Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Генерал Сергей Суровикин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук) набира популярност в канал в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа.

Публикацията е на сайта "Поглед.инфо" и е със заглавие "Newsweek: "През февруари Суровикин ще бъде пред вратите на Киев". Генерал Суровикин от октомври е командващ руските сили, задействани във войната в Украйна.

Твърдение: „Нюзуик“ прогнозира, че силите на Москва ще са пред портите на Киев през февруари

При по-внимателен поглед става ясно, че автор на текста всъщност е Игор Пшеничников, който не е автор на „Нюзуик“. А едва след превода има и хиперлинк, който води към първоизточника на текста - руската медия „Царьград“, собственост на Константин Малофеев – руски бизнесмен, санкциониран от Евросъюза за подкрепа на сепаратистки движения в Източна Украйна.


Така става ясно, че преводният текст, публикуван от "Поглед.инфо", изобщо не е статия на "Нюзуик", а на руска медия, която всъщност представя своеобразен превод с коментарни елементи на статия на американското издание в рубриката "Мнения", озаглавена Lessons From the U.S. Civil War Show Why Ukraine Can't Win или в превод „Уроци от Гражданската война в САЩ показват защо Украйна не може да спечели“.


По същия начин и видеопубликацията в YouTube е озаглавена "Newsweek: През февруари Суровикин ще бъде пред вратите на Киев!", като е нужно по-внимателно вглеждане, за да се разбере, че става въпрос за „Коментар на Игор Пшеничников“, чийто коментар е изчетен от автора на видеото, без да се уточнява кой е Игор Пшеничников. 

Истинската статия в "Нюзуик" е на Дейвид Ръндел и на Майкъл Гфьолер, което се посочва и в текста в "Поглед.инфо", и в този на "Царьград".

Ръндел е бивш шеф на мисия в посолството на САЩ в Саудитска Арабия, а посланик Гфьолер е бивш политически съветник в Централното командване на САЩ, служил в Източна Европа и бившия СССР.

"Февруари ще намери генерал Суровикин пред вратите на Киев, трябва трезво да обмислим и честно да обсъдим до каква степен нашата страна и Алиансът са ангажирани с Украйна и какви рискове сме готови да приемем за нашата собствена сигурност“, обобщават Ръндел и Гфьолер" се посочва в преводния материал на „Поглед.инфо“.

Ето как завършва оригиналът на тяхната статия (виж скрийншота по-долу), след която "Нюзуик" прави изрична уговорка, че мненията в публикацията са на авторите им:


„Може би грешим. Може би няма да има руска зимна офанзива или може би украинските въоръжени сили ще я спрат. Но, ако не грешим и през февруари генерал Суровикин се озове пред портите на Киев, ще трябва трезво да обмислим и да проведем откровен дебат като нация и алианс обхвата на нашия ангажимент към Украйна и какви рискове за нашата собствена сигурност сме готови да поемем“.

Заключение

Твърдението, че американското списание "Нюзуик" прогнозира, че руските войски ще са пред портите на Киев през февруари е ПОДВЕЖДАЩО. Тази възможност се допуска не от изданието в редакционна статия или от негов журналист, а от външни автори. При това прогнозата им дори не е категорична, както я представя български сайт в превод от руска медия, а е допускане с няколко условности. Които двамата автори подчертават в края на статията си, озаглавена по съвсем различен начин в коментарния превод на българската и руската медия.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не, ЕС не разрешава добавка от човешка коса в хляба

От началото на март т.г. във Facebook широко се разпространява твърдение за наличие  в хляба  на аминокиселината L-цистеин, която се произвежда от животински и човешки източници - пера и коса. Към 20 март публикацията е споделена над 1300 пъти.    Към поста е прикачен скрийншот от заглавието на  статия , което твърди, че "Не само буболечки, рога,..

публикувано на 29.03.23 в 06:00

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето (виж тук , тук и тук ). Един от сайтовете цитира  като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the..

публикувано на 27.03.23 в 06:00

Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт . Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира". Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на..

публикувано на 22.03.23 в 06:00

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00

Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

В публикация , споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това". ТВЪРДЕНИЕ:  Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у  нас Екипът за проверка на факти потърси отговор от..

публикувано на 17.03.23 в 06:00
Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.

Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин. Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България"  датира от 8 февруари т.г. и включва  видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във..

публикувано на 15.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро" , The Sofia Times , Bulgarian Newspaper, списание "Зора" . Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни..

публикувано на 11.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00