Не, български ученици няма да бъдат изпращани на фронта след военно обучение

Снимка: БГНЕС

В разпространявано във Фейсбук видео от интервю в телевизия „България 24“ се твърди, че идеята за въвеждане на военно обучение за учениците в 10 и 11 клас има за цел да подготви младежите за изпращане на фронта в Украйна. Досега това видео, в което тезите си излагат Сърнела Воденичарова от ГД „Народна мрежа“ и Христо Лафчиев - ядрен физик, е преглеждано близо 40 000 пъти и е споделено над 1500 пъти.

Скрийншот от публикация на интервюто във Фейсбук

Твърдение: Български младежи ще бъдат изпращани на фронта след два месеца военно обучение, което ще представлява сглобяване и разглобяване на автомати

Откъде тръгва всичко -  дозата истина в морето от дезинформация

На 23 февруари тази година за обществено обсъждане беше публикуван проект на наредба за военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата учебна година. Текстът може да бъде открит в Портала за обществени консултации към Министерския съвет, Проект на Наредба за обучение на ученици и студенти, Раздел II от документа.

В проектонаредбата обаче никъде не се споменава, че учениците ще разглобяват и сглобяват оръжия, ще придобият военна подготовка или че след обучението ще бъдат изпращани на фронта.

В документа ясно се посочва, че обучението ще е в рамките на 5 учебни часа за 10 клас и 5 учебни часа за 11 клас. Десетокласниците ще усвояват знания за защита на родината, за гражданско-военните отношения, за оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер и други.

Обучението в 11 клас включва теми като въоръжени сили на Република България, мисии и задачи на въоръжените сили, участие в операции и мисии извън страната, същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, преминали подготовка  за обучение на ученици.

Министерството на отбраната категорично заявява, че няма да изпраща войски или младежи в Украйна.

В позиция до Българското национално радио от ведомството категорично заявяват, че учениците няма да придобият военна квалификация, нито ще бъдат обучавани как да боравят с оръжие.

Планираното обучение не е военна подготовка.

„Учениците не се водят на военен отчет. Военна подготовка се провежда само с български граждани на доброволен принцип съгласно Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

На учениците няма да бъде предоставяно оръжие, на което нагледно да се показва реда за сглобяване и разглобяване. Подготовката ще бъде теоретична с представяне на поуки от практиката. Като пример може да бъде посочено използване на предварително подготвени презентации, включващи снимков и видеоматериал по изучаваната тема“, посочват от Министерството на отбраната.

Учениците не се вписват на военен отчет и не подлежат на мобилизация.

„По смисъла на чл. 56 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, учениците от 10-и и 11-и клас преминават обучение в часа на класа на общообразователна тематика, свързана с усвояване на знания за защитата на родината и придобиване на умения действията им за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили“.

Какъв е редът при евентуална мобилизация и какво представлява подготовката на военни кадри?

„Съгласно чл. 19, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България президентът на Република България по предложение на Министерския съвет обявява обща или частична мобилизация."

Освен позицията на Министерството на отбраната като страна по казуса, потърсихме мнението и на военния експерт ген. Съби Събев - бивш представител на България в НАТО и член на Съюз на офицерите от резерва "Атлантик". Той също потвърди, че няма никаква опасност за учениците при евентуално въвеждане на военно обучение и подчерта разликата между военното обучение, което има за цел да даде базова информация на учениците, и същинската военна подготовка:

"Това, което се предлага, е най-общо информативно - да се запознаят учениците от 10 и 11 клас с най-общите положения, касаещи отбраната на страната. (...) За да се участва в отбраната на страната, трябва да имат определена военна подготовка. Абсурд е да бъде дадена за 10 часа, абсурд е да бъде дадена и за 2-3 месеца."


Ген. Съби Събев

Военната подготовка се извършва на доброволен принцип и в зависимост от военноотчетната специалност, като овладяването на основите ѝ може да отнеме 4-5 до 6 месеца, подчерта ген. Събев:
"За по-специфични специалности може да отнеме и до 1 година. Неслучайно у нас наборната военна служба беше 2 години. После беше намалена на 1 година, преди вече окончателно да бъде премахната. Съгласно Закона за отбраната на въоръжените сили тази подготовка е доброволна. Ясно е посочено в чл. 3а на този закон, че подготовката на гражданите за защита на Отечеството се извършва на доброволен принцип.

Военната подготовка се осъществява във военно-учебни центрове, а пък за студенти, които възнамеряват да се присъединят към доброволния резерв на страната като офицери от резерва, тя преминава и във военни училища или академии, където се извършва по специална програма и трае няколко месеца - минимум 6-8 месеца до 1 година. Още разяснения по темата можете да чуете в звуковия файл.

Заключение

Твърдението, че български младежи ще бъдат изпращани на фронта след два месеца военно обучение, което ще представлява сглобяване и разглобяване на автомати, е НЕВЯРНО. В позиция от Министерството на отбраната посочват, че в обсъжданата пооектонаредба за военно обучение се предвижда учениците от 10 и 11 клас да усвояват единствено теоретични знания. 
Те няма да придобиват военна квалификация, да боравят с оръжия и не подлежат на военна мобилизация. В допълнение военният експерт ген. Съби Събев подчерта, че планираното обучение ще даде едва базова информация на учениците по основни теми и то не се равнява на военна подготовка, придобиването на която отнема месеци и дори години.
------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00