Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

Снимка: Pexels/Neelam279

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро", The Sofia Times, Bulgarian Newspaper, списание "Зора". Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни ще трябва да плаща дълговете на други държави, които са в нея, чрез Европейския механизъм за стабилност. Също така се твърди, че България става солидарен длъжник за дълговете на други държави, приели еврото.

Твърдение: България ще плаща чужди дългове, ако влезе в еврозоната

Да бъдеш солидарен длъжник означава, че ако дадено лице изтегли кредит и има солидарен длъжник, в случай че лицето не може да си плаща кредита, сумата ще бъде изискана от солидарния длъжник и то до изплащането ѝ в нейната цялост. Солидарните длъжници по смисъла на българското право, както и правната система в множество други държави, са отговорни за изплащането на цялата сума, взета като заем, при това независимо кой колко е ползвал от нея и дали въобще е ползвал. Ако вие вземете заем и най-добрият ви приятел се съгласи да ви стане солидарен длъжник, а по някаква причина вие спрете да изплащате вноските по заема, то институцията, дала ви заема, ще има право да иска от вашия приятел да поеме вашите вноски, така че да има пълно изплащане на сумата.

В случая с България това би означавало страната ни да има задължение да плаща държавния дълг, поет от други държави в еврозоната, а кредитори да могат да изискат от българските държавни власти да плащат националния дълг на други страни. Такива задължения не съществуват и никога не са съществували нито в Договора за Европейския съюз, нито в Договора за функциониране на Европейския съюз. В дял VIII от Договора за функциониране на Европейския съюз се съдържат разпоредбите за икономически и валутен съюз, както и за еврото. В тези текстове не се съдържа нищо за поемане на задължения на суверенен дълг на някоя държава членка на Европейския съюз или на еврозоната от други държави. Съответно такива задължения не възникват и никоя държава не е страна, нито солидарен длъжник по националния дълг на друга държава.

Следващ елемент от твърдението е плащането от България на дългове на други държави от еврозоната чрез Европейския механизъм за стабилност. Той е създаден с договор, подписан от правителствата на държавите от еврозоната през февруари 2012 г. Функцията му е да осигурява финансова помощ за държавите от еврозоната, които изпитват сериозни финансови проблеми или са застрашени от такива. Целта е по този начин той да помогне на страните от еврозоната да избягват и преодоляват финансови кризи и да поддържат финансова стабилност.

Как работи на практика Европейският механизъм за стабилност? Страните от еврозоната участват в него със записан капитал на обща стойност над 704 млрд. евро. От тях малко над 80 млрд. евро са внесен капитал, т.е. суми, които са били внесени от държавите. Вноските са различни за страните и зависят от населението и от размера на брутния вътрешен продукт на държавите. От тези 704 млрд. евро до 500 млрд. могат да бъдат използвани за предоставяне на финансова помощ на страни, които са изпаднали в затруднения. Останалите около 200 млрд. не се използват за даване на кредити, за да може финансовите инструменти (акции, полици и т.н.), издавани от Европейския механизъм за стабилност винаги да бъдат с най-високия възможен кредитен рейтинг ААА.

Когато държава от еврозоната има нужда от помощ от тази финансова институция, тя не получава пари на европейските данъкоплатци, които да харчи и никога да не върне. Напротив, тя кандидатства за предоставяне на помощ, която може да бъде под формата на различни кредитни инструменти, но винаги в замяна на изпълнение на мерки за финансово стабилизиране. Предимството на отпускането на кредит на нуждаеща се страна от Европейския механизъм за стабилност е, че това се случва при ниски лихви и падеж, който е с по-дълъг период. Така държавата има възможност да стабилизира икономиката си при по-благоприятни кредитни условия, но рано или късно трябва да изплати получения заем. Държавата не получава пари гратис като подарък от останалите членки на еврозоната.

Съответно, ако България влезе в еврозоната и участва в Европейския механизъм за стабилност, тя ще се включи във финансова институция, която може да ѝ помогне, ако има нужда и е съгласна да изпълни договорени фискални и икономически условия. В замяна на това тя може да получи кредит, който обаче ще трябва да върне. Никоя страна от еврозоната няма да покрие държавния дълг на България, нито страната ни ще плаща националния дълг на други държави.

Според доцент доктор Григорий Вазов твърдението, че България ще плаща дългове на други държави, ако влезе в еврозоната, е абсурдно. "Такава технология и такива финансови взаимоотношения, и то в състава на Евросъюза и на еврозоната, са абсурдни. Всички такива фондови задължения на чужди държави към други държави са в резултат на двустранни договори между тези държави", посочи Вазов, който е бивш ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и негов настоящ ректор Емеритус.

България няма да стане солидарен длъжник за държавния дълг на останалите държави от еврозоната, подчерта и професор доктор Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата. "Как ще плаща чужди дългове? Не става дума за плащане на чужди дългове. Въпреки че има механизми за помощ в еврозоната, това не значи, че България става едва ли не солидарно отговорна със закъсалите длъжници. Няма такова нещо. Това са просто инсинуации", подчерта икономистът.

"Много некоректно е така да се каже", коментира твърдението, че България ще плаща чужди дългове доцент Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" на УНСС. "Участваме в общ фонд, в който се набират ресурси, от който могат да се плащат за други страни, за други банки. Да, вярно е. Но не трябва да се тълкува, че ние едва ли не ще плащаме чужди дългове", каза той.

Заключение

България няма да стане солидарен длъжник на държавните дългове на други страни от еврозоната, ако влезе в нея. Страната ни няма да плаща чужд държавен дълг и чрез Европейския механизъм за стабилност. Той е финансова институция, която може да отпусне кредит на страна от еврозоната, но в замяна на реформи за стабилизиране на икономиката ѝ. Отпуснатият кредит се връща и това не са пари, които се дават безвъзмездно. Следователно твърдението, че България ще плаща чужди дългове, ако влезе в еврозоната, е НЕВЯРНО.

-------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето (виж тук , тук и тук ). Един от сайтовете цитира  като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the..

публикувано на 27.03.23 в 06:00

Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт . Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира". Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на..

публикувано на 22.03.23 в 06:00

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00

Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

В публикация , споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това". ТВЪРДЕНИЕ:  Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у  нас Екипът за проверка на факти потърси отговор от..

публикувано на 17.03.23 в 06:00
Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.

Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин. Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България"  датира от 8 февруари т.г. и включва  видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във..

публикувано на 15.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00

Иван Вазов не е автор на стихотворението “Аз мога“

През последните няколко години мотивиращо стихотворение, за което се твърди, че е написано от Иван Вазов, е публикувано и споделено хиляди пъти от потребители в социалните мрежи и в различни сайтове. Творбата е озаглавена „Аз мога“. Стихотворението се публикува периодично, а само един от първите постове през 2015 г. има над 3400 споделяния...

публикувано на 04.03.23 в 06:00

Не, тестовете за Covid-19 не изменят човешката ДНК

Публикация в сайта Obedineni.com обяснява, че истинската опасност се крие не във Covid ваксините, а в тестовете за заболяването, които изменяли човешкото ДНК. Публикацията е споделяна в множество групи в социалните мрежи.  Ето цитат от статията без редакторска намеса: "В Тестовете за ковид (а не във ваксините!) се съдържа вещество..

публикувано на 02.03.23 в 06:00