Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин.

Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България" датира от 8 февруари т.г. и включва видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във Владивосток, Иркутск, Томск, Барнаул, Омск, Южно-Сахалинск и други градове скандират "Путин – вон“ ("Путин – вън") и "Свободу Навальному" ("Свобода за Навални"). На един от кадрите се вижда и плакат „Хватит терпеть преступления Путина“ ("Достатъчно търпяхме престъпленията на Путин").Текстът към това видео в поста осведомява в телеграфен стил: „В източна Русия - започна антипутинска революция!!! Путин - крадец! Путин – ухади! -  скандират руснаци“...ТВЪРДЕНИЕ: Видео показва масови протести срещу Владимир Путин през февруари т.г.

Първото, което прави впечатление, е, че повечето протестиращи са с предпазни маски на лицето, каквито не се носят масово на открито през последната година. Клипът е брандиран с логото "Обманутый россиянин" ("Измаменият руснак") - това е популярен YouTube канал на блогъра Виталий Александрович Шевцов. В момента каналът има 1,37 милиона абонати. Шевцов е украинец, който живее в Киев. Reddit често качва негови публикации с превод на английски. 

Виталий Шевцов - профилна снимка от YouTube канала

За проверката изписваме „Дальний восток начал революцию“ (Далечният изток започна революцията) в търсачката на канала "Обманутый россиянин" в YouTube и получаваме следния резултат.


След проверката става ясно, че видеото е отпреди две години. Протестите са по повод ареста на опозиционера Алексей Навални, но времето на Covid пандемията в началото на 2021 г.

Видеото от сайта ''Обманутый россиянин''


ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Твърдението за "антипутинска революция" в Русия през февруари т.г. е НЕВЯРНО. Видеото в поста във Фейсбук, който твърди това, е отпреди две години, а текстът на публикацията подвежда, че става въпрос за събития от тази година. 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското на