Не е вярно, че ХААРП е причина за земетресението в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари в социалните медии се появиха редица конспиративни теории. Една от тях гласи, че силният трус е предизвикан с американската технология ХААРП. 

Според твърденията вълните от ХААРП проникват в земята и могат да предизвикат пожари, земетресения и цунами.


В някои от публикациите се твърди, че най-добрите учени от Китай ще бъдат изпратени в Турция, за да разберат какво е предизвикало земетресението и има ли нещо общо с американската система ХААРП. Ето част от текста: „Според Китай, къщите, които падат като пясък и светлините на небето преди земетресението могат да бъдат предизвикани и с ХААРП система, която се намира в няколко държави. Предстои мащабно разследване“.


Темата за технологията ХААРП се появява в редица публикации със сходен текст.Потребителите коментират (без редакторска намеса) : „Силни светлини е имало и преди време, при голямото земетресение в Китай. Някой тогава писа, че тези нов вид „северни сияния“ били характерни за „ХААРП“-а“.Конспиративните теории отиват и по-далеч като част от потребителите твърдят, че на 21 януари Турция е направила изявление, че ще напусне НАТО и затова като отговор САЩ са предизвикали земетресението: „Още тогава си помислих, че ще има последствие и Големия брат зад океана няма да гледа безучастно. И ето на…“, пишат потребители. (Възможността за скорошно напускане на НАТО бе категорично отхвърлено от управляващата Партия на справедливостта и развитието - б.р.).

щ

В някои от постовете се твърди, че дори вече има арестувани заради земетресението и причината е ХААРП.


ТВЪРДЕНИЕ: Земетресението в Турция и Сирия е предизвикано с американската технология ХААРП

Какво представлява технологиятa ХААРП?

HAARP - High Frequency Active Auroral Research Programе (Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние) е била програма за изследвания на йоносферата (горната част от атмосферата), съвместно субсидирана от военновъздушните и военноморските сили на САЩ, Университета на Аляска Феърбанкс и Агенцията за развитие на нови технологии към Пентагона DARPA. Проектирана и създадена от BAE Advanced Technologies. Оригиналната ѝ цел е да анализира йоносферата и да проучи потенциала за развиване нa усъвършенствана технология за радиокомуникации и наблюдение. 

Най-известният инструмент, използван в станцията на ХААРП, представлява мощен радиочестотен предавател.

Започва да функционира през 1993 г., а през май 2014 г. военновъздушните сили обявяват закриването на програмата. От 2015 г. контролът над обекта е поет от Университета на Аляска Феърбанкс.


Екипът за проверка на факти на БНР се обърна към Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към Българската академия на наукитеВ телефонен разговор сеизмологът д-р Емил Ойнаков обясни, че не е възможно системата ХААРП да предизвиква земетресения. По думите му човек може да повлияе по такъв начин на земните пластове само с помощта на атомна бомба, която би могла да ги размести.

От своя страна Дейвид Маласпина, учен изследовател от Лабораторията за атмосферна и космическа физика в Университета на Колорадо Боулдър, заявява пред Ройтерс, че радиовълните на ХААРП са сходни на силен излъчвател на АМ (средни) вълни и че "няма известен механизъм, по който радиоизлъчване да причини земетресение". Той уточни, че този тип радиовълни проникват на по-малко от 1 см в земята, докато земетресенията са на много по-голяма дълбочина: "Трусът от 2023 г. в Турция е на 17 км надолу". 

Агенцията цитира и други експерти. Според Тоши Нишимура, доцент от Бостънския университет по инженерни науки, "за момента няма технология, която да бъде излъчена от наземен обект и да уцели прецизно град": "Не изглежда възможно радио вълни да повлияят на отдалечени сеизмични условия".

За повечето от големите природни катаклизми след 1990 г. любители на конспиративните теории сочат именно ХААРП. Системата е обвинена от тях, че е причина за земетресенията в Хаити през 2010 г. и за труса в Япония през март 2011 г. След наводненията в карловските села у нас през миналата година отново се появиха публикации в социалните мрежи, че бедствието е причинено от ХААРП. Подобни твърдения се появяват след много природни бедствия в света, a много от тях са опровергавани от организации за проверка на фактите (виж тук).

Заключение

Твърдението, че силното земетресение в Турция и Сирия е предизвикано с американската технология ХААРП, е НЕВЯРНО. Целта на програмата е изследване на йоносферата. За повечето от големите природни катаклизми след 1990 г., любителите на конспиративните теории сочат именно ХААРП, въпреки че такива твърдения са били оборвани неведнъж от учени и експерти. ХААРП не може да предизвиква земетресения, потвърдиха и от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН. На това мнение са и американски учени, цитирани от Ройтерс.


------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00