Не, български ученици няма да бъдат изпращани на фронта след военно обучение

Снимка: БГНЕС

В разпространявано във Фейсбук видео от интервю в телевизия „България 24“ се твърди, че идеята за въвеждане на военно обучение за учениците в 10 и 11 клас има за цел да подготви младежите за изпращане на фронта в Украйна. Досега това видео, в което тезите си излагат Сърнела Воденичарова от ГД „Народна мрежа“ и Христо Лафчиев - ядрен физик, е преглеждано близо 40 000 пъти и е споделено над 1500 пъти.

Скрийншот от публикация на интервюто във Фейсбук

Твърдение: Български младежи ще бъдат изпращани на фронта след два месеца военно обучение, което ще представлява сглобяване и разглобяване на автомати

Откъде тръгва всичко -  дозата истина в морето от дезинформация

На 23 февруари тази година за обществено обсъждане беше публикуван проект на наредба за военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата учебна година. Текстът може да бъде открит в Портала за обществени консултации към Министерския съвет, Проект на Наредба за обучение на ученици и студенти, Раздел II от документа.

В проектонаредбата обаче никъде не се споменава, че учениците ще разглобяват и сглобяват оръжия, ще придобият военна подготовка или че след обучението ще бъдат изпращани на фронта.

В документа ясно се посочва, че обучението ще е в рамките на 5 учебни часа за 10 клас и 5 учебни часа за 11 клас. Десетокласниците ще усвояват знания за защита на родината, за гражданско-военните отношения, за оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер и други.

Обучението в 11 клас включва теми като въоръжени сили на Република България, мисии и задачи на въоръжените сили, участие в операции и мисии извън страната, същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, преминали подготовка  за обучение на ученици.

Министерството на отбраната категорично заявява, че няма да изпраща войски или младежи в Украйна.

В позиция до Българското национално радио от ведомството категорично заявяват, че учениците няма да придобият военна квалификация, нито ще бъдат обучавани как да боравят с оръжие.

Планираното обучение не е военна подготовка.

„Учениците не се водят на военен отчет. Военна подготовка се провежда само с български граждани на доброволен принцип съгласно Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

На учениците няма да бъде предоставяно оръжие, на което нагледно да се показва реда за сглобяване и разглобяване. Подготовката ще бъде теоретична с представяне на поуки от практиката. Като пример може да бъде посочено използване на предварително подготвени презентации, включващи снимков и видеоматериал по изучаваната тема“, посочват от Министерството на отбраната.

Учениците не се вписват на военен отчет и не подлежат на мобилизация.

„По смисъла на чл. 56 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, учениците от 10-и и 11-и клас преминават обучение в часа на класа на общообразователна тематика, свързана с усвояване на знания за защитата на родината и придобиване на умения действията им за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили“.

Какъв е редът при евентуална мобилизация и какво представлява подготовката на военни кадри?

„Съгласно чл. 19, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България президентът на Република България по предложение на Министерския съвет обявява обща или частична мобилизация."

Освен позицията на Министерството на отбраната като страна по казуса, потърсихме мнението и на военния експерт ген. Съби Събев - бивш представител на България в НАТО и член на Съюз на офицерите от резерва "Атлантик". Той също потвърди, че няма никаква опасност за учениците при евентуално въвеждане на военно обучение и подчерта разликата между военното обучение, което има за цел да даде базова информация на учениците, и същинската военна подготовка:

"Това, което се предлага, е най-общо информативно - да се запознаят учениците от 10 и 11 клас с най-общите положения, касаещи отбраната на страната. (...) За да се участва в отбраната на страната, трябва да имат определена военна подготовка. Абсурд е да бъде дадена за 10 часа, абсурд е да бъде дадена и за 2-3 месеца."


Ген. Съби Събев

Военната подготовка се извършва на доброволен принцип и в зависимост от военноотчетната специалност, като овладяването на основите ѝ може да отнеме 4-5 до 6 месеца, подчерта ген. Събев:
"За по-специфични специалности може да отнеме и до 1 година. Неслучайно у нас наборната военна служба беше 2 години. После беше намалена на 1 година, преди вече окончателно да бъде премахната. Съгласно Закона за отбраната на въоръжените сили тази подготовка е доброволна. Ясно е посочено в чл. 3а на този закон, че подготовката на гражданите за защита на Отечеството се извършва на доброволен принцип.

Военната подготовка се осъществява във военно-учебни центрове, а пък за студенти, които възнамеряват да се присъединят към доброволния резерв на страната като офицери от резерва, тя преминава и във военни училища или академии, където се извършва по специална програма и трае няколко месеца - минимум 6-8 месеца до 1 година. Още разяснения по темата можете да чуете в звуковия файл.

Заключение

Твърдението, че български младежи ще бъдат изпращани на фронта след два месеца военно обучение, което ще представлява сглобяване и разглобяване на автомати, е НЕВЯРНО. В позиция от Министерството на отбраната посочват, че в обсъжданата пооектонаредба за военно обучение се предвижда учениците от 10 и 11 клас да усвояват единствено теоретични знания. 
Те няма да придобиват военна квалификация, да боравят с оръжия и не подлежат на военна мобилизация. В допълнение военният експерт ген. Съби Събев подчерта, че планираното обучение ще даде едва базова информация на учениците по основни теми и то не се равнява на военна подготовка, придобиването на която отнема месеци и дори години.
------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00