Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева".

Стопкадър от прякото излъчване на пресконференцията във Фейсбук

Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция

По време на брифинг, който се провежда ден преди официалния отказ на Нидерландия и Австрия за присъединяване на България към шенгенското пространство, Борисов коментира мигрантския натиск към страната. В отговор на журналистически въпрос в 15,38 мин. той заявява:

"Преди две години, докато отговарях аз за България, беше нулева миграцията и всички даваха за пример България как се справя с опазването на шенгенските граници." 

Също така, той припомня трагичните инциденти с полицаи в опит да спрат нелегални мигранти от последните месеци. Коментира критично смяната на кадри в МВР от последния редовен вътрешен министър Бойко Рашков. Спира се и на разследването на британската телевизия „Скай нюз“ и западни медии, в което се твърди, че български гранични полицаи стрелят и раняват сирийски гражданин, в опит да влезе от Турция в България.

Какво показва статистиката

Официалната статистика на МВР за незаконната миграция показва, че преди две години, през 2020 година – периодът, за който говори Борисов, са заловени 3486 нелегални мигранти – число, което е далеч от нула.

Мигрантите са задържани на вход на държавната граница, на изход без регистрация и установени във вътрешността на страната. Данните показват, че най-много са тези, хванати вътре в страната, тоест тези, които успешно са преодолели оградата на границата и граничните патрули.

Действително, в сравнение 2022 година, през 2020-а заловените мигранти са около четири пъти по-малко. До 5 декември тази година са задържани 14 794 нелегални мигранти – отново на вход на държавната граница, на изход без регистрация и незаконно пребиваващи в страната.  

Официалната статистика показва, че пикът на мигрантския поток в страната е бил през 2015 година – 30 548 души. През следващите години броят им постепенно спада, като достига най-ниското си ниво през 2019 година – 2184 души. След това тенденцията се обръща и започва повишение, като през 2020 година скокът е близо с 60% в сравнение с година по-рано, а през 2021-ва – с три пъти повече в сравнение с предишната година.


Фронтекс: През 2022 година е на път да се отчете най-висок брой незаконни мигранти от 2016-а насам

Последният доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс, показва, че през първите единадесет месеца на тази година са установени повече от 308 000 незаконни преминавания на външните граници на Европейския съюз. Това представлява увеличение от 68% в сравнение със същия период на миналата година и е най-високото ниво от 2016 г.

Маршрутът през Западните Балкани остава най-активният, с 45% от всички разкрития за незаконно влизане на територията на Европейския съюз. Пътят тръгва от Турция, преминава през Средиземно море, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария и достига Австрия, Германия, Швеция, Дания. Едно от разклоненията на този мигрантски път е през България.

На второ място след западнобалканския маршрут се нарежда централносредиземноморският маршрут. Досега от началото на годината броят на разкритите нелегални преминавания на границата се е увеличил с 49% спрямо 2021 година до близо 94 000. И при двата маршрута до Западна Европа се забелязва спад в активността след 2015-а и 2016 година и постепенно покачване в последните години. За сметка на тях, останалите мигранстки маршрути – през  Западното Средиземноморие, Западна Африка и Източната граница, отбелязват спад.


Заключение

Твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че през 2020 година, когато той все още е бил министър-председател, е имало нулева миграция, е НЕВЯРНО. Официалната статистика на МВР за периода показва, че в тази година са установени 3486 нелегални мигранти. След 2015 година се очертава тенденция на спад в броя на нелегалните мигранти, заловени на вход, изход или във вътрешността на страната. Най-ниската отчетена точка е през 2019 година, след която тенденцията се обръща и започва постепенно покачване, като през въпросната 2020 година се отчита 60 на сто ръст в сравнение с година по-рано. Подобна тенденция се забелязва като цяло и на ниво Европейски съюз, като се вземат предвид данните от най-използваните от нелегалните мигранти маршрути за достигане до Западна Европа.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не, ЕС не разрешава добавка от човешка коса в хляба

От началото на март т.г. във Facebook широко се разпространява твърдение за наличие  в хляба  на аминокиселината L-цистеин, която се произвежда от животински и човешки източници - пера и коса. Към 20 март публикацията е споделена над 1300 пъти.    Към поста е прикачен скрийншот от заглавието на  статия , което твърди, че "Не само буболечки, рога,..

публикувано на 29.03.23 в 06:00

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето (виж тук , тук и тук ). Един от сайтовете цитира  като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the..

публикувано на 27.03.23 в 06:00

Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт . Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира". Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на..

публикувано на 22.03.23 в 06:00

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00

Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

В публикация , споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това". ТВЪРДЕНИЕ:  Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у  нас Екипът за проверка на факти потърси отговор от..

публикувано на 17.03.23 в 06:00
Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.

Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин. Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България"  датира от 8 февруари т.г. и включва  видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във..

публикувано на 15.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро" , The Sofia Times , Bulgarian Newspaper, списание "Зора" . Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни..

публикувано на 11.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00