Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.
Снимка: Ройтерс

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката.

"Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30 ноември 1990 година! След неговото убийство е прието веднага премахването на Марката и налгането на еврото!", се твърди в поста (без редакторска намеса – б.р.).


Твърдение: Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и заради това е убит

Първо трябва да се уточни, че, както посочва и коментар под поста, използваната снимка не е на Алфред Херхаузен, а най-вероятно скрийншот от тв кадър на Род Благоевич – бивш губернатор на Илинойс от сръбски произход, осъден на затвор за злоупотреби и помилван впоследствие от президента Доналд Тръмп.

Иначе Алфред Херхаузен действително е убит на 30 ноември, но 1989 г., а не през 1990 г., както се посочва в поста. На 59-годишна възраст той умира в бомбена атака, докато пътува с автомобил за работа.

Алфред Херхаузен/Ройтерс

Отговорност за убийството поема крайнолявата германска групировка "Фракция Червена армия". Заради сложността на атентата – взривена е втората кола в кордон от общо три, се появяват съмнения, че именно "Фракция Червена армия" стои зад атаката. Тъй като не са открити достатъчно доказателства, от 2004 г. делото за смъртта на Херхаузен започва да се води срещу неизвестен извършител.

Впоследствие през 2007 г. американски медии съобщават версия, според която източногерманските тайни служби ЩАЗИ са снабдили групировката с модерно взривно устройство. 

Категоричен мотив зад убийството на банкера не е установен.

Приживе Херхаузен е убеден привърженик на идеята за обединена Европа – с общ пазар, със своя централна банка и икономически и паричен съюз.

"Не мога да си представя добре функциониращ европейски пазар без единна европейска валута и Европейска централна банка", казва той през юли 1989 г.", цитиран от в. „Ню Йорк таймс“. Херхаузен застава зад често коментираните предложения за единна европейска валута и централна банка, отбелязва в своя статия вестникът. 

Вижданията на Алфред Херхаузен в подкрепа на икономически и паричен съюз и единна европейска валута още по-ясно личат в негова лекция от 1989 г., в която посочва като реалистична дата 2000 г. за постигането на валутен съюз.

Заключение

Твърдението, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е убит, тъй като е противник на въвеждането на единната европейска валута е НЕВЯРНО. Херхаузен всъщност е бил убеден привърженик на паричния съюз и единната валута, което се вижда и от медийни публикации, и от негови изказвания. 

----------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00