Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Снимка: president.gov.ua

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г. 


Публикации със същото внушение има и в два сайта (тук и тук). Изглежда, че званието "Личност на годината", което списанието дава всяка година, се възприема противоречиво - или с негативни нюанси, или пък свързано категорично с добродетели и постижения. Прави се връзка между отличените през годините личности, с което се обяснява изборът им. 

Твърдение: Списание "Тайм" прави паралел между Зеленски и Хитлер, обявявайки ги за "Личност на годината" през 2022 и през 1938 г.

Какви са критериите за избор на "Личност на годината"?

В специална статия от редакцията на "Тайм" обясняват, че всяка година медията посочва личността или личностите, които са имали най-голямо влияние в света през последните 12 месеца. Тоест титлата откроява най-влиятелните личности или явления, които оформят света – за добро или за лошо. Или както 
през 1998 г. отговорният редактор на изданието уточнява - признанието е за "човека или хората, които най-много са повлияли на новините и живота ни - за добро или лошо, и въплъщават в себе си важните през годината неща".


Първата "личност на годината" през 1927 г. е американският пилот Чарлз Линдберг, който първи прелита без кацане над Атлантическия океан със своя самолет. След това носителите на отличието са предимно политици, сред тях три пъти е избиран американският президент Франклин Делано Рузвелт, емблематичният Махатма Ганди, британският премиер Уинстън Чърчил и много други. В списъка присъстват и руски лидери - Никита Хрушчов, Юрий Андропов, Михаил Горбачов, Владимир Путин. Отличени са били президентите на САЩ Джордж У. Буш, Бил Клинтън, Барак Обама, Доналд Тръмп, както и основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс. "Тайм" отбелязва влиянието и на персоналния компютър през 1982 г. и протестиращия през 2011 г. През 2004 г. "Личност на годината" става "Ти" (You) - тоест всички ние.

Изборът на "Тайм" на хората с най-голямо влияние не винаги е в тяхна чест. Адолф Хитлер е "Личност на годината" през 1938 г., което се обявява с корица, на която е изобразен като малка фигура, обърната с гръб, свиреща на орган. Заглавието на корицата е „От нечестивия органист, химн на омразата.” Изданието описва като Хитлер "най-голямата заплашителна сила, пред която демократичният, обичащ свободата свят е изправен днес".Решението украинският президент Володимир Зеленски да бъде "Личност на годината" за 2022 г. редакторите на списанието обясняват с неговото най-глобалното влияние през годината, като е ръководил Украйна в защитата ѝ