Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от видеозапис, чийто източник не е посочен, като внушението е, че показва поругаване на знамето в европейската институция.

ТВЪРДЕНИЕ: В Европейския парламент тъпчат с крака знамето на т.нар. ДНР


Главно действащо лице в клипа е мъж, който разпъва знамето на непризнатата република и обяснява на останалите присъстващи на английски език, че "конкретно това знаме е особено подходящо за лъскане на обувки и за подобни неща". Докато демонстрира как си чисти обувките с флага, около него се чуват смях и одобрителни възгласи от присъстващите. След това поставя знамето на земята, а той и присъстващите стъпват върху него и позират за снимка. Няма описание на действащите лица, кога е направен записът и къде точно. Посочва се само, че това е станало в Европейския парламент.

При търсене на "знаме обувки ДНР" във Фейсбук един от резултатите е пост, в който е вградено същото видео. Текстът обаче е различен.


В текста на този пост се твърди, че в него участва Кайл Паркър - служител на Конгреса на САЩ и ключов разработчик на закона Магнитски, и украински доброволци. На кадрите от този вариант на видеото се вижда воден знак „Пул N3“. В профил със същото име в Телеграм има пост със същото видео и текст на руски език, чието съдържание е идентично с българското, което подсказва откъде е взет текстът за българския пост.


Но и от тези постове не се разбира категорично къде е станало събитието.

При търсене в Гугъл с ключови думи "DNR flag Kyle Parker" сред първите резултатите е статията ‘DNR’ flag used to clean shoes in US Congress в агрегатора на новини на Yahoo. В тази публикация се посочва откъде е информацията - изданието The New Voice of Ukraine, както и съответният линк към нея

Още заглавието на статията - "Знамето на "ДНР" бе използвано за чистене на обувки в американския Конгрес", показва, че това е станало в Конгреса на САЩ.

Освен това в публикацията е вграден пост от Туитър с видео, показващо как знамето на ДНР е използвано за чистене на обувки и газено с крака. Това е същото видео, използвано в споменатите по-горе български и руски постове.

Видеото е публикувано в профила в Туитър на Серхий Притула, като съпровождащият текст е: "Дори Конгресът на САЩ знае, че има само една употреба на този парцал".  

Притула е украински активист, който заедно с други представители на Украинското доброволческо движение е бил поканен Притула, който е поканен в Конгреса на САЩ от Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа (Правителствена агенция на САЩ, която насърчава правата на човека, военната сигурност и икономическото сътрудничество в 57 страни в Европа, Евразия и Северна Америка). Представител на тази агенция е Кайл Паркър, който според текста в The New Voice of Ukraine "решил да демонстрира отношението си към марионетките на Кремъл като използва знамето на "ДНР" да почисти обувките си, след което други присъстващи се присъединили към него".

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР е НЕВЯРНО. Това става ясно от първоизточника на информацията - участвалия в събитието украински активист Серхий Притула, който е публикувал видеото от него в Туитър. То и съпътстващата информация показват, че случката със знамето е станала в американския Конгрес, а не в Европейския парламент.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева". Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция По време на брифинг , който се провежда ден преди..

публикувано на 19.12.22 в 06:00

Филм подвеждащо внушава пряка връзка между Covid ваксините и случаи на внезапна смърт

Излязъл през ноември филм подвеждащо внушава, че има пряка връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на внезапна смърт, често сред млади хора. И това е част от план за обезлюдяване на света, според едночасовата лента, която на места повтаря неверни твърдения, които вече са опровергани от сайтове и организации за проверка на фактите...

публикувано на 15.12.22 в 06:00

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук . Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил..

публикувано на 03.12.22 в 06:00