

публикувано на 29.07.24 в 06:00

Вярно ли е, че в борбата с пожарите е можело да ползваме БТР-ите, дарени на Украйна?

Съгласно множество публикации в онлайн издания и постове в социалните мрежи, както и според председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бронетранспортьорите, дарени от България на Украйна, е можело да се използват за гасене на пожарите, които бушуваха у нас през последните дни. Твърдение: В борбата с пожарите е..

публикувано на 24.07.24 в 06:00
Лидерите на Китай и на Русия Си Цзинпин и Владимир Путин.

Обещал ли е подкрепа за Русия Си Цзинпин при опасност от Трета световна война?

Публикация във Фейсбук приписва изказване на президента на Китай Си Цзинпин, че при опасност от Трета световна война Китай ще помогне на Русия, а "на вас и Бог няма да може да ви помогне", ако решим да помогнем на Москва.  "Стига сте обвинявали Китай . Китай не помага на Русия в момента , но ако реши да помогне Китай на Русия , на вас и Бог няма да..

публикувано на 22.07.24 в 06:00

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00