Не е вярно, че Полша се готви за война и че поляците бягат от обявената масова мобилизация

Снимка: unsplash.com

Публикации в социалните мрежи невярно твърдят, че Полша се готви за война, обявена е масова мобилизация, мъжете масово бягат от страната, опитвайки се да я избегнат. Плановете били да бъдат мобилизирани 250 хиляди резервисти, като за да избегнат това, вече 70 хиляди души са напуснали страната. 

ТВЪРДЕНИЕ: Полша се готви за война, обявена е масова мобилизация, мъжете масово бягат от страната

В края на декември във Фейсбук се появяват две публикации, които разпространяват твърдението. Единият пост е направен от името на страница във Фейсбук, която твърди, че разпространява новинарско съдържание. Публикацията, която представлява текст върху готов фон, не посочва източник на информацията, кога, как и къде се твърди това и най-вече – от кого.


Друга публикация, разпространяваща същото твърдение, е на потребител, който в подкрепа е качил скрийншот от статия на полски език със заглавие, подкрепящо тезата, че мъжете масово бягат от мобилизация.


Скрийншотът, който е публикувал българският потребител, за да илюстрира новината, е от статия в изданието Niezależny Dziennik polityczny. Заглавието гласи: "Мъжете масово бягат от Полша, опитвайки се да избегнат служба в резерва".



В публикацията е цитиран Войчех Лесюк, заместник-кмет на варшавския район Вола. Публикуван е сркийншот от негов пост, в който разказва, че "правителството тласка поляците към война" и че "напълно подкрепя хилядите хора, които вече бягат от военна служба", като допълва, че не е изненадан "че от полска страна на границата с Германия се е образувала огромна опашка от коли".


Няколко неща будят съмнения в този цитат. Първото е, че уебсайтът го е цитирал, изтривайки датата и годината. Второ – в историята на таймлайна на Войчех Лесюк липсва подобна публикация. Свързахме се с г-н Лесюк, който ни отговори, че публикацията е фалшива новина и че никога не е писал подобен пост. Личният му профил във Фейсбук е бил обект на хакерска атака, при която е било публикувано съдържание от негово име. В последствие Войчех Лесюк изтрива тези публикации - една от тях е цитираната в статията на изданието изданието Niezależny Dziennik polityczny.


Какво наистина се случва в Полша?

Според Закона за защита на родината в сила в Полша от април 2022 г. всяка година правителството издава указ, който определя броя на лицата, които могат да бъдат призовани за активна военна служба или военни учения.

В началото на декември 2022 г. Министерството на отбраната на Полша публикува насоките за следващата година в проекторезолюция. По същото време водещите полски медии, сред които и новинарския канал TVP INFO, управляван от полската държавна медия TVP, съобщават, че през 2023 г. Министерството на националната отбрана на Полша може да мобилизира до 200 хил. души за военни учения. В информацията се подчертава, че тези военни учения се провеждат от години, но са били прекратени по време на пандемията от коронавирус.

Полк. Мирослав Брис – началник на Централния наборен военен център, уточнява, че сред мобилизираните ще бъдат и хора, които никога не са служили в армията, но се смята, че имат полезни умения, с които да допринесат.

Висшият военен служител обяснява, че всъщност ще бъдат призовани само "минимален" брой хора. По думите му непреминалите военна служба, които могат да бъдат привикани на военно обучение, са хора с професии, които са важни за армията, като лекари, медицински сестри, парамедици, IT специалисти, шофьори и адвокати.

Ученията могат да продължат до 90 дни, като неучастието в тях се наказва със затвор или глоба. През периода на учението резервистите ще получават армейска заплата. В много от случаите стойността ѝ ще е колкото заплатата на редник в полската армия - 117,13 злоти на ден или около 25 евро.

До 2009 г. в Полша имаше задължителна военна служба за мъжете, но тя беше премахната в полза на напълно професионална армия. През последните години обаче нарастващата заплаха от Русия накара правителството да се стреми да увеличи размера на въоръжените сили. През 2017 г. бяха създадени нови сили за териториална отбрана.

Приетият през 2022 г. Закон за защита на родината предвижда удвояване на размера на въоръжените сили от сегашните 143 500 войници (111 500 професионални и 32 000 териториални военни) на 300 000 (250 000 професионални и 50 000 териториални военни).

Никъде не се споменава, че става въпрос за мобилизация с цел изпращане на фронта или за сформиране на части, които да участват във военни действия. Ясно е уточнено, че става въпрос единствено за военно обучение, което дори е платено.

Още през октомври 2021 г., преди да влезе в сила въпросният Закон за отбрана на родината, военният министър на Полша Мариуш Блашчак, цитиран в местните медии, отговаря на появилите се в обществото спекулации, като подчертава, че правителството няма намерение да възстановява задължителната военна служба и че с този закон се цели възстановяването на системата на резервите. 

Според Блашчак целта е да се подобри обучението на военните, както и да бъде насърчена професионалната армейска служба и обучение чрез различни стипендии за специализирани степени, както и платено обучение.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Няма никакви данни, че в Полша е обявена масова мобилизация, че страната се готви за война и че масово мъже бягат от страната. Цитираният Войчех Лесюк, заместник-кмет на варшавския район Вола, на чиито Фейсбук пост се позовава полската медия Niezależny Dziennik polityczny, отрича да е писал подобни неща, казва, че профилът му е бил хакнат и че става въпрос за фалшива новина.

От официалните документи, обяснения на официални лица и информации от авторитетни източници в полските медии става ясно, че СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОДГОТВЕНО ВОЕННО ПЛАТЕНО ОБУЧЕНИЕ, а не за готвена масова мобилизация в страната с цел водене на военни действия. От тези факти може да се заключи, че твърдението, че "Полша се готви за война, обявена е масова мобилизация, мъжете масово бягат от страната" е НЕВЯРНО.

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00