Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след това я запечатват. 

Твърдение: В Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация

Проверка на БНР установи, че видеоклипът се разпространява в интернет от 2017 г. насам. Обратно търсене в Google на кадрите от изображението показва, че български уебсайт също е публикувал информация, според която "в някои китайски сайтове има много видеа за това как да направите $70 на ден от производството и продажбата на фалшиви яйца. Учените казват, че всичко това е измама: тъй като те не могат да станат по-евтини от истинските яйца, няма смисъл да се произвеждат."

Видеото е част и от публикация на българското "Списание Осем" от февруари тази година, в която се пита дали изкуствените яйца ще превземат пазара. 

В статията, която е споделяна над 200 пъти във Facebook, са описани основните различия между "естествения продукт и изкуствено забъркания". Поместено е и видео от YouTube за фалшиви китайски яйца, като в него се виждат и откъси от разпространяваното от 2017 г. видео:


При търсене в Google открихме част от видеото в по-добро качество в Dailymotion, както и в YouTube, където има над милион и 700 гледания. При търсене на източници на видеото попадаме на публикация на France 24, които, цитирайки базираната в Шанхай новинарска организация Jiefang Daily, още през 2018 г. развенчават видеоклипа и обясняват произхода му. Оказва се, че във видеото се произвеждат не фалшиви кокоши яйца, а "слайм" - гъста паста, подобна на желе или тесто, която не оставя петна и не залепва, предназначена за игра за деца, които да я месят и смесват. В този случай слаймът е направен от бяла и жълта слуз и се поставя в пластмасова черупка, която му придава яйцевидна форма. Във видеото е показано как се приготвя слузта, а до работниците се виждат и етикети, които се залепват върху пластмасовата черупка, в която се съхранява слаймът.

снимка: France 24

Етикетът принадлежи на корейска компания, която продава слайм в различни сайтове за онлайн пазаруване, твърдят през 2018 г. от France 24 и посочват като примери китайския Taobao и американския Amazon. В Amazon се е посочвало, че играчките са изработени от смола и че са с размери 7 см. Към днешна дата откриваме играчката да се продава в турските сайтове Hepsiburada и Trendyol. Достъпни са били за продажба и в китайски сайтове:

Във видео, публикувано в YouTube през септември 2016 г., може да се види как дете играе с подобна играчка.

През 2018 г. при появата на подобни слухове за пластмасови яйца Индийският орган за безопасност на храните и стандартизация (FSSAI) публикува "Ръководство", за да развенчае митовете за фалшивите яйца. В документа се казва: "Пластмасовите яйца или изкуствените яйца са мит главно поради факта, че не съществува технология за производство на пластмасово/изкуствено яйце, което да наподобява напълно естествено яйце".

Заключение

Видеото, разпространявано с твърдението, че в Китай се произвеждат изкуствени яйца за консумация, е ПОДВЕЖДАЩО. Кадрите показват производството на играчка - слайм във формата на яйце, а не хранителен продукт за консумация.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00